• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.381 36 7
@Robert Reschka chcę zamówić EP09, ale przy rejestracji na firmę najpierw dziwny wymóg uwierzytelnienia się wpisem do CEiDG, a teraz czekam na jakąś aktywację B2B. Chcę kupić 1szt z fakturą na działalność - czy zakładać konto na osobę indywidualną i wtedy będę miał możliwość zakupu na FVAT?

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Tylko że tam jest podpisane 'projekt' i autor więc może to być fotomontaż
Wszystko się zgadza, bo kolega @matu, który jest autorem projektów Denaturatów na prawdziwych lokomotywach PKP Intercity, też przygotował dla Schlesienmodelle schematy malowania EP09-016 i EP09-007. Więc lepszego źródła nie można sobie życzyć. Ta fotografia nie jest montażem, ta lokomotywa dokładnie tak jeździła, kiedy jeszcze miała herb Warszawski.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
Jeśli mnie pamięć nie myli to EP09-016 była 3 lokomotywą z kolei która wyjechała z ZNLE po naprawie głównej z modernizacją i bankowo miała zamontowane odbieraki połówkowe. Jeśli trafi się fotka z 5ZL, to prawdopodobnie miała podmianki po jakiejś usterce.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.427 23 0
Porównując wizualizacje modeli lokomotyw 012 i 031, rzuca się w oczy różnica w kolorystyce.

Schlesienmodelle 109006 EP09-012 PKP.jpg

Schlesienmodelle 109007 EP09-031 PKP.jpg

Widać jednak także różnicę w wykonaniu obu rysunków, stąd moje pytanie, czy ta różnica kolorystyki to tylko niezamierzony efekt, wynikający z różnic wykonania obu rysunków, a oba modele będą miały takie same kolory, czy faktycznie będzie różnica w kolorystyce tych modeli?

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
czy ta różnica kolorystyki to tylko niezamierzony efekt, wynikający z różnic wykonania obu rysunków, a oba modele będą miały takie same kolory, czy faktycznie będzie różnica w kolorystyce tych modeli?
Raczej niezamierzony efekt, rzuty czoła mają taki sam odcień na obu rysunkach, a co za tym idzie 031 ma czoło ciemniejsze od boków.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.892 527 30
Czoła nie mają takich samych odcieni - zarówno odcienie kolorów "bazowych", kolorów pasa jak i kolorów czołownicy różnią się od siebie - tak przynajmniej widzę to na moim monitorze.
Może i faktycznie czoła też nieco się różnią, ale to tylko świadczy o niedbałości autora rysunków, bo zwłaszcza na dolnym kolor czoła wyraźnie różni się od koloru boków. Moim zdaniem nie można na podstawie tych obrazków wyciągać żadnych wniosków.