• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
852 14 1
Nie przyszłoby mi nawet na myśl, aby się tym malowaniem przejmować. Według mnie, to jedynie próbnie pomalowane egzemplarze, stanowiące wstępne wersje prototypu na potrzeby prezentacji.

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
204 6 0
Zaczyna się rysowanie linii i badanie pikseli, czekam na analizę kolorów czy są odpowiednie :eek: A tak na serio to bardzo ładnie wyglądają. W wersji najnowszej jest nawet uzupełniona naklejka lokomotywowni której wcześniej brakowało na wizualizacjach.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
Spójrzcie Koledzy na model nr kat. 109012. Czy pasek brązowy faluje, czy to tylko mnie się tak wydaje? Mało tego, zmienia również swoją grubość. Czarną linię celowo narysowałem nieco wyżej, aby było widać było odchyły. Widać to na wszystkich zdjęciach Kolegi Arkadiusza dla tego modelu. Chciałbym wierzyć, że to domena tylko tego modelu. Model nr kat. 109002 wydaje się być pozbawiony tej wady.
Miejmy nadzieję, że zaprezentowane modele są wersją przedprodukcyjna, demonstracyjną, aby można było wychwycić wszelkie niedoróbki czy błędy (zresztą sam zwróciłem uwagę na kilka błędów, które w finalnym produkcie trzeba poprawić).
Tak po prawdzie, to dopiero teraz jest przed @Robert Reschka największe wyzwanie, aby dopilnować Chińczyków. Tak skomplikowany model wymaga największej staranności w malowaniu a przede wszystkim w montażu. Od tego będzie dużo zależało czy ten projekt okaże się sukcesem czy porażką. A co Chińczyk potrafi, przekonaliśmy się już przy obu edycjach "siódemek":(

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
Miejmy nadzieję, że zaprezentowane modele są wersją przedprodukcyjna, demonstracyjną, aby można było wychwycić wszelkie niedoróbki czy błędy (zresztą sam zwróciłem uwagę na kilka błędów, które w finalnym produkcie trzeba poprawić).
Tak po prawdzie, to dopiero teraz jest przed @Robert Reschka największe wyzwanie, aby dopilnować Chińczyków. Tak skomplikowany model wymaga największej staranności w malowaniu a przede wszystkim w montażu. Od tego będzie dużo zależało czy ten projekt okaże się sukcesem czy porażką. A co chińczyk potrafi, przekonaliśmy się już przy obu edycjach "siódemek":(
A jaki od SM okazał się porażką pod względem sprzedaży? Każdy narzeka, a te modele i tak znikają jak świeże bułki.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
A jaki od SM okazał się porażką pod względem sprzedaży? Każdy narzeka, a te modele i tak znikają jak świeże bułki.
Tylko w tym przypadku mamy prawdziwą konkurencję ze strony PIKO. Ich model, przynajmniej tak się wydaje oglądając zdjęcia, prezentuje również najwyższy poziom.
I dla tego, to od tych drobnych szczegółów, jak jakość wykonania modelu, prawidło konfiguracja poszczególnych egzemplarzy, będzie bardzo dużo zależało.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
290 3 4
Siódemki obu firm dzieliła wtedy przepaść, teraz to szczegóły, prawidłowość i jakość wykonania zadecydują, którą klient wybierze. No i pewnie to czy model bardziej ma być do gabloty, czy do śmigania na makiecie.

matu

Nowy użytkownik
Reakcje
76 0 0
Mam pytanie odnośnie nr.kat. 109014 EP09-011 - czy rewizja to na pewno 08.08.2014? Wydaje mi się, że bardziej wygląda to na rok 2016, wg. różnych źródeł w 2016 występowało takie malowanie.

https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=lok&typ=1&seria=2&lok=991&numer=11&title=EP09-011

https://19tlk94.flog.pl/wpis/10783654/ep09011

http://rail.phototrans.eu/14,104359,0,PaFaWag_104Eb_EP09_011.html

Kolego, zobacz dokładnie, w 2016 była TYLKO zmiana barw, a nie nowa rewizja, zatem data rewizji EP09-011 w katalogu SM, jest prawidłowa. Kolejna rewizja była dopiero 9.12.2016

matu

Nowy użytkownik
Reakcje
76 0 0
Jeszcze wrócę o mojego pytania z komentarzem.
Model SM, nr kat. 109010, będzie wyposażany w dwa pantografy nożycowe (5ZL) ale będzie miał w pudełku dołożony dodatkowy pantograf połówkowy, dla tych którzy chcą odwzorować model z tym jak wyglądał bezpośrednio po rewizji. Egzemplarz realny EP09-47 miał mieć później zmieniony z powrotem pantograf połówkowy na nożycowy i miał dwa pantografy nożycowe. To miało się wydarzyć pomiędzy rewizją 23.12.2010 a 23.10.2012. TUTAJ można to zobaczyć taką maszynę w dniu 29.04.2012.
Czy ktoś dysponuje jeszcze takimi zdjęciami, z których jednoznacznie wynika, że były zamontowane dwa nożycowe pantografy? I czy ktoś wie, w jakim dokładnie okresie EP09-47 w takiej konfiguracji był w eksploatacji?
Widać wyraźnie, że miała (również) oba klasyczne - kwiecień 2012. Kolejna rewizja była dopiero 13 października 2012. Fotka z "Ilostanu" (autor: przem710)

Załączniki

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Może i faluje, ale chyba mikronami. Pamiętaj też, że buda EP09 nie jest płaska więc odchylenia przy drzwiach raczej są wskazane.
Ja nie pisałem o drzwiach, tylko w ogóle o całej długości boku. Chodzi o odcięcie dwóch kolorów i perspektywa, czy kształt budy, nie ma tutaj nic do gadania.
Mnie nie musisz przekonywać, tylko kolegę @Rozjazd :)
Przecież mnie też nie trzeba przekonywać, w moim poście wyraziłem się jasno, że mam nadzieję, że dotyczy to tego jednego modelu (w domyśle przedprodukcyjnego). Wszystkie komentarze na temat ewentualnych niedoróbek są w odniesieniu do modeli, które były prezentowane i powinny służyć zwróceniu uwagi producenta na te aspekty. Wszystko w dobrej wierze, Kolego. Możemy milczeć, tak Kolega woli?
Widać wyraźnie, że miała (również) oba klasyczne - kwiecień 2012. Kolejna rewizja była dopiero 13 października 2012. Fotka z "Ilostanu" (autor: przem710)
To zdjęcie jest w moim poście powyżej: TUTAJ Chodziło mi o inne zdjęcia.
Na obu zdjęciach lokomotywa posiada pantografy nożycowe.
Tylko te zdjęcia są do EP09-046 a nie EP09-047.
@Engineer i @RMP - dzięki za info.

Reakcje
124 5 1
Piko może sobie być idealnie równe i ładnie poskładane, ale jak dla mnie zawsze będzie przegrywać z konkurencją z prostego powodu: uproszczone do bólu wnętrze. Schlesienmodelle jak widać na zdjęciach ma je za to ładnie dopracowane, a to element, który wyraźnie rzuca się w oczy, szczególnie przy podświetlaniu kabiny.

OP
OP
Robert Reschka
Reakcje
3.330 301 18
Siódemki obu firm dzieliła wtedy przepaść, teraz to szczegóły, prawidłowość i jakość wykonania zadecydują, którą klient wybierze. No i pewnie to czy model bardziej ma być do gabloty, czy do śmigania na makiecie.
No, gablotę dla modelu już masz w opakowaniu, a jak się sprawia na makiecie modułowej spytaj się klubu KMK Wrocław. Elvis do niej wmontował dekoder i puścił po makiecie. Nie haczyła i nic nie odpadło. Niektórych to na pewno rozczaruje.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
290 3 4
Ja się bardzo cieszę, że nic z lokomotywy nie odpadło. Gablota super sprawa, u mnie raczej lokomotywy są z dźwiękiem i w ruchu. Ważne żeby lokomotywa nie była krzywa/przechylona lub żeby się bujała np.na równej powierzchni, co niektórym EU/EP07 się zdarzało niestety i przez to traciły zasilanie. Wiem, bo mam ich sporo i jak lokomotywa nie ma ww. przypadłości, to śmiga tak nawet bez gumek: