• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.545 556 30
Ja się czepiam pomarańczowej dziewiątki, a tu proszę....
Dziewiątka z żółtym czołem....
Nie wierzę, że kolega @Engineer nie wiedział, iż pierwsze dwa prototypy były tak oryginalnie pomalowane. ;) A co do żółtego czoła, to jak pamiętam, czoła były w tym samym kolorze, co reszta pudła (pomijając dolny pas, poniżej dolnej krawędzi drzwi). Ciemniejszy odcień dolnej części czoła wynika z inaczej układającego się światła ze względu na inny kąt powierzchni. Nie pamiętam, żeby czoło było dodatkowo pomalowane na żółto jak inne lokomotywy. Przecież także EP05 i EP08 po 1988 roku nie miały czół pomalowanych na żółto, tylko zachowały oryginalną barwę pomarańczową.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
715 54 1
Nie wierzę, że kolega @Engineer nie wiedział, iż pierwsze dwa prototypy były tak oryginalnie pomalowane. ;) A co do żółtego czoła, to jak pamiętam, czoła były w tym samym kolorze, co reszta pudła (pomijając dolny pas, poniżej dolnej krawędzi drzwi). Ciemniejszy odcień dolnej części czoła wynika z inaczej układającego się światła ze względu na inny kąt powierzchni. Nie pamiętam, żeby czoło było dodatkowo pomalowane na żółto jak inne lokomotywy. Przecież także EP05 i EP08 po 1988 roku nie miały czół pomalowanych na żółto, tylko zachowały oryginalną barwę pomarańczową.
Dokładnie, zgadza się Andrzeju(y)
Na zdjęciu (które mi się podoba zresztą, żeby nie było), dziewiątka jest wyblakła, taka beżowa, z wyraziście żółtym czołem. Oczywiście wiadomo, że chodzi o padanie światła etc. , ale śmieję się że skoro ktoś wymyślił pomarańczową, to co stoi na przeszkodzie beżowa z żółtym czołem ;).

Podsumowując, całkiem na poważnie Panowie (panie tych problemów nie mają, a paleta nazewnictwa i rozróżnianych przez przedstawicielki płci pięknej kolorów i barw jest bardzo szeroka):
Żółte jest żolte, a pomarańczowe jest pomarańczowe.
Pomarańczowe były np piątki, ósemki.
Dziewiątki zawsze były żółto brązowe, ewentualnie żółto czekoladowe, albo jeszcze inaczej żółte z brązowym lub czekoladowym pasem.
Co do obu tych kolorów mogą być odcienie takie czy inne, ale nadal to żółty i brązowy.:)(y)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.545 556 30
Dziewiątki zawsze były żółto brązowe, ewentualnie żółto czekoladowe,
Poza EP09-001 i 002 do pewnego czasu - one oryginalnie były całe żółte, ale w dwóch odcieniach. Tu EP09-002 na Targach Poznańskich w roku chyba 1987 - kolory nieco zniekształcone (lekko zazielenione) na starym slajdzie Orwo:

004a.jpg

Niestety, na obu moich zdjęciach kolory są lekko zaburzone, w rzeczywistości obie lokomotywy były takie same.

EP09-001 po poważnym wypadku w początku lat 90. XX wieku została odbudowana i wtedy zmieniono jej barwy na typowe żółto-brązowe. Kiedy i przy jakiej okazji przemalowano EP09-002, nie wiem dokładnie. A ten brąz bywa też określany jako orzechowy.

PS. Oba te zdjęcia już kiedyś wrzucałem na forum, ale teraz je znaleźć... :oops:

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
87 2 0
Patrząc na to malowanie przypomniało mi się, że jedna pozycja z gazetki SM nie pojawiła się w sklepie. Bardzo mi się podoba przy tym to brakujące malowanie IC :cool: Jakby się pojawiło w późniejszym czasie np. za rok, to byłoby fajnie :p

signal-2025-04-03-133118_002.jpeg

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
758 5 2
Ogólnie jakby całość wydań EP09 się rozciągnęła w czasie to byłoby miło, bo dużo się tego kumuluje na ten rok. Ja w preorderach mam zamówione 7 szt, które mnie interesują doliczając 07 i inne loki to finansowo robi się ciasno. A jeszcze Robo wymyśliło sety po 7 wagonów ….

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
569 16 0
Ogólnie jakby całość wydań EP09 się rozciągnęła w czasie to byłoby miło, bo dużo się tego kumuluje na ten rok. Ja w preorderach mam zamówione 7 szt, które mnie interesują doliczając 07 i inne loki to finansowo robi się ciasno. A jeszcze Robo wymyśliło sety po 7 wagonów ….
Jeżeli chodzi o preordery firmy Pana pilota, to będzie dobrze, jak po dziewiątkach w tym roku zobaczymy w sklepach jeden lub dwa z zapowiedzianych innych modeli. Mam na myśli modele "silnikowe". Na 7 bym nie liczył.:cool:

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.091 449 99
Opuszczą fabrykę w Chinach. Potem je Luftwaffe zabierze na pokład. Ciekawe, czy odbiorcy w „Czikago” głosujący ochoczo na Trumpa, a ostatnio polskich trumpistów, będzie musiało wysupłać 30% na ekstra podatek.
Nie wiem co konkretnego do tematu o EP09 SM wnosi powyższy wpis, ale jeśli chodzi o to, że:
28 maja EP-09 lecą do nas :)
Taka zajawka z ich Facebook'a:

IMG_20250520_111415.jpg

FB_IMG_1747732437252.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.031 40 1
No kurcze, wreszcie ktoś próbuje zrobić porządne światełka PKP.
Całe lata krytyki i dyskusji o lampkach we wszystkich modelach różnych firm i nikt z tym jakoś nic nie robił.
Producenci alternatywni robią porządne lampki, a seryjni nie mogli...
Trzeba będzie ocenić na żywo jak to wygląda. Może wreszcie coś się zmieni.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.973 130 86
Wyglada bardzo dobrze, czysto... Nie ma nawet śladów kleju przy poręczach. Linia graniczna kolorow też bez zarzutu. Jak dla mnie jest GIT. W realu będzie zupełnie inny odbiór niż ze zdjęcia i to jeszcze w tak dużym powiększeniu.