• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - lokomotywy serii 104E / EP09

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
256 87 0
Nie muszę ale chciałbym. Mam do tego prawo, czy nie? Czy wracamy w czasy reglamentacji i kartek na cukier? Chyba nie...
Mamy kapitalizm i mogę wydać moje pieniądze na co chcę. A chcę mieć informacje o towarze, który mam zamiar kupić. I tyle w tym temacie.
ale nie zawsze jest to możliwe, tym bardziej, że właściciel bazuje na producentach z Chin. Uwierz, że on sam nie wie, kiedy dany towar będzie wyprodukowany. Też pewnie myśli, że mamy kapitalizm... i też chce mieć informacje o towarze. Pewnie też się wkurza :)

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Czyli klient się nie liczy. Forum - nie, FB - też nie. Dziękuję za wyjaśnienie. (n)

Szanowny Panie,

Pan teraz naprawdę stawia śmieszne zarzuty. Pan oczekuje szacunek od producenta, dobrze, nic w tym złego i tak też powinno być. Ale proszę też mieć szacunek wobec mnie.
a) to poprawnie napisać moje nazwisko jak się Pan nim do mnie zwraca,
b) szanować mój czas. Proszę Pana, ja jestem ojcem trzech chłopców, mam czasochłonny zawód, i do tego jeszcze Schlesienmodelle. Czas dla mnie ma większa wartość niż pieniądz, bo tego do grobu nie wezmę.
Więc chyba za dużo nie wymagam? Czy to na dzisiejsze standardy savoir-vivre jednak jest za dużo wymagane?

Możliwe, że nie dostrzegłem Pana pytań na FB. Dałem Panu możliwość odpowiedzi w wątku EP09. Jeżeli nie chodzi Panu o EP09 są jeszcze wątki o EU07, 440V i 408S. Mnie by nawet nie przeszkadzało jak by Pana pytanie w tym wątku było nie na temat EP09, bo przecież zaprosiłem Pana, żeby to pytanie tu napisać, aby zakończyć ten off topic lament w wątku EP09 PIKO.

A jedyna Pana reakcja to oburzenie i że Pan oczekuje, że ja mam teraz marnować czas, na FB przeglądać setki wpisów, szukając Pana pytanie? I to ma być szacunek wobec mnie? Szacunek proszę Pana nie jest ulicą jednokierunkową, tylko szacunek działa tylko w obu kierunkach. Często jednak widać, że ludzie uważają, że tytuł "klient" czyni ich nietykalnych i mają prawo jednego z tych dwóch kierunków szacunku anulować.

Więc jeżeli chodzi Panu naprawdę o to Pana pytanie, chętnie Panu na to odpowiem. Czasu i energii do pisania Panu nie brakuje, jak widać.

Jeżeli Panu jednak chodzi o to, aby całemu forum pokazać jaki zły, zarozumiały i chamski ten Reschka ponoć jest, i tylko wyprorokować reakcje z mojej strony, to Panu niestety nie jestem w stanie pomoc. Przepraszam.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.622 160 0
Ciekawe gdzie zabrakło mi szacunku do Pana (oprócz nazwiska, za co przeprosiłem). Reszta - bez komentarza.

A nieee, przepraszam, aż sprawdziłem odpowiedni wątek o 440V. I zadałem tam to samo pytanie, dużo wcześniej niż na FB. :-\

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
A kiedy brązowe ep.V PKP ? :)
Nie wiem.
W tym roku miały być jeszcze 2 zestawy wagonów 440V z epoki VI. Zostały 3 dni. Będą?
Nie.

O Piko. Ale Pan SM lubi się tu udzielać. W przeciwieństwie do FB, który to miał być "głównym" kanałem informacji, ale na zadane pytanie czekaj tatka latka...
Po co ta prowokacja? Czy Pan naprawdę jest tego zdania, że ja muszę patrzeć i szukać po forach i FB, czy tam są jakieś pytania, i na wszystkie odpowiadać? Czy Pan zadaje pytania do PIKO, ACME, ROCO itp.? A jak nie odpiszą, też Pan ich będzie wywoływał do tablicy? TU właśnie zabrakło szacunku.

OK, PRZEPRASZAM, PANIE RESCHKA. MOGĘ LICZYĆ NA ODPOWIEDŹ ???
Tak, przeprosił Pan. Jednak krzycząc na mnie (co sugerują duże litery i potrójny "?") jest to nieco dziwny styl przeprosin.

Mam jednak nadzieje, że teraz Pan się czuje jako klient wystarczająco uszanowany, jeżeli już nie ma otwartych pytań.

A co z "kolegą" @Budacz2137? Utkwiły mu jego negatywy w gardle, czy co się stało...?

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.622 160 0
Piko publikuje plany, co ma wydać w danym roku (podobnie inne firmy). Dzięki temu można sobie jakoś zaplanować wydatki. Przykład: Piko wyda w 2024 nowość - EP09. Ale w malowaniu IC. Dzięki temu wiem, że w tym roku modelu nie kupię, bo czekam na malowanie klasyczne z epoki V. Czyli EP09 dla mnie będzie zapewne w 2025. Oczywiście wszyscy wiemy, że bywają opóźnienia (patrz WLAB-y PKP od Roco, które były opóźnione 1,5 roku), no ale raczej mniej więcej firmy dotrzymują zapowiedzi. :)

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 35 5
Piko publikuje plany, co ma wydać w danym roku (podobnie inne firmy). Dzięki temu można sobie jakoś zaplanować wydatki. Przykład: Piko wyda w 2024 nowość - EP09. Ale w malowaniu IC. Dzięki temu wiem, że w tym roku modelu nie kupię, bo czekam na malowanie klasyczne z epoki V. Czyli EP09 dla mnie będzie zapewne w 2025. Oczywiście wszyscy wiemy, że bywają opóźnienia (patrz WLAB-y PKP od Roco, które były opóźnione 1,5 roku), no ale raczej mniej więcej firmy dotrzymują zapowiedzi. :)
Trochę niedobry przykład. Zarówno Piko jak i Roco, to duże firmy, które produkują modele na wiele rynków, stąd muszą określić co będą chcieli wyprodukować. Ponadto Piko na własną fabrykę, jeśli dobrze pamiętam. Mają zupełnie inne możliwości niż mali producenci. Dogadanie produkcji w Chinach w fabryce OEM to nie jest taka prosta sprawa. Zwróć uwagę, że nowości Albert model/PMR nie są zapowiadane wcześniej niż wówczas gdy mają się pojawić w sprzedaży. Robo jak na razie zapowiedział oprócz tego co już wyszło EN57 w barwach Kolei Mazowieckich. Schlesienmodelle raczej wpisuje się obraz tych dwóch firm/producentów ze swoim portfolio. I niestety, ale albo trzeba do tego się przyzwyczaić, albo po prostu kupować modele tylko tych dużych producentów, którzy zapowiadają modele na rok do przodu. Albo po prostu oszczędzać na nieprzewidziane wydatki ze strony tych mniejszych;) poza tym powoli rynek wygląda tak, że modele kupisz dużo po ich premierze normalnie w sklepie, bez oglądania się na rynek wtórny. Przykład to zestaw Lech, który wyprzedał się w pierwszym rzucie, bo sporo osób się rzuciło na niego. Ale potem przyszedł drugi rzut i jest sporo ofert na różnych stronach i spokojnie można kupić, jeśli akurat w styczniu nie było pieniędzy.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
676 5 2
Nie do końca. Miała być jeszcze zalegająca na półkach IV epoka.
W numeracji 400+? Nie przypominam sobie takiej zapowiedzi. Wyszły wszystkie zapowiedziane 2023 rok modele - fakt, że część pojawiła się z wadami - ale to już było dyskutowane.
Natomiast kojarzę, że gdzieś było wspomniane, że pojawi się IV epoka przy kolejnych wydaniach - nawet jakby miała zalegać na półkach. Ale poczekajmy na sukcesywne zapowiedzi modeli na 2024

OP
OP
Robert Reschka

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 348 18
Witam wszystkich, mam mały dylemat i muszę go jakoś rozwiązać. Jak chcielibyście modele
EP09 pod punktem gumek przyczepnościowych.

a) Dwie gumki na jednej osi (doceniam)
b) Dwie gumki na skos naprzeciwko na dwóch wewnęcznych osiach (popieram)
c) Bez gumek, z osią z gumkami jak w a) w woreczku do wymiany. Tak jak było w EU/EP07. (nie zgadzam się)

EP09 gumki.jpg

Dochodzą do mnie różne opinie, jedni preferują bez, inni raczej je chcą... A ja naprawdę nie wiem, czy większość to makiety modułowe lub lekko przejezdne, czy torty rollercoastery. Postanowiłem więc to załatwić w sposób demokratyczny. Dlatego dajcie ocenę tego wpisu jak wskazane w zawiasach.

Prosiłbym bardzo o to, aby innych ocen niż tych 3 w tym wpisie nie przyznawać.