• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 15 1
Chociaż czekam na EP09 z epoki V w jedynie słusznym malowaniu i pewnie prędko się nie doczekam to już profilaktycznie wybieram wariant C. Te gumki tak naprawdę do niczego nie są potrzebne a tylko niemiłosiernie brudzą szyny.

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
Aż mnie korci by zacytować Mistrza i Małgorzatę - "Nie ma zimnego piwa, jest tylko napój morelowy, ale ciepły. – Niech będzie, byle szybko!"

Tak więc nie ważne jakie gumy, byle szybko :)
Bo chciałbym dożyć...

Juras XR4Ti

Aktywny użytkownik
Reakcje
206 9 0
Witam
Nie wszyscy modułami żyją. Model powinien zadowolić każdego. Nawet tych z ,,rollercoasterami . Mimo, że większość Wybrała C, ja uważam, że trzeba dać alternatywę, żeby model zadowolił wszystkich użytkowników. Zaznaczam, że jest to tylko moje subiektywne zdanie. W związku z tym, ja bym wybrał A - C. Czyli oś z gumkami jako część zamienna.
pozdrawiam - Jurek

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.712 125 86
@Juras XR4Ti Ja rozumiem, że na modułach 200-300m toru można ciagnąć 20-30 wagonów 4osiowych i wtedy gumki maja sens. Ale na tych małych, domowych, rolerkasterowych makietkach po 10m w zamkniętym kręgu z dwoma wagonami dwuosiowymi - bo wiecej się nie zmieści? Nawet nie wykręcisz pełnej prędkości bo Ci na zakręcie wypadnie z szyn ;)

ogi76

Użytkownik
Reakcje
143 10 0
Ja też popieram wariant C.
Mam tylko jedno zastrzeżenie. Nie ma potrzeby dołączać kół z gumkami do modelu, to niepotrzebnie podnosi cenę.
Jak ktoś będzie miał potrzebę to sobie dokupi i będzie żył w przekonaniu że dobrze wydał pieniądze, po co komuś odbierać taką przyjemność?

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.712 125 86
Jak model będzie miał odpowiednią wagę to żadne gumki nie są potrzebne. Zawsze zresztą samemu można dodać trochę ciężarków (jak będzie miejsce - oczywiście).

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Witam. Jutro kończymy preordery na EP07-361 i otwieramy o 20.00 preordery na EP09. Robię to, aby nie zabrakło. Jak będzie więcej zamówień niż planowałem z fabryką sztuk, to przesunę części przeznaczone na następne edycję do pierwszej edycji, aby na 100% nikomu nie zabrakło.

Pierwsza będzie EP09 z ep. VI w malowaniu IC. Ponieważ ta inna firma pokazała zdjęcie lokomotywy na Flexicoilach, ja się zdecydowałem zrobić niższe numery ze starym zawieszeniem wózków, aby było przynajmniej trochę różnicy między modelami i nie dublowało się dokładnie tej samej wersji. Tak jak wtedy zrobiłem z EU07.

f2b99cce-00a4-485a-9d9c-c96c55617753.jpeg

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Dwie niemal takie same lokomotywy od dwóch producentów, po ponad 20 latach oczekiwania.
Qrde... to są jakieś jaja... osiołkowi dali.
Żadnej nie kupie!

Dlaczego mam zmieniać plany moich projektów tylko bo ci inni też nagle chcą robić tę samą lokomotywę? Odpuściłem przy 401Z, przy SU45, ale teraz nie!

Po prostu kup od tego, który jako pierwszy projekt EP09 zapowiedział ;)

[IRONY] Ale oczywiście może tak być, że SK Model miało EP09 "od dawna" w planach, I pan Gransicki realizuje tylko sukcesywnie plany Pana Kownackiego :p[/IRONY]

Ostatnio edytowane:

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
908 34 1
A możesz powiedzieć kiedy powinna pojawić się EP09-046 ?
O to właśnie! Na tę pomarańczkę mam ochotę. Fajnie było by wiedzieć. Ale preordera robić nie będę, bo coś czuję że mimo szału i czekania - rynek jakoś jest ostatnio nasycony. To że moloch i SM wyda coś pomarańczowgo jest oczywiste. A skoro na pierwszy ogień pójdzie brzydkie malowanie IC - czekając na pomarańczkę - nie będzie tajemnic i wybór będzie prosty.