• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Szkoda, że na zdjęciach pokazanych przez samego producenta na pierwszym planie
w roli głównej nie są omawiane tablice, tylko zamalowany "wielki kłak".
kłak.jpeg
Uważniej dobieraj publikowane materiały, bo to może wzbudzić wątpliwości co do jakości wykonania.
Starczyło zrobić fokę z drugiej strony modelu.:)
A tablice na żywo wyglądają pięknie, na zdjęciach wyglądają bardzo dobrze, albo jak kto woli dobrze.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.328 298 18
Żadnego focha nie strzelam, pytam się CO DOKŁADNIE i JAK POPRAWIĆ. Więc proszę. Oczywiście można krytykować, pytałbym się, jak Pan by chciał to mieć zrobione, jeżeli nie wolno by było?

Tak przyznaję... bawiłem się świetnie. Dlaczego? Tyle hejtowaliście moje modele, że naprawdę fajne było, spuścić trochę pary u waszego ulubionego producenta, którego bronicie pazurami, obojętnie jaki bubel wam zaserwuje ;)

EDIT: @melonowy Jak dostaniesz model z kłakiem, wymienię Ci na model bez kłaka :)

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.747 61 9
Żadnego focha nie strzelam, pytam się CO DOKŁADNIE i JAK POPRAWIĆ. Więc proszę. Oczywiście można krytykować, pytałbym się, jak Pan by chciał to mieć zrobione, jeżeli nie wolno by było?
To dobrze, że nie ma Pan focha. Pomysł jest super, tylko wykonanie powinno być bardziej doprecyzowane. Ale skoro to prototyp, to modele przeznaczone do sprzedaży pewnie będą już poprawne.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.719 15 0
Robert, w mojej ocenie brązowy kolor ma zbyt głęboki łuk na czole, a przynajmniej tak widać to na tych zdjęciach.
IMG_2002.jpeg IMG_2003.jpeg

Linia cięcia powinna być w połowie wysokości tabliczki z numerem:
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=33155
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=46856
Chyba że to jeszcze ulegnie poprawie, ale warto na to zwrócić uwagę, bo dosyć mocno rzuca się to w oczy.

Reflektory na moje oko wyszły świetnie.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 153 7
pytam się CO DOKŁADNIE i JAK POPRAWIĆ
Proszę bardzo. Reflektory. Nie można nie zauważyć, że odwzorowanie reflektorów typu "zez" jest nieco odmienne od oryginału. W modelu widoczne są nachodzące się otwory światła białego i czerwonego (nie ma między nimi przerwy albo przynajmniej punktu stycznego), natomiast w lokomotywie rzeczywistej okręgi wyznaczone przez klosze lamp się nie przecinają. Wygląda na to, że średnica klosza lampy białej jest za duża i tutaj może być przyczyna takiego stanu rzeczy. W rzeczywistości klosz lampy białej jest tylko ciut większy od lampy czerwonej.
Kolejną niezgodnością jest to, że oba reflektory , jeśli chodzi o ich osadzenie, powinny wyrównać to górnej linii, a nie w taki sposób, że środki okręgów są w jednej linii. Czy jest szansa na korektę albo czy jest taki a nie inny powód, że tak to wygląda?
Dodatkowo zamieściłem jeszcze porównanie z modelem od PIKO. Sami oceńcie, kto wypadł lepiej.
Pierwowzór:
1732892681855.png

Model od SM:
1732892723006.png

Model od PIKO:
1732892741612.png

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.853 15 1
Reflektory. Nie można nie zauważyć, że odwzorowanie reflektorów typu "zez" jest nieco odmienne od oryginału. W modelu widoczne są nachodzące się otwory światła białego i czerwonego (nie ma między nimi przerwy albo przynajmniej punktu stycznego), natomiast w lokomotywie rzeczywistej okręgi wyznaczone przez klosze lamp się nie przecinają.
Przyjrzyj się dokładnie reflektorom oryginału. Prawy reflektor wygląda zupełnie inaczej niż lewy :) i bardziej realnością przypomina ten od SM niż ten od PIKO. Zupełnie inaczej sprawa ma się z lewym reflektorem bo tam rzeczywiście jest przerwa między projektorami światła białego i czerwonego. Należało by zatem postawić sobie pytanie w modelu też powinny być dwa różne reflektory ale tu chyba popadlibyśmy już w skrajność. Dlatego też reflektory SM są dla mnie na poziomie akceptowalnym choć sam osobiście jestem zainteresowany tylko wersją z rewizją z 2012 roku gdy lokomotywa miała lustrzanki i pantografy nożycowe.

Prawdę mówiąc żaden mi się nie podoba. :/ Włączając pierwowzór.
Dokładnie. Co oryginał to oryginał a nie usilne tworzenie lokomotywy w barwach retro.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.328 298 18
Proszę bardzo. Reflektory. Nie można nie zauważyć, że odwzorowanie reflektorów typu "zez" jest nieco odmienne od oryginału. W modelu widoczne są nachodzące się otwory światła białego i czerwonego (nie ma między nimi przerwy albo przynajmniej punktu stycznego), natomiast w lokomotywie rzeczywistej okręgi wyznaczone przez klosze lamp się nie przecinają. Wygląda na to, że średnica klosza lampy białej jest za duża i tutaj może być przyczyna takiego stanu rzeczy. W rzeczywistości klosz lampy białej jest tylko ciut większy od lampy czerwonej.
Kolejną niezgodnością jest to, że oba reflektory , jeśli chodzi o ich osadzenie, powinny wyrównać to górnej linii, a nie w taki sposób, że środki okręgów są w jednej linii. Czy jest szansa na korektę albo czy jest taki a nie inny powód, że tak to wygląda?
Dodatkowo zamieściłem jeszcze porównanie z modelem od PIKO. Sami oceńcie, kto wypadł lepiej.
Pierwowzór:
Zobacz załącznik 1088234
Model od SM:
Zobacz załącznik 1088235
Model od PIKO:
Zobacz załącznik 1088236
Mówimy o tablicach.

Bart

Użytkownik
Reakcje
124 5 1
Pierwowzór:
Zobacz załącznik 1088234
Model od SM:
Zobacz załącznik 1088235
Model od PIKO:
Zobacz załącznik 1088236
W SM jest OK, reflektory przecież nie nachodzą na siebie, jedynie otwory, czyli tak samo jak w prawdziwej. Poza tym w SM są symetrycznie rozmieszczone względem osi, w przeciwieństwie do zdjęcia pierwowzoru. Światła w Piko.. też są ok, ale wyglądają trochę jak ryjek świni ;)

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.747 61 9
W SM jest OK, reflektory przecież nie nachodzą na siebie, jedynie otwory, czyli tak samo jak w prawdziwej. Poza tym w SM są symetrycznie rozmieszczone względem osi, w przeciwieństwie do zdjęcia pierwowzoru. Światła w Piko.. też są ok, ale wyglądają trochę jak ryjek świni ;)
Przecież wszystkie są krzywe i nie równe, czy Wy tego nie widzicie czy nie chcecie wiedzieć? Może czas udać się do doktora od oczu.