• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
85 2 0
Skoro na zdjęciu wygląda świetnie, to na żywo będzie petarda. W końcu chromowane wkłady. Pewnie nie będą tak dobre jak robione na zamówienie przez znanych wytwórców takich lamp do modeli, ale to ogromny krok wśród producentów modeli. Cieszę się, że chociaż jedną z lustrzanymi zamówiłem.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.989 39 1
Mam nadzieję, że to "źle zrobione zdjęcie" bo wygląda jak z prasteliny :ROFL:
Zrzut ekranu 2025-05-23 132548.jpg
Pewnie nie będą tak dobre jak robione na zamówienie przez znanych wytwórców takich lamp do modeli, ale to ogromny krok wśród producentów modeli.
No nie wiadomo. Może będą tak samo dobre, albo nawet lepsze. Się obada...:p
Przede wszystkim będą już na miejscu i nie trzeba będzie dodatkowych działań, by mieć lampki PKP.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.759 128 1
Pomijając światełka zastanawia numer lokomotywy - 042 taki ma być zaraz od Piko, a ten również wygląda na prawie gotowy czyżby kolejne powtórzenie numeracji?
Z dyskusji na Facebooku SM:
(...)
SM: 042 były by w dostawie 28 Maia, ale niestety wkradł się błąd w górnym reflektorze i robimy budy od nowa. Znowu miesiąc do tyłu. Szkoda.

Czy to już zapowiedź modelu na 2026 rok?
Nie. Czerwcowa niespodzianka;)
Resumując, EP09-042 od SM - kolejny odcinek "wojenki" z PIKO:ROFL:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.818 15 0
Resumując, EP09-042 od SM - kolejny odcinek "wojenki" z PIKO:ROFL:
W zasadzie to klienci decydują portfelem, jeśli jest to opłacalne dla obu firm, niech się dublują numeracjami ile chcą :)
Osobiście nie pochwalam takich praktyk, bo choć EP09 jest raczej modelem niszowym w porównaniu do EU07 czy ET22, to spokojnie mogliby się zazębiać numeracją, a nie wzajemnie kopiować.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
344 13 0
Ale to w końcu na koniec maja coś będzie czy obsuwa dotyczy tylko 042?
Nie będzie na końcu maja. Miała wyjść pierwsza dziewiątka pod koniec maja, ale nie wyjdzie, tak ja to rozumiem. Niby okazało się że 28 mają ruszyć do Polski ale coś wyszło i nie ruszą. Cóż tak się spodziewałem, że te lokomotywy na spokojnie będą co najmniej przez kilka lat wydawane. Oczywiście może być też tak, że jak się ruszy temat to będą jedna po drugiej. Finansowo (dla nas) lepiej jakby wychodziły jedna rocznie.

Ty2-911

Użytkownik
Reakcje
11 0 0
Nie będzie na końcu maja. Miała wyjść pierwsza dziewiątka pod koniec maja, ale nie wyjdzie, tak ja to rozumiem. Niby okazało się że 28 mają ruszyć do Polski ale coś wyszło i nie ruszą. Cóż tak się spodziewałem, że te lokomotywy na spokojnie będą co najmniej przez kilka lat wydawane. Oczywiście może być też tak, że jak się ruszy temat to będą jedna po drugiej. Finansowo (dla nas) lepiej jakby wychodziły jedna rocznie.
Z tego co pamiętam, to na początku marca mówiło się, że pierwsze miały być przecież 046 i 031. Skąd tu się wzięła nagle 042 ?