• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.479 443 99
Tylko w tym przypadku mamy prawdziwą konkurencję ze strony PIKO. Ich model, przynajmniej tak się wydaje oglądając zdjęcia, prezentuje również najwyższy poziom.
I dla tego, to od tych drobnych szczegółów, jak jakość wykonania modelu, prawidło konfiguracja poszczególnych egzemplarzy, będzie bardzo dużo zależało.
Masz rację. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kiedyś gdy w latach posuchy PKP PIKO wydało SM/SP42 nikt nie narzekał i znikała bez uwag niemal. Teraz ludzie już zaczynają marudzić, tym bardziej gdy jest konkurencja.
EP09 ciągneła choć kiedyś na haku coś zielonego klasycznego lub oliwkowego?
Nie wiem czy dla kolegi to jest "coś klasycznego" (oliwkowego nie znalazłem)... ale trafiłem na takie coś:

PKP EP09 / WARS | JAN KIEPURA WARS sleeping cars WLABd 16.1.… | Flickr

Ostatnio edytowane:

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
852 14 1

matu

Nowy użytkownik
Reakcje
76 0 0
Przepraszam za offtop ale ma ktoś jakieś zdjęcie EP09 z klaszycznymi oliwkowymi wagonami PKP?
EP09 ciągneła choć kiedyś na haku coś zielonego klasycznego lub oliwkowego?
Mówisz i masz:)

Załączniki

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Są 3 wersje z różnymi datami rewizji :eek: - pytanie którą wersję otrzymają klienci którzy zamówili w przedsprzedaży na modelcenter?
Rozumiem, że chodzi o EP09-046, to mają otrzymać tę, która była w papierowym katalogu, czyli nr kat. 109002. To samo pytanie zadałem na stoisku SM w Poznaniu na Hobby 2024 i taką dostałem odpowiedź. Dwie pozostałe wersje są na dodatkowej broszurce (być może były opracowane później). Oczywiście polecam jeszcze dodatkowo sprawdzić tę informację ze sklepem, natomiast fakt jest, że w zamówieniu na skrzynce e-mailowej nie ma nr katalogowego, a link w zamówieniu prowadzi donikąd.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.427 27 1
Jeszcze dodam odnośnie opakowania.
Ja się dowiedziałem na stoisku, że gablotki mają być jeszcze poprawiane.
Materiał użyty do produkcji klosza gablotki jest zbyt mętny i dokładnie nie widać przez niego wszystkich walorów modelu.
Ma to być poprawione, aby klosz był klarowny i "krystalicznie przeźroczysty", a oglądacze modelu usatysfakcjonowani.:)

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.188 18 0
Zaznaczony w zielonym owalu.
Na żadnym zdjęciu taki uchwyt na prawdziwej lokomotywie EP09-046 nie występuje.

Zobacz załącznik 1081150
Źródło: zrzut z filmiku: Nowość od Schlesienmodelle #EP09-046 #TargiHobby2024
Z ciekawości zobaczyłem kilka zdjęć i o ile zauważalny jest uchwyt między oknami (KLIK), to ten wskazany akurat nie.

JakubR

Aktywny użytkownik
Reakcje
333 0 0
Mało przydatne, ale zarzucę tatową fotką.
Warszawa, bodajże 2004 rok.
EP09-007 uchwyt jest.
Polish_20241030_154701371_copy_3000x1999.jpg

Ciekawa sprawa z nimi, ale o kawałek drucika nie ma co toczyć hryi. Jak ktoś będzie chciał to chyba wiertelko i drut 0.3mm nie jest problemem dla ludzi z forum modelarskiego-heh... gorzej z usunięciem, lecz wykonalne jak najbardziej w chałupniczych warunkach.