Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Tu macie dach kabiny maszynisty. Odwzorowane oryginalne 4 klosze, oświetlane poprzez LED. Kabelków między podwoziem a budą jak w EU07 już nie będzie, połączenie będzie kontaktowe.
Fanboys mówię na tych, którzy tylko spod kamienia wyłażą, jak mogą wcisnąć negatywną ocenę, marudzić, lub startują osobiste wycieczki w kierunku mojej osoby w stylu:
Nie widzę powodu, dlaczego nie mam ludziom pokazywać postępu i cech naszego modelu EP09. Przez parę wpisów na forum, nic się w tworzeniu modelu nie zmieni... siedziałem cicho z moim modelem. Długo. Aż do momentu, kiedy konkurent pokazał swój i jest na etapie, że już nic w nim nie zmieni.
Bez przesady. Pan po prostu należy do grupy zwykłych hejterów. Hejter tylko daje negatywy, a wszystkie wpisy, gdzie tylko przysługuje ocena pozytywna, konsekwentnie ignoruje. Nic innego chciałem tym pokazać. No i teraz gdzieś kliknąć pozytywną, aby pokazać, jak bardzo ja się mylę, też nie pomoże
Znowu do mnie dochodzą informacje, że na imprezach jest rozgadywane, że my robimy EP09 tylko bo PIKO ją zaczęło robić. To jest totalny BS. Tu macie screena, kiedy były pierwsze pomiary przez Schlesienmodelle lokomotywy EP09.
A to nie pamiętasz jak rozmawiałeś z panem z piko polska że oni robią EP09, a Ty robisz coś innego. Podobnie jest z Robo że się z nim umawiał że Robo nie będzie robić ygrekow i EN57 bo piko robi. To jest śpiewka którą on sprzedaje na każdej wystawie łosiom z nim rozmawiającym.
Przecież tak samo przypadkowo PIKO wydało EN57 w barwach Kolei Mazowieckich i niechcący przesunęło jego wydanie z października na maj. Malowania baru Y typu papuga czy bar Przewozów Regionalnych też wyszły przypadkowo. I można by tak wymieniać całą masę przypadków. Ogólnie słuchając opowieści przedstawiciela PIKO i (nad czym ubolewam) powielanych tu na forum informacji przez niektórych forumowiczów, można odnieść wrażenie, że PIKO ogólnie działa na przypadkach i zbiegach okoliczności - w co osobiście nie wierzę.
Ogólnie słuchając opowieści przedstawiciela PIKO i (nad czym ubolewam) powielanych tu na forum informacji przez niektórych forumowiczów, można odnieść wrażenie, że PIKO ogólnie działa na przypadkach i zbiegach okoliczności - w co osobiście nie wierzę.
Dokładnie. Na Trybunałach ten Pan mi próbował kity wciskać, że jak by się z nim szczerze rozmawiało, to by nie doszło do takiej sytuacji... No zostawię to teraz bez komentarza.
Mówił, że planują 3 lata na wyrost, więc ja się go pytałem, dobra, co masz w planach, to pogadamy, żeby się nie dublować. Ale nieeee, tak ta "rozmowa" nie ma wyglądać, on nie powie, co planują, to my, ROBO i ja, mamy mu powiedzieć co mamy w planach, aby się potem zdecydowało, kto zrobi jaki model. Akurat, Mr. G...
Jakiej wysokości jest blacha pod literami i wielkość liter, bo wydaje mi się że blacha względem liter powinna być większa. Dodatkowo trzeba wspomnieć, że dla poszczególnych grup numerów był inne rozmiary blachy tła.
Jak będzie model, to możesz sobie suwmiarka wymierzyć, czy dobrze zaprojektowaliśmy tablice. To zdjęcie ma pokazać grubość tablicy na modelu. Jak weźmiesz na przykład grubość tablic na EU07 konkurenta, to na oryginale wyszłaby Ci płyta stalowa o grubości 5cm.
@Robert Reschka, a te tablice na różnych seriach lokomotyw były robione według tego samego standardu? W sumie nigdy nie zwracałem na to uwagi, i mało tego jest już. Musiałbym poszukać swoich zdjęć i porównać, ale te blachy co współcześnie dorabiali do numerów to chyba cieńsze były i nie tego samego rozmiaru co kiedyś.
@Magic zanika zdolność ludzi do niektórych czynności (odlewanie, wytłaczanie). Zanikają też narzędzia (fabryki) którymi coś można było wykonać. Dzisiaj wystarczy program graficzny, ploter i folia samoprzylepna do oznaczenia lokomotyw...
To co napisałeś o zmianach to ewolucja wsteczna
Dla producentów modeli to akurat jest O.K. bo naklejane/malowane oznaczenia można zrobić tampodrukiem. A z blaszkami to zobacz jakie "wyzwanie". Trzeba się pytać żeby było O.K.
Ze zdjęcia wynika, że (jak dla mnie) blaszki są idealne.
@Robert Reschka, a te tablice na różnych seriach lokomotyw były robione według tego samego standardu? W sumie nigdy nie zwracałem na to uwagi, i mało tego jest już. Musiałbym poszukać swoich zdjęć i porównać, ale te blachy co współcześnie dorabiali do numerów to chyba cieńsze były i nie tego samego rozmiaru co kiedyś.
Tak wielkość liter i czcionka była zawsze taka sama na późniejszych lokomotywach. Na dokumentacji różnych lokomotyw przywołane są detale liter i cyfr zawsze z tego samego rysunku. Z tego co pamiętam to EU07 serii 4E i wczesne lokomotywy ET22 i ST44 miały inny rozmiar liter i były one kręcone prosto do pudła, a nie do blach jak było później.
Jak będzie model, to możesz sobie suwmiarka wymierzyć, czy dobrze zaprojektowaliśmy tablice. To zdjęcie ma pokazać grubość tablicy na modelu. Jak weźmiesz na przykład grubość tablic na EU07 konkurenta, to na oryginale wyszłaby Ci płyta stalowa o grubości 5cm.
Nie rozumiem skąd od razu taka agresja w tonie wypowiedzi. Zadałem proste pytanie i myślałem że otrzymam prostą odpowiedź (przynajmniej neutralną emocjonalnie) z wymiarami, mógłbym to porównać z tym co jest w oryginale i napisać że jest ok albo że coś nie gra. Niestety jeśli traktujesz per but ludzi, którzy chcą pomóc lub coś doradzić to jest to przykre. Rynek, i klienci zweryfikują czy takie podejście jest ok. Ja nie będę w takim razie wychodził przed szereg i wpraszał się z pomocą.
@pyro Czy agresywne... nie wiem. Jak tak odczułeś, to sorry. Nie był to mój zamiar. Tak to wychodzi, jak ciągle masa osób się czepia człowieka i szuka dziury w moście. Od tego to forum niestety słynie.
@pyro Czy agresywne... nie wiem. Jak tak odczułeś, to sorry. Nie był to mój zamiar. Tak to wychodzi, jak ciągle masa osób się czepia człowieka i szuka dziury w moście. Od tego to forum niestety słynie.