• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
Pytanie dla znawców EP09
Ponieważ wariantów EP09 było prawie tyle ile lokomotyw, to czy kiedykolwiek zdarzyła się sytuacja :

(Brązowo-pomarańczowe malowanie) AND (stare wózki) AND (połówkowe pantografy)
Tak, ale nie były to odbieraki Stemmana. Niskie numery pojawiały się z odbierakami polskiej konstrukcji 55ZW, które fabrycznie montowane były na lokomotywach od 43.

Nie nie Panie @rprail tak łatwo Pan mi się tu nie wywie z afery. Pisał Pan:

"Te pantografy w sumie są niewłaściwie zaprojektowane. Jeden rodzaj udaje typ 5ZL i typ AKP-4E"

Ja jestem otwarty na merytoryczną krytykę, więc proszę mi pokazać, dlaczego mój odbierak udaje oba typy, a nie odwzorowuje ich prawidłowo? Co muszę zmienić, aby tak było, i odbierak już "nie udawał" danego typu?

Tu rysunki CAD moich odbieraków i wykazane różnice konstrukcyjne między nimi na czerwono i zielono.
Zobacz załącznik 1049109

A tu na pomoc, rysunki techniczne odbieraków AKP-4E i 5ZL.

Zobacz załącznik 1049110

Ponieważ 5ZL też będzie montowany na niektórych modelach EP09, proszę Pana jako znawcę tematu o fachową ekspertyzę, co tu trzeba zmienić.

A tak, żeby było śmieszne, ta inna firma montuje na swoich EU07 ciągle ten sam typ odbieraka, mimo że z ich modeli nie jeden mial 5ZL zamiast AKP-4E w realu zamontowany... (Wszystkie EP na przykład...) Ale ja tego nigdy nie wytykałem, bo by znowu było, że szkaluje i nadaje na tę firmę...

Ale domyślam się, że ten wpis znowu będzie zakwalifikowany pod jak Pan to napisał: napompowanym prestiżu niczym ego właściciela SM
Panie Robercie czy na EP09 odbieraki 5ZL będą miały takie ślizgacze? Oryginalnie był jeden ślizgacz podobny do AKP-4E, a nie tak jak jest na obrazach które pan zamieścił
Fotka zapożyczona z transportszynowy.pl
kolpantnaklmiedz1da.jpg

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
w którym numerze i czy jest planowany?
EP09-012, przydział W-wa Olszynka Grochowska, Napr. Rev. 1994.06.08, numer katalogowy 109006. Na tej lokomotywie był testowany odbierak 55ZW w roku 1995. Model będzie miał zamontowane 2x 5ZL i w opakowaniu będzie dodatkowy odbierak 55ZW (połówkowy).

Panie Robercie czy na EP09 odbieraki 5ZL będą miały takie ślizgacze? Oryginalnie był jeden ślizgacz podobny do AKP-4E, a nie tak jak jest na obrazach które pan zamieścił
Fotka zapożyczona z transportszynowy.pl
Zobacz załącznik 1049112
Dziękuje bardzo za tą fotkę. Odbieraki 55ZW i 5ZL miały dokładnie te same ślizgi miedziane? Bo teraz na odbierakach sprawa wygląda tak.

Slizg-PK.jpg

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0
EP09-012, przydział W-wa Olszynka Grochowska, Napr. Rev. 1994.06.08, numer katalogowy 109006. Na tej lokomotywie był testowany odbierak 55ZW w roku 1995. Model będzie miał zamontowane 2x 5ZL i w opakowaniu będzie dodatkowy odbierak 55ZW (połówkowy).

Dziękuje bardzo za tą fotkę. Odbieraki 55ZW i 5ZL miały dokładnie te same ślizgi miedziane? Bo teraz na odbierakach sprawa wygląda tak.

Zobacz załącznik 1049114
Nie wiem na ile można się sugerować rysunkiem ofertowym odbieraka 55ZW, ale kształt ślizgacza pokazany na nim pokrywa się z tym który przedstawił Pan powyżej.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 1 0

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
@Robert Reschka pytanie z innej beczki czy jeśli zamawiam trzy sztuki w jednym malowaniu, to wówczas przesyłka zostanie policzona raz? bo póki co system każe wpisywać za każdym razem poczta polską 26 zł przy każdym egzemplarzu

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
Ponieważ oferta w preorderach z dnia na dzień ulega rozszerzaniu trza zadać pytanie.

Kiedy będzie koniec, lub czy padnie hasło, że to koniec,
tak aby na spokojnie się pełnej ofercie przyjrzeć i na spokojnie zamówić.