• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
A możę lepszym rozwiązaniem byłoby doklejenie małej szkalnej kuleczki na końcu światłowodu tak by rozpraszała światło w reflektorze?
Jesteś w stanie znaleźć szklaną kuleczkę o średnicy mniej więcej 0,7 mm i dokleić ją?
Tutaj zdjęcie LED-ów:
DSC04632.JPG

te zaznaczone na czerwono są przylutowane pod kątem - to światła tylne, czyli czerwone; te żółte leżą płasko - to światła przednie

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
A ja zaryzykuję i spiłuję ten ogranicznik - przynajmniej będę wiedział, że spróbowałem.
Jak tam Kolega chce, tylko pamięta o uwzględnieniu rozstawu diod, aby przesunięty światłowód nadal "łapał" światło od diody. Ja jednak proponowałbym dodać jakiś element rozpraszający światło wewnątrz reflektora. Wspomniane kuleczki na pewno można kupić, bowiem w reflektorach montowanych przez naszego forumowego kolegę są właśnie na końcu światłowodu takie kuleczki imitujące "bańkę" żarówki. Podejrzewam, że nawet jeśli Kolega przesunie światłowód (wsunie głębiej do wnętrza reflektora) to i tak nie poprawi efektu świecenia, bo nadal będzie brakować elementu rozpraszającego światło na całą średnicę reflektora, a świecić będzie w dalszym ciągu tylko sama końcówka światłowodu.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Jak tam Kolega chce, tylko pamięta o uwzględnieniu rozstawu diod, aby przesunięty światłowód nadal "łapał" światło od diody. Ja jednak proponowałbym dodać jakiś element rozpraszający światło wewnątrz reflektora. Wspomniane kuleczki na pewno można kupić, bowiem w reflektorach montowanych przez naszego forumowego kolegę są właśnie na końcu światłowodu takie kuleczki imitujące "bańkę" żarówki. Podejrzewam, że nawet jeśli Kolega przesunie światłowód (wsunie głębiej do wnętrza reflektora) to i tak nie poprawi efektu świecenia, bo nadal będzie brakować elementu rozpraszającego światło na całą średnicę reflektora, a świecić będzie w dalszym ciągu tylko sama końcówka światłowodu.
I to jest jakiś konkret. A kto te kuleczki ma w ofercie?

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
I jak to można przez dzień cały "w kulki sobie lecieć";)... czyli czas znęcania się nad modelem EU07 Schlesien nieskończony...
Szukamy rozwiązania problemu kiepskiego świecenia świateł. Jakbyśmy się nad nią znęcali, to byłyby raczej różne "próby" ile psucia wytrzyma i jeszcze będzie jeździć.
A co do wspomnianych wcześniej świetlików w sprzęcie audio, to wrzuć sobie np. tuner T8010 Eltry Bydgoszcz z dawnego zjednoczenia Unitry i tam na przednim panelu aluminiowym zobaczysz 5 świetlików od poziomu sygnału i całą linijkę od przestrajanej skali.

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Można by spróbować też dać na końcu kroplę z przeźroczystej żywicy, a takie kulki były w zestawach do poprawienia reflektorów pikowskich EU07 i chyba to adziałało. Znaczy instrukcji nie było, ale domyślam się że dokleja się je na końcach :)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.083 38 4
@M-G w pasmanteriach. Głównym producentem tego była czeska firma Jablonex. Kiedyś kupowałem u nich na kilogramy. Mieli taki wybór, że się nie śniło nawet. Nie wiem jak teraz, ale warto poszukać po tej nazwie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.336 232 2
STRASZNE SĄ TE WASZE OPOWIEŚCI .... NIC TYLKO NARZEKAĆ. OCH POLACY ...POLACY ..... MASAKRA NORMALNIE

Zamiast pilotolić bez sensu weźcie się za modele, za jakieś inne rzeczy przydatne Waszemu hobby, szkoda czasu.
Trollowanie na forum jest znacznie łatwiejsze. Wymagasz od niektórych by coś zrobili jak oni się boją że se ręce farbą ubrudzą lub co gorsza dostaną alergie od zapachu rozpuszczalnika. A stukając w klawiaturę to co najwyżej nabawią się odcisków na opuszkach palców.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Dziś spróbowałem wepchnąć głębiej jeden ze świetlików/światłowodów - jak kolega Remaj12 wspomniał wcześniej nic to nie dało. Ale - aby przyklejona kulka dała efekt, to trzeba je osadzić ok. 0,5 mm głębiej i można to zrobić albo delikatnie podpiłowując "dystans" wskazany niebieską strzałką albo poszerzając szczelinę w "belce nośnej" czyli owym "T" np. rozgrzaną igłą (ja tak zrobiłem). Co do przesunięcia świetlików/światłowodów względem LEd-ów - minimalne pole manewru jest, bo ten "nie ruszany" lekko wychodzi poza diodę "do tyłu". Wyjąłem pulpit z tej kabiny i próbowałem zrobić zdjęcia, ale nie da się cokolwiek zobaczyć w środku - trzeba by wymontować szyby kabiny, ale aż tak nie będę demolował bo akurat tutaj klej dobrze trzyma. Poza tym zauważyłem, że dosyć dużo emitowanego światła ucieka na boki m.in z tego względu że świetlik/światłowód jest zawieszony ok. 1,5 -2 mm nad LED-em - może trochę zniekształca odległość szybka boczna. Moim zdaniem powinien być bliżej.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
popatrzcie na odległość między diodą a "światłowodem"
Z czego wynika? Odległość diody od płytki jest spowodowana:
- po pierwsze - poziomym położeniem płytki - gdyby była ustawiona pionowo można by tego uniknąć
- po drugie - różnicą wysokości, na której zamontowane są światła - białe jest wyżej niż czerwone, więc światłowód w końcowym "etapie" (w reflektorze) musi być wyżej, ale nie przeszkadzałoby to, aby przy diodzie był niżej, tylko wymuszałoby to jego inną konstrukcję - bardziej skomplikowaną = droższą, być może jeden "zakręt" więcej powoduje zauważalny wzrost kosztów wytworzenia formy do produkcji takiego "nieprostego" światłowodu
- po trzecie - światłowód nie ma "nóżki"/"zakrętu" bezpośrednio nad diodą - gdyby wykonać jeszcze jeden "zakręt", ale w dół bezpośrednio nad diodą można by zniwelować tę wolną przestrzeń/przerwę - czy poprawiłoby to jakość świecenia? Reflektor dalej świeciłby tak samo, to znaczy tylko "kropka" (końcówka światłowodu), ale za to trochę mocniej - światłowód "przechwytywałby" po prostu nieco większą ilość promieniowania świetlnego emitowanego przez diodę.