• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 22 5
Ale mi Cię żal chłopie. No niestety przegrałeś ten wyścig. Pisałem Ci kiedyś, że tak się to skończy. Trzeba było słuchać, a nie płakać teraz i szukać współczucia.
Jesteś przecież dorosłym mężczyzną, prawda? Szkoda, że tylko ciałem.
Piko tak się spieszyło że osierociło tabliczki na burtach dziewiątki. Ja czekam na poprawny model panie dorosły.

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
586 24 3
Ja pie:X3:d:obcy:le zaczęło się... Teraz jedni i drudzy będą się przerzucać g:obcy:wn:X3:m która zabawka lepsza... Ja nie widzę problemów z mieszaniem wyrobów x producentów. Ale ja jestem dziwny, bo robię zakupy w Lydlu i Stonce zamiast być psycho oddany jednej marce.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.881 15 1
No patrz Pan ... a ja bawię się 46 ką od Piko i współczuję tym co się podniecają EP09 od SM i czekają na nią jak na zbawienie modelarskiego świata
Schleisenmodell przynajmniej zrobi EP09-046 z rewizją z 2012 roku z klasycznymi lustrzanymi reflektorami i pantografami nożycowymi. Na tym modelu mi zależy bo wszelkiego rodzaju modernizacje i udziwnienia a już w szczególności obecne malowanie IC to nie moja bajka. Warto też zauważyć, że model SM będzie miał otwierane drzwi oraz wypukłe tabliczki z oznaczeniami o co PIKO się nie postarało. Jak komuś pasuje to co wydało PIKO to przecież nikt nie zabrania tego kupować. Ja niecierpliwie czekam zaś na swoją klasyczną EP09 od SM.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.919 57 5
"Już myślałem ,że coś się narodem stało niedobrego" cytując Bohdana Smolenia ,ale wszystko OK ,tylko zaczęło się trochę późno (obrzucanie g. i pisanie dyrdymałów ).:D To już taka forumowa tradycja ,bez gówno burzy nie ma świąt.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.881 15 1
Dlaczego miała by być z rewizja akurat 2012?
Lustrzane reflektory I pantografy nożycowe to wyznacznik połowy lat 90
Ponieważ tej lokomotywie w 2010 roku przywrócono historyczne barwy. Wcześniej, od 2007 roku jeździła już w granatowym malowaniu i z połówkowymi pantografami. Model SM przedstawia lokomotywę z rewizją z 2012 roku. Ja osobiście nie jestem purystą i nie przywiązuję większej wagi do tego co napisane jest druczkiem do odczytania pod mikroskopem i tą lokomotywę będę u siebie puszczał po makiecie z oliwkowymi wagonami oraz kremowo zielonymi / czerwonymi, bo takie składy jeszcze ciągnęła gdy opuściła fabrykę w 1997 roku.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.153 38 4
Czarno widzę przyszłość działu kolejowego tego forum. Non stop jatki o wszystko, ludzie odchodzą z forum lub się nie udzielają, treści modelarskich tyle co kot napłakał, za to jazgotu z wszelkich tematów przesyt, zwłaszcza w okresach przedwakacyjnych/przedświątecznych. Dziwne, że na dziale samochodowym sielanka, przyjaźnie i ogólnie pełna kultura.
Serio ci kolejowi musza się "zesrywać" o wszystko? Jeszcze pewnie nałapię czerwonych "X" jak ten wpis zaboli co poniektórych.
Wesołych Świąt. Więcej luzu.

Aha, i wciąż mi jeden cytat chodzi w głowie, na którym staram się budować swoje relacje w życiu.
"Szacunek jest do zrozumienia kluczem".

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.802 444 99
Ja pie:X3:d:obcy:le zaczęło się... Teraz jedni i drudzy będą się przerzucać g:obcy:wn:X3:m która zabawka lepsza... Ja nie widzę problemów z mieszaniem wyrobów x producentów. Ale ja jestem dziwny, bo robię zakupy w Lydlu i Stonce zamiast być psycho oddany jednej marce.
W pełni popieram, ale muszę zauważyć, że przeglądając dział o dziewiątce PIKO zauważyłem zaczepny wpis pana Roberta wyśmiewający namalowane tabliczki w modelu PIKO. Co się potem dziwić, że jaki pan, taki kram... Rodzi się pytanie, po co te zaczepki?.... Sam producent zachęca swoich zwolenników do kontynuowania tych wpisów. Najlepiej by było, gdyby każdy skupił się na swoim modelarstwie, a nie ganieniu konkurentów. W tym aspekcie niektórym przydało by się spojrzeć na pana Roberta z ROBO. On się nie bawi w te głupoty i robi swoje. Dorosła postawa.

Ostatnio edytowane:

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.083 24 8
Po co te dyslusje o wyścigach, ściganiu się firm itp … mamy wolny rynek i niech każdy produkuje oraz kupuje to na co ma tylko ochotę. Ja mam na półce i Piko i SM, a nawet Maerklina i jest ok. Więcej luzu i wzajemnego szacunku, przecież mamy prawie Święta i wielu z nas będzie czekało na "gościa z workiem", z którego [mam nadzieję] wypadnie dla każdego z nas jakiś model ;)

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
479 8 0
Prowadzę kanał trainspottingowy w mediach społecznościowych. Mikolskie wojenki na patyki wydawały mi się trudne do przebicia, ale do czasu... Tyle, że tam wojenki prowadzą dzieci - to ich usprawiedliwia. Ale dorośli...? Jak chcielibyście nieletnim świecić przykładem zdrowej i pozytywnej atmosfery (a może wszystko Wam jedno?), kiedy sami utrzymujecie atmosferę toksyczną?

Post do usunięcia przy sprzątaniu wątku.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.124 117 11
Czarno widzę przyszłość działu kolejowego tego forum. Non stop jatki o wszystko, ludzie odchodzą z forum lub się nie udzielają, treści modelarskich tyle co kot napłakał, za to jazgotu z wszelkich tematów przesyt, zwłaszcza w okresach przedwakacyjnych/przedświątecznych. Dziwne, że na dziale samochodowym sielanka, przyjaźnie i ogólnie pełna kultura.
Serio ci kolejowi musza się "zesrywać" o wszystko? Jeszcze pewnie nałapię czerwonych "X" jak ten wpis zaboli co poniektórych.
Wesołych Świąt. Więcej luzu.

Aha, i wciąż mi jeden cytat chodzi w głowie, na którym staram się budować swoje relacje w życiu.
"Szacunek jest do zrozumienia kluczem".
Prowadzę kanał trainspottingowy w mediach społecznościowych. Mikolskie wojenki na patyki wydawały mi się trudne do przebicia, ale do czasu... Tyle, że tam wojenki prowadzą dzieci - to ich usprawiedliwia. Ale dorośli...? Jak chcielibyście nieletnim świecić przykładem zdrowej i pozytywnej atmosfery (a może wszystko Wam jedno?), kiedy sami utrzymujecie atmosferę toksyczną?

Post do usunięcia przy sprzątaniu wątku.
"Na straganie dzień targowy..."

Panowie, a może tak po prostu sobie życzmy Wesołych Świąt Bożego Narodzenia. I abyśmy czerpali z naszej pasji same pozytywne emocje. W końcu mówimy o kolejkach...

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.520 348 18
Ale mi Cię żal chłopie.
Dziękuję bardzo za to serdeczne współczucie i Twoje wzruszające słowa. Jestem głęboko poruszony i dziękuję Ci z całego serca. ;)

No niestety przegrałeś ten wyścig.
Wygrali z jednego powodu. Elektronika. Wstrzymałem EP09 aby nie było tego samego co z EU07. Nie jeden jak by miał ciągle pod górkę tak jak ja, już by rzucił to wszystko w cholerę. Ale ja nie. Dopracowaliśmy teraz schemat płytki, którą możemy wykorzystać w każdej lokomotywie. I znowu jeden duży problem z głowy. I tak będe rozwiązywał jedną sprawe za drugą. I tak będę dążył krok po kroku do przodu.
Pisałem Ci kiedyś, że tak się to skończy. Trzeba było słuchać, a nie płakać teraz i szukać współczucia.
Tak tak, pisałeś, myślisz, że ty jesteś jedyny, który próbował mnie zniechęcić do produkcji EP09? I co oczekiwałeś? Że powiem, ojej, masz racie, nie ma sensu, oczywiście wyrzucę całą pracę zainwestowaną w ten model do kosza, bo Pan RMP mi tak powiedział. Jak bym tak te dobre rady niektórych Twojej kategorii słuchał, to by SM już dawno nie było...

Chciałbym tu coś wyjaśnić. Nie szukam współczucia, ani nie płaczę w żaden sposób. Możesz więc zatrzymać swoją agresywną retorykę dla siebie. Wyrażam swoją opinię na temat innego modelu w taki sam sposób, w jaki wy wyrażaliście opinie na temat moich modeli. To, że wam się to nie podoba, jest dla mnie jasne. Nazywanie tego płaczem lub szukaniem współczucia raczej pokazuje twoją bezradność w próbach zniszczenia mojej motywacji i przekonania mnie.

Wiem, że będziesz to wszystko wypierać, ale jak wiarygodna jest osoba, która jest tak blisko związana z PIKO i czerpie stamtąd informacje z pierwszej ręki? Na pewno będziesz to także wypierać, ale trudno. Rób, co chcesz. I tak nikt Cię nie uwierzy. Zobacz podkreślony cytat ;)

Jesteś przecież dorosłym mężczyzną, prawda? Szkoda, że tylko ciałem.
Pozwól, że nie skomentuję tego werbalnego wykroczenia, ponieważ nie mam zamiaru schodzić do tego poziomu.

Szkoda, że Pan Reschka tak nie potrafi.
To, co jednak pan Reschka potrafi, to pisać tutaj pod swoim prawdziwym nazwiskiem i tym samym brać odpowiedzialność za to, co mówi. Ta cecha brakuje niektórym osobom, do których Pan również należy.

Przecież to, ze PIKO będzie pierwsze na rynku z EP09 było już wiadomo od dość dawna. Był czas żeby się z tym pogodzić.
Zresztą z innymi modelami będzie dokładnie tak samo.
Mówić mądrze po fakcie potrafi każdy. Jak już napisałem, to był problem z elektroniką. Gdyby to nie wystąpiło, modele byłyby już dostępne pod koniec października. Ale nieważne. Jedna bitwa została przegrana, ale cała wojna jeszcze nie.

Włącznie z Panem Reschką. Wtedy będzie sprawiedliwie.
Dlaczego? Bo nie mówię wam, tego, co chcecie usłyszeć? Tak, to oczywiście wystarczający powód, by ograniczać komuś wolność słowa. Myślę, że ktoś tutaj bardzo tęskni za totalitarnymi czasami PRL-u...

W pełni popieram, ale muszę zauważyć, że przeglądając dział o dziewiątce PIKO zauważyłem zaczepny wpis pana Roberta wyśmiewający namalowane tabliczki w modelu PIKO.
Gdzie ja się proszę śmiałem? Po prostu pogratulowałem niezaprzeczalnej urody tej oszczędnościowej decyzji i jak pięknie to wszystko wyszło ;)

Merry Christmas!

Ostatnio edytowane:
Reakcje
163 25 7
No tak, ale jak mówiłem, że Robert Reschka ma ego wybujałe do granic możliwości, i wychodzi z założenia, że tylko jego racja jest najważniejsza, i jedyna słuszna, to mnie wyśmiewali. Gdyby miał robić swoje, tak jak Robert z Robo, to by to robił, a nie przeżywał każdy krok Piko, po czym mówił, że jego konkurencja nie interesuje. Dla Robo, Piko rownież jest konkurencją, ale żyją sobie w symbiozie, kto chce kupuje Piko, kto woli Robo kupuje produkty Roberta, a są tacy jak ja, którzy kupują modele obu producentów, i nikt wojenki nie toczy. Ale dla Roberta Reschki, i tak będę wrogiem numer jeden, bo mam czelność wypowiadać się w sposób jemu nieprzychylny. I Panie Reschka, nie, nie chodzi tu o Pana modele, tylko o Pana podejście do sprawy. Gdyby Pan nie wdawał się w zbędne dyskusje, tylko robił swoje, to w mojej kolekcji bym miał tylko Pana modele siódemek, bo bo są one po prostu lepsze pod względem ilości detali. Zamiast produkować się na forum, mógłby Pan się zająć poprawą jakości modeli, które by się same obroniły, a nie na siłę krytykować i przeżywać każdy ruch Piko, bo każdy taki wpis, wygląda jak krzyk rozpaczy, choćby ze względu, że Piko pierwsze wydało model EP09. Pozdrawiam serdecznie, wesołych świąt życzę każdemu użytkownikowi forum.

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
A może problemu naszego zachowania trzeba szukać gdzie indziej?
Wiadomo, że każdy chciały mieć wszystkie modele. PIKO, SM i co przy okazji się nawinie.
Ale nie można mieć wszystkiego bo nas na to nie stać :)
Musimy więc wycelować w określonego producenta, nie będąc przekonanym że to dobry wybór.
Ale nabrać tego przekonania musimy dowalić konkurentowi :)
Nabieramy wtedy pewności, że to dobry wybór.
Taki prosty mechanizm opisany w psychologicznych podręcznikach,