• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.723 443 99
Chciałbym zauważyć że patrząc na sytuację ekonomiczna i geopolityczna na świecie Ci co zaczynają oszczędzać od dzisiaj wcale nie są takimi "muminkowatymi glupolami" ;)
Sam oszczędzam na zaś (jak się da). Chciałem tylko zwrócić uwagę, że obawiam się, że Gryfin raczej 'zaraz' się w sklepach nie pojawi.
Oczywiście firmie życzę powodzenia i oby się udało zrealizować ten projekt jak najwcześniej się da. Pozdrawiam.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.622 160 0
Na koniec roku kilka pytań technicznych. Uprzejmie proszę o odpowiedź na wszystkie - oczywiście w wolnej chwili. :)
1) Jakiego typu będzie gniazdo dekodera cyfrowego i dlaczego takie a nie inne?
2) Czy będzie możliwość zamontowania UPS w postaci baterii szeregowo połączonych kondensatorów 0,3F/2,5V?
3) Czy będzie miejsce na zamontowanie pod sufitem dwóch serw do zautomatyzowania pantografów?
4) Czy będzie możliwość wgrania dźwięków do dekodera dźwiękowego ZIMO? (*)

(*) - Wyjaśnienie: Nie chcę dekoderów ESU. Mam tylko 2 sztuki, w modelach EN57, gdzie po prostu nie było innego wyjścia (właśnie ze względu na kwestie dźwięków). W pozostałych wielu modelach mam dekodery ZIMO. Są one dla mnie rewelacyjne, zwłaszcza pod względem ustawienia prędkości modeli za pomocą krzywej 3-punktowej definiowanej przez CV2, CV5 i CV6 oraz dodatkowo CV57. Dzięki temu wszystkie moje modele jeżdżą z taką samą prędkością gdy suwaki prędkości ustawi się na taką samą wartość (np. 100 km/h). Niestety w przypadku dekoderów ESU jakiś dureń uniemożliwił korzystanie z krzywej 3-punktowej i trzeba przestawiać te 30 wartości CV, bo ja chcę mieć krzywą prędkości liniową a nie jakąś tam nieliniową. Niestety nawet po zdefiniowaniu tej krzywej i babraniu jeszcze w iluś tam parametrach modele nie jeżdżą tak płynnie jak te z dekoderami ZIMO...

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
@Arekmiz nie planuje ZIMO. Każdy dekoder jezdny od ZIMO można sobie dopasować z gniazdem MTC21. Dzwięku na ZIMO raczej nie będzie. Nie wierze że sprzedam na tyle dekoderów ZIMO aby sie opłacało investowac czas w projekt ZIMO, bo ich programator jest bardzo skomplikowanie do ogarnięcia.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
2) Nie. Bo będą już fabrycznie zamontowane (taki narazie plan)
3) Tak z kolegą @muminek dopasowałem projekt tak że jest sporo miejsca pod sufitem, i też nie ma płytki pod sufitem jak w EU07. Nauczyłem się dużo z błedów w EU07, był to mój pierwszy model, w EP09 będzie lepiej :)

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
Każdy dekoder ma jakieś "up's and down's" w ZIMO nigdy nie udało mi się, dostosować hamowania w układzie ABC tak, żeby plus minus lokomotywa zatrzymywała się w ustalonym miejscu, czego absolutnie nie doświadczyłem nigdy w ESU. Nawet PIKO działa w tym zakresie lepiej choć nie idealnie.

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
O EP09 zadałem pytania na forum w tym wątku i już tam uzyskałem odpowiedzi - dziękuję.
Natomiast na FB zadałem pytania o inne modele - i o to chodziło w moich wpisach. A tam nadal nie ma odpowiedzi, chociaż Pan stwierdził, że to FB jest głównym kanałem informacji. Także proszę o odpowiedź na FB dot. innych modeli niż EP09.
Chyba Pan pomylił o co na FB chodzi. Tak FB jest główny kanał INFORMACJI, an nie kanał KONVERSACJI. Jak ja zamieszcze wpis o Falnsach to są pytania kiedo to, kiedy tamto, i inne które z Falnsami nie mają nic do czynienia. W tej masie mogą zaginąc pytania które są do tematu. Przepraszam Panie, ale ja nie mam czasu na FB szukać Pana pytań. Z resztą 90% pytań są zbędne, jak by posty na FB były czytane doklądnie.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.622 160 0
Nie muszę ale chciałbym. Mam do tego prawo, czy nie? Czy wracamy w czasy reglamentacji i kartek na cukier? Chyba nie...
Mamy kapitalizm i mogę wydać moje pieniądze na co chcę. A chcę mieć informacje o towarze, który mam zamiar kupić. I tyle w tym temacie.

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
359 17 0
Po prostu poczekaj aż towar będzie dostępny. Obejrzysz, sprawdzisz czy Ci pasuje, poczytasz opinie "światłych autorytetów" i kupisz albo nie. A producentowi daj się zająć robotą, im mniej czasu straci na odpisywanie na FB i tutaj tym więcej będzie mógł przeznaczyć na dopracowanie swoich wyrobów.