• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

Seko1

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
A może problemu naszego zachowania trzeba szukać gdzie indziej?
Wiadomo, że każdy chciały mieć wszystkie modele. PIKO, SM i co przy okazji się nawinie.
Ale nie można mieć wszystkiego bo nas na to nie stać :)
Musimy więc wycelować w określonego producenta, nie będąc przekonanym że to dobry wybór.
Ale nabrać tego przekonania musimy dowalić konkurentowi :)
Nabieramy wtedy pewności, że to dobry wybór.
Taki prosty mechanizm opisany w psychologicznych podręcznikach,
Zgadzam się z tym. Bardzo podobny mechanizm działa w przypadku graczy i wojen konsol. Po tym, jak ktoś kupi konsole stara się sam sobie udowodnić, że był to dobry wybór. Część osób robi to poprzez umniejszanie innym konsolom i ich właścicielom.
A wystarczy tylko mieć to wszystko tam, gdzie słońce nie sięga i jakoś tak łatwiej będzie w życiu ;)

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
189 1 0
Włącznie z Panem Reschką. Wtedy będzie sprawiedliwie.
To powinno dotyczyć wszystkich. Niestety tak jak kolega Magic napisał, na forum coraz mnie jest relacji z jakiejś pracy modelarskiej - twórczej, a więcej teoretyzowania o kolorach i przepychanek o niczym. Rozumiem że aspekty techniczne i estetyczne modeli które wychodzą na rynek trzeba omawiać i to jest spoko, po to jest to forum, ale jak czytam którąś stronę pyskówek i wzajemnej szydery jednego obozu z drugim, to wcale się nie dziwię, że ci którzy coś robią przechodzą do domowego zacisza i przestają się tym chwalić.
Tyle z moich przemyśleń, a teraz w temacie wątku o EP09.

Na ten moment dostępne na rynku mamy tylko modele z firmy PIKO i o nich możemy podyskutować merytorycznie, co jest ok i co jest do bani, albo jak producent coś zrobił, albo czego nie - patrz przestrzenne tablice a nie malowanki. Możemy o tym podyskutować ale niech to jest w kulturalny sposób w odpowiednim wątku.
Z niecierpliwością czekam na model EP09 od Roberta, bo dopiero wtedy będziemy mogli wziąć obie lokomotywy w ręce i rzeczowo ocenić. Do tego czasu super że pojawiają się detale (smaczki), które wyróżniają firmę od konkurencji, ale z oceną poczekajmy na finalny model.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
791 30 0
ale jak wiarygodna jest osoba, która jest tak blisko związana z PIKO i czerpie stamtąd informacje z pierwszej ręki? Na pewno będziesz to także wypierać, ale trudno.
Szkoda, ze nie napisałeś jeszcze, że siedzę u nich (Piko) w kieszeni. Wtedy byłby już komplet tych bzdur. Jestem tak blisko Piko jak mniej więcej Kraków od Szczecina.
Ta cecha brakuje niektórym osobom, do których Pan również należy.
Wątpię, żeby tu na forum kogoś interesowało moje imię i nazwisko. Na PW chętnie Ci je podam, datę urodzenia, co chcesz. Może tylko adresu Ci nie napiszę bo nie lubię mieć do czynienia z osobami skomplikowanymi emocjonalnie.
Mówić mądrze po fakcie potrafi każdy. Jak już napisałem, to był problem z elektroniką. Gdyby to nie wystąpiło, modele byłyby już dostępne pod koniec października. Ale nieważne. Jedna bitwa została przegrana, ale cała wojna jeszcze nie.
W takim razie przed faktem dokonanym, który dopiero nastąpi, ale nie musi. Zabierz się poważnie za projekt SM42 (6Dg) najlepiej zaraz żebyś znowu nie był drugi i nie wylewał żali jak to Piko Cię wyportkowało. W przeciwnym razie przestań ludziom nawijać makaron na uszy swoimi wyimaginowanymi zapowiedziami.

Reszta bez komentarza, szkoda czasu.
A i jeszcze jedno żeby było jasne nigdy nie krytykowałem Twoich modeli, moje uwagi kierowane są wyłącznie do Twojej osoby i aroganckiego sposobu w jaki komunikujesz się z nami na tym forum.

Czego Ci życzę? Dużo szczęścia w Nowym Roku. Przyda Ci się na pewno, I zdrowia oczywiście.

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
468 47 4
Myślałem, że to temat o modelu a nie o człowieku. Pan Robert chyba politykiem chce zostać czyli "nie ważne co mówią ważne aby mówili".
A tak poważnie sam Pan sprowokował te "dla mnie" głupie dyskusje. Może czas to uciąć i skupić się na.... konkretach.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.506 28 1
Zawsze doceniałem to, że Kolega Robert uczestniczy w wymianie informacji i rozmowach tu na forum.
Rozmawiałem z nim przy stoisku na HOBBY. Raczej normalna, wyważona i merytoryczna wymiana zdań.
moje uwagi kierowane są wyłącznie do Twojej osoby i aroganckiego sposobu w jaki komunikujesz się z nami na tym forum.
Ale tu na forum muszę się zgodzić z powyższym wpisem. Odnoszę wrażenie ciągłej agresji i aroganckiego tonu wpisów Kolegi Roberta.
Nie wiem z czego to wynika. Myślę, że stać go na wpisy "wyższych lotów".

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.512 345 18
Miałem już napisaną odpowiedź na to wszystko, ale sobie powiedziałem…Robert, nie warto. Obojętnie czy masz racje, czy nie, oni nie odpuszczą i będą cię dalej wciągali w gówniane dyskusje. Więc po prawie 10 latach na tym forum zostaje jedna jedyna prawidłowa decyzja:

@Kempol proszę o permanentną blokadę mojego konta lub jego usunięcie.

Już widze lajki "kocham to" od odpowiednich osób... albo się powstrzymają, aby nie przyznać mi racji. Żegnam.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.945 37 4
Robo też się przestał udzielać poza wrzucaniem newsów, a też po nim były jazdy o wszystko. Także nic mnie nie zdziwi już na tym forum.
Najlepsze jest to co kiedyś u mnie ktoś kiedyś wkur***iony namalował pod swoim graffiti, kiedy mieliśmy w moim mieście rozbicie na różne odłamy i nikt się z nikim nie mógł dogadać. Dokładnie jak tu teraz.

"CI CO GADAJĄ NAJWIĘCEJ TO CI CO ROBIĄ NAJMNIEJ..."

@Robert Reschka trzymaj się! Pawła z jego genialnymi często tekstami też straciliśmy.
Wesołych Świąt.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.528 34 1
@Kempol proszę o permanentną blokadę mojego konta lub jego usunięcie. Żegnam.
Bardzo żałuję tej decyzji. Może uda się ją odwołać?
Wszyscy popełniamy te same błędy - piszę tu o nas użytkownikach forum, nie o twórcy wątku, bo moim zdaniem Robert powinien mieć trochę więcej praw niż my (za chwilę tłumaczę dlaczego). Te błędy to złośliwość, złość, agresja u których źródeł jest dokonywana przez nas nadinterpretacja tego co czytamy, czego odbiór zależy od naszego nastroju. Każdy, kto zna Roberta i porozmawia z Nim wie, że agresji ma w sobie tyle co nic. Na Hobby odniosłem wręcz wrażenie, że nastawiony jest na atak z każdej strony, że przyjmuje postawę obronną. Popatrzmy na to jaki przekaz ma od nas? Ile jest zasłużonych pochwał Jego modelu, a ile krytyki, wytykania błędu, a czasem hejtu. Czy my myślimy, że Robert jest Święty? Że przyjmie z uśmiechem każdą szpilkę? Czy musi być jakąś pupą wołową, niezdolną do irytacji i oddania ciosu? Z pasji stworzył nam modele. Brnie mimo naszej dziwnej "wdzięczności", ma marzenia (pamiętam co pisał na samym początku swojej kariery), paradoksalnie wzmacnia konkurencję, która podjęła wyzwanie i zaczyna bardzo dbać o jakość swoich produktów. Dajmy mu prawo odpowiedzi irytacją na irytację. Chcemy by stał jak posąg, okazywał klasę, ale kusimy Go aby absolutnie tej klasy nie utrzymał. Ile my wytrzymalibyśmy hejtu i krytyki, bez przeciwwagi pod postacią wsparcia, docenienia tego, że robi coś dla nas.
Z okazji pięknych Świąt, chciałbym życzyć nam wszystkim tej klasy, abyśmy dostrzegali w ludziach to, co w nich jest dobre. A gdy się komuś coś "wypsnie" niemiłego żebyśmy interpretowali to, że ktoś jest z krwi i kości, taki jak my. Wybaczajmy sobie. Bodźce pozytywne dodają energii, bodźce negatywne podcinają skrzydła.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.997 114 11
Bardzo to wszystko ciekawe z psychologicznego punktu widzenia. Np to że ludzie nie potrafią oddzielić Roberta od SM. To że Robert udziela się jak osoba PRYWATNA jest zupełnie pomijana. Od problemów reklamacyjnych sa kanaly do kominikacji typu mejle czy telefony.

Przypomina mi się rozumowanie w Rosji. Do Putina ludzie wysyłają listy z prośbą o wyasfaltowanie drogi w Jakucji zamiast zwrócić się do lokalnych władz (nie że one cokolwiek by zrobił.