• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.296 33 7
Tytułem wstępu:
Tu znowu jest super przykład! Ty masz TEORIE, a ja znam FAKTY. Ja to pisałem bo znam FAKTY.
Jak pisałem - rozumiem kontekst, a dalsza część była ogólna, obiektywnie z dużego obrazka - i tyle, bez nawiązań...

No I po co mi to piszesz? Czy ja kiedyś wymagałem aby do mnie pisać przez Pan? Jak ktoś z Panem do mnie się zwraca, to mu tak odpisuje. Nie wolno mi? Ja Pana nie wymagam, i też z Panem nie zaczynam. Wiec po co mi to wskazujesz?
To i po co ciągłe nerwy? Napisałem, bo widzę taką korespondencję, aby uniknąć g*burzy. i g* to dało.

Idąc do sedna:
Po co imię i nazwisko? Formalnie - RODO itp. (jak uzasadnicie konieczność podania imienia i nazwiska do pisania o kolejkach (tak, celowo słowo kolejki - bo tak to będzie wyglądało dla osoby z zewnątrz)).
Nieformalnie - nigdy nie było wymogu przedstawiania się w internecie imieniem i nazwiskiem, więc po co to wprowadzać? Naprawdę wierzycie, że zmniejszenie anonimowości uspokoi sytuację? A jak nie to co - pojedziecie ekipą na adres? Napiszecie skargę pracodawcy, żonie, matce lub kochance?
I żeby nie było - ja nie ukrywam swoich danych, sprzedając swoje płytki występuję pod szyldem swojej działalności gospodarczej, gdzie rozbieram się swoimi danymi adresowymi, nie boli mnie to.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.271 265 17
To i po co ciągłe nerwy? Napisałem, bo widzę taką korespondencję, aby uniknąć g*burzy. i g* to dało.
Jakie nerwy? Poprostu się dziwiłem po co mi to wzkazujesz, bo ja jestem ostatni, który by wymagał przez Pan w internecie.

=
Idąc do sedna:
Po co imię i nazwisko? […]
Zobatrz sobie https://www.h0-modellbahnforum.de/ tam panuje kultura i pożądek. Różnica jak dzień i noc!

I nikt nie marudzi o RODO itp…
A to, że Pana wiarygodność jest jaka jest, na to już Pan sam zapracował.
Ponawiam pytanie o sprecyzowanie tej wypowiedzi. Wlepiac „Nudne” pod odpowiedź i nie reagować na pytania aby wyjaśnić Pana zarzuty jest dokładnie to, co Pana kwalifikuje jako - kulturalnego ;) - trola i malkontenta.

Ostatnio edytowane:

PiotrMKG

Użytkownik
Reakcje
145 11 0
Ale nie wszyscy chcą tutaj pokazywać się pod własnym imieniem i nazwiskiem i do tego zdjęciem. Dane osobowe to własność prywatna i podlegają ochronie, a jak ktoś za bardzo dokazuje to zawsze można mu dać czas do namysłu i ostygnięcia.
Jakoś na forum PMDG jest obowiązek podpisywania swoich wpisów realnym imieniem oraz nazwiskiem i nikt nie ma z tym problemu. Wg mnie jest to dobre rozwiązanie, cywilizuje poziom konwersacji. Zaglądam tu rzadko bo poziom malkontenctwa czasami przeraża mnie. Jęczenie, że Robo nie dało pomalowanych rowerów w wagonie? Przecież to okazja do pomalowania ich sobie samemu na takie kolory jakie chcemy.

Pan Reschka wprowadza na rynek swoje produkty w formie jaka jest dla Niego akceptowalna. Coś co dla as może wydawać się prostą poprawką projektu na produkcji może wymagać dodatkowych etapów co podniesie koszt, a powyżej pewnego poziomu te koszty rosną lawinowo, i zamiast lokomotywa kosztować X pln będzie kosztować 2X co przełoży się na mniejszą sprzedaż a co za tym idzie koszt R&D rozłożony na mniejszą ilość modeli albo podniesie ich koszt albo obniży marżę producenta.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.917 111 11
Darujcie sobie te podpisy, facjaty itp. Większość for czy nawet ten wspomniany FB nie nakazuje imienia i nazwiska. Co jeszcze? Grupa krwi?

Jakoś Robo pisze tutaj zwięźle i na temat. I bez ciśnienia czy osobistych wycieczek...

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.166 216 0
Koledzy, temat został otwarty wraz z zapowiedzią nowego modelu. Zamiast rzeczowo rozmawiać na temat tego właśnie modelu, znów zaczynają się nikomu niepotrzebne kłótnie.
Proszę o powrót dyskusji do meritum wątku, bo będziemy zmuszeni do ponownego jego zamknięcia.

EDIT: Każdy następny wpis nie związany z tematem wątku będzie usuwany, recydywa ban.

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.608 51 2
Dodam swoje trzy grosze.
Jestem osobą ceniącą sobie prywatność. Nie przesadzam z tym, bo każda osoba z którą tutaj korespondowałem wie, że w prywatnych wiadomościach zawsze się przedstawiam. Jednak poza kilkoma forami modelarskimi, nie ma po mnie żadnego śladu w Internecie. Nie korzystałem, nie korzystam i nigdy nie skorzystam z portali społecznościowych (ani "entertainment'owych" ani zawodowych). Co do zasady nigdy nawet nie wchodzę na owe portale. Proszę nie rozumieć tego jako krytyki tylko stwierdzenie faktu.

Myślę, że jest bardzo dużo osób, które mają podobne, nazwijmy to, "skrzywienie".

Rozumiem, że każdy z nas ma swoje spojrzenie na różne zasady/regulaminy poszczególnych portali w Internecie. Rozumiem p. Reschkę jak deprymujące i irytujące mogą się one wydawać i jak zniechęcający efekt ma wiele krytycznych czy wręcz złośliwych wypowiedzi innych użytkowników. Jednak jako osoba, która czerpie wiedzę o modelach polskiego taboru wyłącznie z tego forum, nieobecność osób takich jak p. Reschka jest wielką stratą. Zwłaszcza, że w porównaniu do Niemiec czy UK, w Polsce mamy tylko to jedno forum modelarstwa kolejowego skali H0.

Pamiętam jak SK-Model informował tutaj o nowych produktach PKP (bez plątania się w dyskusje). Były to krótkie, zwięzłe i "suche" informacje - aczkolwiek zawierające bezcenne info. Może udałoby się to powtórzyć:love:

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
@Robert Reschka - gdybym w tym roku już się nie wypsztykał z budżetu, to na pewno kupiłbym jeszcze lokomotywy. A jak bym kupił lokomotywy to wziąłbym EU07, bo coś ładnego i dopieszczonego musi ciągnąć moje TLK Mazury oraz przyszły TLK Barbakan ;)
Bardzo liczę w 2024 na EP09 - i to w dwóch malowaniach - bo coś ładnego musi też ciągnąć Berolinę, Bystrzycę, Chrobrego i Sobieskiego (albo miks tych ostatnich w postaci niektórych rzeczywistych składów BWE i Polonii, jakie poznajdywałem na vagonwebie)...

Proszę mnie nie zawieść :)

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
441 25 1
Z twarzoksiążki:
PL: Sprzedaż modelu EP07-412 rozpocznie się jutro 24.02.23 o 19.30 na modelcenter.pl
DE: Der Verkauf der EP07-412 beginnt morgen 24.02.23 um 19.30 auf modelcenter.pl
EN: The sale of EP07-412 will commence tomorrow 24.02.23 at 19.30 on modelcenter.pl

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.476 443 99
(...) Robo nie dało pomalowanych rowerów w wagonie? Przecież to okazja do pomalowania ich sobie samemu na takie kolory jakie chcemy.

Pan Reschka wprowadza na rynek swoje produkty w formie jaka jest dla Niego akceptowalna. Coś co dla as może wydawać się prostą poprawką projektu na produkcji może wymagać dodatkowych etapów co podniesie koszt, a powyżej pewnego poziomu te koszty rosną lawinowo, i zamiast lokomotywa kosztować X pln będzie kosztować 2X co przełoży się na mniejszą sprzedaż a co za tym idzie koszt R&D rozłożony na mniejszą ilość modeli albo podniesie ich koszt albo obniży marżę producenta.
Tutaj mało kto to rozumie, stąd wspomniane "malkontenctwo". Przypomnij sobie jaka była rozkmina nad nie pomalowanym (lub nie w tym kolorze) wnętrzem EN57 PIKO.... jak by to drastycznie zaniżało poziom zabawy w modelarstwo kolejowe.... Warto też zauważyć fakt, że wiele osób które nad tym ubolewają posiadają.... torty. Jakże realistyczne makiety kolejowe z łukami R2.... i wzniosami toru 15% kąta prostego na odcinku metra...

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Wszelkie i nformacie dotyczących naszych modeli podajemy narazie na stronie FB.
Nie do końca. Na pytania dotyczące modeli Państwo nie odpowiadacie albo odpowiadacie wybiórczo. Ponieważ na FB nie dostałem odpowiedzi, a pytania są związane z modelem EU07-412, który dzisiaj trafia do sprzedaży, zadaję je ponownie tutaj:
1. Czy w omawianym modelu będzie ostatecznie uproszczona płytka czy "oryginalna" płytka? W lipcu 2022 ukazała się informacja o uproszczeniu płytki, ale we wrześniu 2022 udało się pozyskać głośniki, zatem czy od tego momentu powrócono do oryginalnej płytki? Jak zatem zakończyła się historia z uproszczoną płytką i na czym dokładnie polegało uproszczenie płytki?
2. Czy modele analogowe będą posiadały wbudowany głośnik?
3. Czy w sprzedaży będą wersje w pełni cyfrowe i udźwiękowione (z zamontowanym dekoderem)?
Tutaj na forum jako producent będe udzielał ZERO informacji i już nie będe jako Firma Schlesienmodelle komunikował z klientami.
Bardzo przykra informacja. Skoro nie ma informacji na stronie ani w sklepach, to chociaż mogłaby być na forum. Inni mniejsi producenci informują klientów o produktach tutaj na forum z powodzeniem.

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
754 43 0
Nie do końca. Na pytania dotyczące modeli Państwo nie odpowiadacie albo odpowiadacie wybiórczo. Ponieważ na FB nie dostałem odpowiedzi, a pytania są związane z modelem EU07-412, który dzisiaj trafia do sprzedaży, zadaję je ponownie tutaj:
1. Czy w omawianym modelu będzie ostatecznie uproszczona płytka czy "oryginalna" płytka? W lipcu 2022 ukazała się informacja o uposzczeniu płytki, ale we wrześniu 2022 udało się pozyskać głośniki, zatem czy od tego momentu powrócono do oryginalnej płytki? Jak zatem zakończyła się historia z uproszczoną płytką i na czym dokładnie polegało uproszczenie płytki?
2. Czy modele analogowe będą posiadały wbudowany głośnik?
3. Czy w sprzedaży będą wersje w pełni cyfrowe i udźwiękowione (z zamontowanym dekoderem)?

Bardzo przykra informacja. Skoro nie ma informacji na stronie ani w sklepach, to chociaż mogłaby być na forum. Inni mniejsi producenci informują klientów o produktach tutaj na forum z powodzeniem.
1. Nie znam odpowiedzi.
2. Było info, że głośniki będa wbudowane.
3. Info było, że w sprzedaży będa tylko wersje analogowe. Dekodery należy zakupić we własnym zakresie. Z resztą chyba zawsze tak było w SM

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.132 150 7
Dekodery należy zakupić we własnym zakresie. Z resztą chyba zawsze tak było w SM
Nie. Mam model z 2015 roku, nr kat. 107010 i to była pełna wersja dźwiękowa, nie trzeba było kupować dekodera oddzielnie i montować.
Info było, że w sprzedaży będa tylko wersje analogowe.
Gdzie takie info było, że TYLKO wersje analogowe? W takim razie przeoczyłem.