• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
192 1 0
Chodzi mu o gniazdo sprzęgu, które powinno być na SA-3, o czym tak tajemniczo pisze, zamiast zaraz dać kawę na ławę, i napisać, o co chodzi…
Przepraszam że tajemniczo zadałem pytanie, chciałem je skierować na prywatnej wiadomości, ale chyba są zablokowane, dlatego pytanie było skierowane bezpośrednio do Pana. Tak chodzi mi o prowadnik haka cięgłowego, bo do lokomotywy 007 hak był zawieszony na kołysce. Na rysunku jest już dla lokomotyw od 008 i chciałem dopytać czy będzie to w modelu uwzględnione. Niestety bardzo często atmosfera towarzysząca dyskusjom na forum nie sprzyja zadawaniu pytań, bo można zaraz zostać zwyzywanym itd.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Panie @pyro już nie raz pisałem, że jestem otwarty na merytoryczną krytykę lub uwagi. Jest mile widziana i szanuje ją. Dlatego można śmiało pisać dokładnie o co chodzi.

W wagonach UACS też był mały błąd, który kolega z forum mi wyłapał.

Ja mam tyle do ogarnięcia, że czasem mogę coś przeoczyć. Więc dziękuje za uwagę.

ChefChaudard

Nowy użytkownik
Reakcje
10 0 0
Dzień dobry,

Chciałbym zamówić tę piękną lokomotywę :love:.

Ale nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat dekodera (dźwięku)?

DZIĘKI.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Patrząc się na ten model konkurenta dziwi mnie jedna sprawa. Tak się z detalami wysilili, nawet elementy, które na dachu SM31 na łatwiznę zrobili, tu się przyłożyli... no cóż, SM31 to monopol, można robić, jak się chcę, a tu teraz trzeba było inaczej.

Oni nie zamontowali tych wieszaków do wózka?! Powiedzcie mi, że ja się mylę i one są zamontowane do budy, i ponieważ to prototyp, to szczelina dlatego bo pasowanie elementów jeszcze jest niedograne. W mojej EP09 wieszaki są elementem budy.

Wieszaki.png
Ten rysunek to z jednych z pierwszych modeli 3D i też pozbawiony niektórych detali. Więc to nie to, na czym formy robiliśmy.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.722 443 99
Oni nie zamontowali tych wieszaków do wózka?! Powiedzcie mi, że ja się mylę i one są zamontowane do budy, i ponieważ to prototyp, to szczelina dlatego bo pasowanie elementów jeszcze jest niedograne. W mojej EP09 wieszaki są elementem budy.

Zobacz załącznik 1060071
Ten rysunek to z jednych z pierwszych modeli 3D i też pozbawiony niektórych detali. Więc to nie to, na czym formy robiliśmy.
Aby to na 100% stwierdzić musimy poczekać na kolejne informacje. Jak na razie w obieg poszło jedno zdjęcie prototypu, które zrodziło raczej pytania niż odpowiedzi. Poczekajmy. Ja myślę że dla finalnego klienta liczyć się będzie nie tylko detal, o którym wałkuje się już dyskusja od kilku dni, ale także całościowy odbiór modelu, a w nim zawiera się oprócz jakości wykonania, także ogólnie pojęta eksploatacja na makietach.... pewnie także i cena.

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
43 2 0
Jakież to szczęście, że jest jeszcze SM i mam zamówioną EP09-031 z V epoki. Nie wiem dokąd zmierza polityka PIKO w ostatnim czasie ale wydają to, co aktualnie jeździ po torach lub przed chwilą jeździło. Dla mnie modele to namiastka przeszłości, kolei, która wyglądała kiedyś pięknie a nie tak jak teraz pstrokato. Druga EP09 i druga z epoki VI. Masakra.
Ja zamówiłem 012. Zaś w Piotrkowie z ciekawości zapytałem Pana Roberta o datę: Q4 2025. Taka ciekawostka ;)

Tomma

Nowy użytkownik
Reakcje
43 2 0
Wychodziłoby na to, że każdy egzemplarz będzie wychodził w swoim czasie. Najlepiej jakby się Pan Robert wypowiedział - to rozwieje wszelkie wątpliwości.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Chyba Schlesienmodelle jest pierwszym producentem na świecie, który ma drut w tym Display Box, aby można było model ładnie z podniesionym pantografem wyeksponować. Czasem to są te małe drobiazgi, które dają tą wisienkę na torcie.