• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
Ale preordera robić nie będę, bo coś czuję że mimo szału i czekania - rynek jakoś jest ostatnio nasycony.
Nawet nie o to chodzi... a o to, że jak dwóch producentów wyskakuje z tym samym produktem, to klient będzie chciał mieć wybór.
Przedsprzedażą tylko się zablokuje i potem będzie się gryzł z myślami, czy aby dobrze zrobił.

Reakcje
11 0 0
Pierwsze dwa planowane modele EP09 dostały już swoje numery katalogowe i EAN.

EP09-001 Epoka VI
Nr kat. 109001 EAN 4260409150751

IC PKP Intercity S.A.
Zakład Południowy
Newag S.A.
Napr. 1P4/6 09.11.20

EP09-046 Epoka VI
Nr kat. 109002 EAN 4260409150768

IC PKP Intercity S.A.
Zakład Południowy
Newag Gliwice S.A.
Napr. P5/1+M 23.02.15

Zobacz załącznik 979922
Foto Michał Wysocki
Może inaczej zapytam - Czy to co teraz zacytowałem jest aktualne ?

BoGneR , przy 001 jest napisane, że epoka VI. Ale jak mówisz ma inne zawieszenie. Czyli chcesz powiedzieć, że Robert jako pierwszą zrobi inną EP09 niż tą, którą już zapowiedział ?

I w dalszym ciągu aktualne jest pytanie do Roberta:
Kiedy powinna pojawić się EP09-046 ?

Nie chciałbym przegapić tej lokomotywy. Mam nadzieję, że 046 pojawi się jeszcze w tym roku.

Ostatnio edytowane:

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
97 5 2
Czyli 001 i 038-047 odpadają, 002 w sumie też, o ile nie będzie miała osprzętu na dachu innego, czyli zostaje zakres numerów 003-037. Choć sama 002 mogła by być dobrym trafem i bazą do zejścia na 001 w stanie sprzed wypadku i przebudową (wyprodukowania jej na nowo).

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Czyli 001 i 038-047 odpadają, 002 w sumie też, o ile nie będzie miała osprzętu na dachu innego, czyli zostaje zakres numerów 003-037. Choć sama 002 mogła by być dobrym trafem i bazą do zejścia na 001 w stanie sprzed wypadku i przebudową (wyprodukowania jej na nowo).
Oj tu się Pan myli. Ja tak samo mógłbym pierwszą edycję EP09 zrobić na Flexicoilach, bo mam formy opracowane na każdy wariant EP09. Nawet na tę ohydę EP09-012 w barwach PKP Cargo :sick:o_O

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Koledzy!!!

Dajcie sobie spokój z takim debatowaniem jaki numer inwentarzowy Schlesienmodelle wyda jako pierwszy.
Jest pierwszy projekt i po temacie.
A jaki numer inwentarzowy to się okaże po wyprodukowaniu i jak będzie w sprzedaży fizycznie.

Bez obrazy.

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
283 21 2
Panie Robercie.
Mam nadzieję, że nie traktuje Pan tych czterdziestu opinii w Pańskiej "sądzie" o osiach z gumkami jako skutecznej metody badania runku. Na forum jest zarejestrowanych 7956 kont, na chwilę pisania tego posta jest CAŁE 230 on-line ! a w sądzie wzięło udział 39-ciu pod pańskim postem i ok 11 dodatkowych zwolenników jednej opcji. Sam Pan wie jakie Pan wypuszcza nakłady. Mam nadzieję, że na podstawie promila nie pozbawi Pan użytkowników wyboru.

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
97 5 2
Oj tu się Pan myli. Ja tak samo mógłbym pierwszą edycję EP09 zrobić na Flexicoilach, bo mam formy opracowane na każdy wariant EP09. Nawet na tę ohydę EP09-012 w barwach PKP Cargo :sick:o_O
Tego nie neguje, tylko odnoszę się do tego co Pan napisał wcześniej o planach i konkurencji. Mam nadzieję, że wszystko się ziści bo wbrew pozorom te 47 lokomotyw to szerokie pole do popisu i różnorodności. Nie chcę być czepialski, czy pulpity też są w różnych wersjach przewidziane?

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Nie chcę być czepialski, czy pulpity też są w różnych wersjach przewidziane?
Potraktuje to jako retoryczne pytanie. :podstepny:

@Diesant Sondaże polityczne też bazują na okoló 1% obywateli, a wychodzi mniej więcej to samo po wyborach. Wiec, dlaczego ten system nie ma tu zadziałać? Majority wins, dla mnie najbardziej sprawiedliwe podejście do tematu. Ignorować większość i pudrować mnieszość, bo naj głośniej woła, w polityce też już nie jedno fiasko spowodowało.

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
294 39 11
Te gumki tak naprawdę do niczego nie są potrzebne
Tobie może i nie - właścicielowi płaskiego torcika z obciążeniem dla "konia' zaledwie kilkoma wagonikami....
Tak naprawdę nie jesteś tu ekspertem.
tylko niemiłosiernie brudzą szyny.
A może należy poszukać przyczyn np. w wilgotności powietrza i poziomie jego zanieczyszczeń, temperatury otoczenia, jakości szyn?
Jakość "ogumowania" do lokomotyw to też inna bajka - dzisiejsze produkty to czasem o niebo lepsza jakość materiału niż np. dekadę wcześniej.
JA osobiście sobie z tym radzę i nie widzę by to była "niemiłosierna" skala problemu (koła metalowe również brud przeniosą i ich jakość też jest różna), są środki czyszczące, są również środki poprawiające przewodność na styku koło-szyna - oczywiście to wszystko kosztuje, ale czemu nie korzystać z czego co wiedzą inni i też temu próbują zaradzić. Jak ktoś ma kilka modeli "na krzyż" to sobie może pozwolić na rozwiązania, które nie są niestety uznane za standardowe....
Mam nadzieję, że na podstawie promila nie pozbawi Pan użytkowników wyboru.
Już pomijając, czy jest to garstka czy promil to ta grupa osób wypowiedziała się właśnie za tym by mieć możliwość wyboru.
Obywatel RR zastosował w swoich "siódemkach" rozwiązanie, które zostało zauważone i docenione nie raz - po co ta dyskusja nad najprostszą z możliwych ankietą.....

Rollercoaster to nie makieta.
Już kilka dekad temu była dostępna literatura fachowa, w której można było nie tylko przeczytać ale również obejrzeć (to dla tych co nie chcą się uczyć języków obcych) jak mogą być realizowane projekty makiet kolejowych w małych zaciszach domowych. A taka makieta to nie tylko to co widzimy, ale również to ... czego nie widać. Większość z obecnych tu "ekspertów" chyba powinna sobie coś nie coś przypomnieć albo zaprzestać wypowiadać się na ten temat....

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Witam.

Uzupełniłem PREORDERY (link).

Na EP09-046 jeszcze rysunek brakuje, jak będzie gotowy to uzupełnię 109002 w Preorderach. Miedzy edycjami (IC, Denaturaty, Klasyczna) będzie dosyć czasu, aby portfele ochłonęły. Moje 9ki będą się zawsze ukazywać parami w jednym malowaniu. Jedna z Krakowa, jedna z Warszawy. Wyjątkiem będzie EP09-046 bo ona jest jednolita. W przypadku IC teraz jest tak:

Malowanie IC.1 z Krakowa
Malowanie IC.2 z Warszawy
Malowanie IC.3 z Warszawy

Następna edycję IC będzie miała odwrotnie (i na Flexicoilach).

Malowanie IC.1 z Warszawy
Malowanie IC.2 z Krakowa
Malowanie IC.3 z Krakowa (109001 EP09-001)

EP09-016 może się stać białym krukiem jak wtedy nasza "Marketka", bo jest to jedyny Denaturat w pełnym planowanym malowaniu. Model ma jeszcze herb Warszawski, który był później usunięty. Więc reedycję tego modelu zrobimy bez tego herbu. Kiedy nie wiem, ale z herbem będzie tylko raz na preorderach.

Ostatnio edytowane: