Dodam swoje trzy grosze.
Jestem osobą ceniącą sobie prywatność. Nie przesadzam z tym, bo każda osoba z którą tutaj korespondowałem wie, że w prywatnych wiadomościach zawsze się przedstawiam. Jednak poza kilkoma forami modelarskimi, nie ma po mnie żadnego śladu w Internecie. Nie korzystałem, nie korzystam i nigdy nie skorzystam z portali społecznościowych (ani "entertainment'owych" ani zawodowych). Co do zasady nigdy nawet nie wchodzę na owe portale. Proszę nie rozumieć tego jako krytyki tylko stwierdzenie faktu.
Myślę, że jest bardzo dużo osób, które mają podobne, nazwijmy to, "skrzywienie".
Rozumiem, że każdy z nas ma swoje spojrzenie na różne zasady/regulaminy poszczególnych portali w Internecie. Rozumiem p. Reschkę jak deprymujące i irytujące mogą się one wydawać i jak zniechęcający efekt ma wiele krytycznych czy wręcz złośliwych wypowiedzi innych użytkowników.
Jednak jako osoba, która czerpie wiedzę o modelach polskiego taboru wyłącznie z tego forum, nieobecność osób takich jak p. Reschka jest wielką stratą. Zwłaszcza, że w porównaniu do Niemiec czy UK, w Polsce mamy tylko to
jedno forum modelarstwa kolejowego skali H0.
Pamiętam jak SK-Model informował tutaj o nowych produktach PKP (bez plątania się w dyskusje). Były to krótkie, zwięzłe i "suche" informacje - aczkolwiek zawierające bezcenne info. Może udałoby się to powtórzyć