• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
Porównując wizualizacje modeli lokomotyw 012 i 031, rzuca się w oczy różnica w kolorystyce.

Zobacz załącznik 1052293
Zobacz załącznik 1052294

Widać jednak także różnicę w wykonaniu obu rysunków, stąd moje pytanie, czy ta różnica kolorystyki to tylko niezamierzony efekt, wynikający z różnic wykonania obu rysunków, a oba modele będą miały takie same kolory, czy faktycznie będzie różnica w kolorystyce tych modeli?
Już dawno temu zadałem to pytanie na FB - odp. : oba modele będą się w kolorystyce różnić, bo tak było w realu.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
A kto odpowie kiedy ma wyjść model EP09-031 PKP Epoka Va, malowanie klasyczne, Kod produktu:109007?
Po modelach IC. Pierw się ukażą 4 modele IC, a czy potem będą Denaturaty, lub Klasyczne następne, tego jeszcze nie zadecydowałem. Zastrzegam sobie to pole do manewru. Ale informacja będzie tyle na czas, że się uda przygotować portfel, jeżeli się chce kupić moje modele. Polecam korzystać z opcji Preorder, wtedy Panu żaden model nie ucieknie, i nie trzeba się martwić o datę ukazania.

Porównując wizualizacje modeli lokomotyw 012 i 031, rzuca się w oczy różnica w kolorystyce.
Tak jest Panie Arku! Dobrze Pan to dostrzegł :D
Widać jednak także różnicę w wykonaniu obu rysunków, stąd moje pytanie, czy ta różnica kolorystyki to tylko niezamierzony efekt, wynikający z różnic wykonania obu rysunków, a oba modele będą miały takie same kolory, czy faktycznie będzie różnica w kolorystyce tych modeli?
Faktycznie będzie różnica na tych modelach, tak jak jest na rysunkach. Jest to wynik żmudnej i długiej pracy przy ustalania kolorystyki tej lokomotywy, dopasowywanie różnych próbników z kolorami, konsultacji dokumentacji i osób fachowców, aż znaleźliśmy prawidłowe odcienie.

Raczej niezamierzony efekt, rzuty czoła mają taki sam odcień na obu rysunkach, a co za tym idzie 031 ma czoło ciemniejsze od boków.
Może i faktycznie czoła też nieco się różnią, ale to tylko świadczy o niedbałości autora rysunków, bo zwłaszcza na dolnym kolor czoła wyraźnie różni się od koloru boków. Moim zdaniem nie można na podstawie tych obrazków wyciągać żadnych wniosków.
Nie prawda Panie Andrzeju. To, co Pan pisze, się kompletnie nie zgadza, I naprawdę się pytam, skąd Pan bierze takie pomysły, i praktycznie oskarża nas o niedbałość w naszych rysunkach. Kategorycznie sobie tego wypraszam!
a) Nie jest to schemat malowania, jaki jest przekazany fabryce. Jest to rysunek/wizualizacja dla klienta.
b) Wszystkie te rysunki mają trochę inne kolory na czole, aby podkreślić wypukłość czoła i załamanie światłą. Więc ten efekt jest jak najbardziej zamierzony a nie jakaś niedbałość. :rolleyes:

Aby na sto procent wykluczyć niedbałość w naszych projektach i żeby można było na sto procent wywnioskować prawidłowy kolor modelu, proszę wskazać, w jakim odcieniu koloru mamy pomalować model: 1, 2, 3 czy 4. Proszę uprzejmie o Pana fachową i profesjonalną ekspertyzę. :niepewny:

1715589943754.png

My już dopilnowaliśmy prawidłową kolorystkę modelu [TRIGGER]EP-09[/TRIGGER] ;)

Ostatnio edytowane:

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
Wszystkie te rysunki mają trochę inne kolory na czole, aby podkreślić wypukłość czoła i załamanie światłą. Więc ten efekt jest jak najbardziej zamierzony a nie jakaś niedbałość. :rolleyes:
Qrcze... jestem pod wrażeniem i pozytywnie zaskoczony. Taki manewr to już top level modelarstwa.
Po prostu super!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Nie prawda Panie Andrzeju. To, co Pan pisze, się kompletnie nie zgadza, I naprawdę się pytam, skąd Pan bierze takie pomysły, i praktycznie oskarża nas o niedbałość w naszych rysunkach. Kategorycznie wypraszam sobie to.
Drogi Robercie (ostatnio byliśmy na ty ;)), chyba niepotrzebnie się unosisz. Przyznam, że nie bardzo rozumiem informację:
Nie jest to schemat malowania, jaki jest przekazany fabryce. Jest to rysunek/wizualizacja dla klienta.
Opublikowanie takiego rysunku sugeruje, że jest to rysunek, według jakiego ma być wykonany model, a kolejne stwierdzenie:
Wszystkie te rysunki mają trochę inne kolory na czole, aby podkreślić wypukłość czoła i załamanie światłą.
wydaje się co najmniej dziwne. Oglądając taki rysunek zakładamy, że model będzie właśnie tak wyglądał i nie spodziewamy się tego rodzaju zabiegów. Czy model też będzie miał takie różnice dla podkreślenia wypukłości czoła?
proszę wskazać, w jakim odcieniu koloru mamy pomalować model: 1, 2, 3 czy 4.
To pytanie mogę tylko potraktować jako żart. Jest chyba oczywiste, że różne odcienie koloru poszczególnych fragmentów pudła na zdjęciu są spowodowane różnym odbiciem światła (pomijając fakt, że czoło lokomotywy jest w cieniu) i nie da się jednoznacznie stwierdzić, który odcień jest najwierniejszym oddaniem koloru oryginału. Jeżeli przy wyborze koloru modelu możemy posługiwać się wyłącznie zdjęciami i (ulotną) pamięcią, to niestety, konkretny odcień modelu zawsze będzie wynikiem mniej lub bardziej trafnych domysłów, co oczywiście w żadnym wypadku nie może dyskwalifikować modelu. A jeżeli autorzy opracowania modelu mają podstawy do twierdzenia, że różne egzemplarze lokomotywy miały różne odcienie, to oczywiście nie zamierzam tego kwestionować, ale przydałaby się jakaś informacja, że pokazanie rysunków modeli w różnych odcieniach ma właśnie takie uzasadnienie.

Życzę sukcesów w uruchomieniu produkcji dawno oczekiwanego modelu EP09.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.618 159 0
Ja przepraszam, że zapytam o szczegół techniczny realnej lokomotywy - z tego zdjęcia. Do czego jest to gniazdko widoczne na czole nad literą E w tabliczce EP09-036? Lokomotywy EP09 nie miały sterowania wielokrotnego a i chyba nie nadają się do pociągów typu push-pull (które korzystają z jakiejś tam magistrali do połączenia lokomotywy z wagonem sterowniczym na drugim końcu pociągu).

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Drogi Robercie (ostatnio byliśmy na ty ;)), chyba niepotrzebnie się unosisz. Przyznam, że nie bardzo rozumiem informację:
Drogi Andrzeju, fakt sorry dawno temu, ja tu na forum raczej formalnie staram się pisać, bo saś któś będzie znowu trąbił, że Reschka/Reszka to cham czy bóg wie co... ale do rzeczy. Ja się nie unoszę, tylko koryguje błędne informacje na temat naszych modeli lub grafik.

Opublikowanie takiego rysunku sugeruje, że jest to rysunek, według jakiego ma być wykonany model, a kolejne stwierdzenie:
wydaje się co najmniej dziwne.
Tak, ten rysunek sugeruje wygląd modelu. Jednak nie oznacza to, że to jest techniczny rysunek kolorystyczny z kodami RAL/NCS i opisem detali. Chyba sam przyznasz, że z tego rysunku, jaki jest opublikowany w sklepie, żadna fabryka nie byłaby w stanie prawidłowo pomalować i oznaczyć model.

Oglądając taki rysunek zakładamy, że model będzie właśnie tak wyglądał i nie spodziewamy się tego rodzaju zabiegów. Czy model też będzie miał takie różnice dla podkreślenia wypukłości czoła?
Na to pytanie sam sobie świetnie odpowiedziałeś:
To pytanie mogę tylko potraktować jako żart. Jest chyba oczywiste, że różne odcienie koloru poszczególnych fragmentów pudła na zdjęciu są spowodowane różnym odbiciem światła (pomijając fakt, że czoło lokomotywy jest w cieniu)
Naprawdę bym nie pomyślał, że tu się jeszcze zacznie dyskusja na temat grafik lokomotyw w sklepie. To forum naprawdę ma potencjał człowieka zawsze na nowo zaskoczyć.

Życzę sukcesów w uruchomieniu produkcji dawno oczekiwanego modelu EP09.
Dziękuję uprzejmie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Do czego jest to gniazdko widoczne na czole nad literą E w tabliczce EP09-036? Lokomotywy EP09 nie miały sterowania wielokrotnego
To jest gniazdo połączenia elektrycznego lokomotywy ze składem, zgodnie z kartą UIC. Połączenie służy m.in. np. do zdalnego sterowania zamykaniem i otwieraniem (lub blokowaniem i odblokowaniem) drzwi wagonów, sterowania ogrzewaniem elektrycznym (ale nie zasilaniem ogrzewania), chyba też łączności maszynisty z drużyną konduktorską itp. Takie same połączenia są między wagonami w składzie.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.336 232 2
Połączenie służy m.in. np. do zdalnego sterowania zamykaniem i otwieraniem (lub blokowaniem i odblokowaniem) drzwi wagonów, sterowania ogrzewaniem elektrycznym (ale nie zasilaniem ogrzewania), chyba też łączności maszynisty z drużyną konduktorską itp
We flocie PKP Intercity jedynie Gryfiny i Husarze posiadają zainstalowane zdalne sterowanie drzwi, hamulca i łączność.

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.346 21 0
wydaje się co najmniej dziwne. Oglądając taki rysunek zakładamy, że model będzie właśnie tak wyglądał i nie spodziewamy się tego rodzaju zabiegów. Czy model też będzie miał takie różnice dla podkreślenia wypukłości czoła?
Nie jest dziwne, jest dobrze, bardzo poprawnie opracowana grafika. Gdyby przedstawiono taki sam odcień kolorów czoła po lewej i prawej stronie, odniósł by Pan wrażenie, że czoło jest płaskie, a wtedy to by się pewnie zaczęło.
"Czy model też będzie miał takie różnice..." - tak za każdym razem jak Pan na niego spojrzy, będzie Pan widział różnicę, większą lub mniejszą, w zależności od intensywności i kąta padania światła ponieważ na czole jest przełamanie płaszczyzn.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Sorry za post za postem, ale pisaliśmy równolegle.
"Czy model też będzie miał takie różnice..." - tak za każdym razem jak Pan na niego spojrzy, będzie Pan widział różnicę, większą lub mniejszą, w zależności od intensywności i kąta padania światła ponieważ na czole jest przełamanie płaszczyzn.
Chyba mówimy o różnych sprawach...

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
We flocie PKP Intercity jedynie Gryfiny i Husarze posiadają zainstalowane zdalne sterowanie drzwi, hamulca i łączność.
Na EP09 w trakcie modernizacji w kabinie montowane było urządzenie rozgłoszeniowe, które umożliwiało kontakt drużyny z maszynistą, także łączność jest. Na starych fotkach widać, że tego typu gniazdo było już wcześniej zamontowane, nie pamiętam jednak do czego mogło służyć, bo nie było chyba w kabinie żadnej słuchawki. Może faktycznie służyło do zdalnego zamykania i blokowania drzwi. Trzeba by pogrzebać w dokumentacji, to może się coś znajdzie.

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.346 21 0
Chyba mówimy o różnych sprawach...
Światłocień (czasami nazywany także chiaroscuro) – technika malarstwa polegająca na różnicowaniu natężenia światła i eksponowaniu jego kontrastów. Artysta operujący tą techniką zwraca uwagę na wartości malarskie oświetlenia poszczególnych elementów swojej kompozycji. W zależności od miejsca, skąd pada światło, część z nich jest oświetlona, bardzo wyraźna, część natomiast – zacieniona. Zastosowanie światłocienia daje wrażenie trójwymiarowości ukazywanych przedmiotów. Światłocień pozwala realistycznie ukazać wnętrza i tak komponować przestrzeń obrazu, by światłem podkreślić główne elementy kompozycji. Technika ta wzmaga dramatyzm przedstawionych scen.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Światłocień

Booorjan

Nowy użytkownik
Reakcje
58 0 0
O Ale gniazdo do tego służy, dlaczego je zamontowano w EP09 i do czego jest wykorzystywane, nie wiem.
Wykorzystywane jest dokładnie do niczego. Poza systemem rozgłoszeniowym nie ma żadnego innego zastosowania. Nie było to też nigdy wykorzystywane.

I tylko Husarze i Vectrony na niektórych pociągach wykorzystują sterowanie drzwiami z pulpitu maszynisty.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.876 92 4
Zemsta jest słodka, kolego @Tomasz Sauer? Ale te oceny "jestem na nie" są tylko żałosne, nawet z czysto informacyjnym wpisem kolega Tomasz się nie zgadza? :p

Zobacz załącznik 1052488

Kolega jest po prostu śmieszny...
Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Od dawna nie reaguję na kolegi "bogate" wpisy, ale jak kolega reaguje na moje to cóż mi pozostaje, Chrystusem nie jestem.
Proponuję lekturę Juliana Tuwima może Pan coś zrozumie, choć bardzo wątpię, a dla utrwalenia tłumaczenia Ireny Tuwim.
Odnośnie informacji których kolega udziela, wielokrotnie nie trzeba zaglądać w kolegi wpisy wystarczy przejrzeć wiki, te same teksty, niekiedy linijka w linijkę, kropka w kropkę, budzące pytanie czy to plagiat, czy tylko lenistwo zaśmiecające forum?
Ps. Jak kolega ma coś do mnie to zamiast g.. burzy i publicznej pralni, może napisać wiadomość prywatną, aby nie zaśmiecać forum.