• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Samochodowa Makieta Modułowa - budowa - mafo

Martino

Znany użytkownik
Reakcje
490 8 0
Połączenie modułów świetnie, sama jazda płynna. Wyszła Ci ta praca i bardzo mi się podoba. Ciężka ale pewnie ile satysfakcji i zabawy a to najważniejsze. Jeszcze sporo szczegółów pewnie przed Tobą i zagospodarowanie terenu. Masz już całkowity zamysł?

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.011 387 20
Jeszcze sporo szczegółów pewnie przed Tobą i zagospodarowanie terenu. Masz już całkowity zamysł?
Tak. Pomysł na zagospodarowanie działek już jest, praktycznie od samego początku. A i kupione już jakiś czas temu budynki wreszcie znajdą swoje docelowe miejsce. Teraz zaczyna się czas klejenia tych plastikowych budyneczków. Ale jeszcze wcześniej muszę zrobić elektrykę pod modułami, bo może uda mi się oświetlić budynki... Zobaczymy.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.249 301 15
Super robota. Jedna sugestia: u mnie zdarza się, zupełnie bez przyczyny, że samochody, nawet fabryczne fallera, zamiast skręcić, jadą na wprost. Gdzieś zblokuje się oś i pojazd gotów spaść z modułu. Warto za zakrętami przewidzieć bariery albo zatopić magnesy.
Doczekać się nie mogę tego twojego zagospodarowania.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.011 387 20
Super robota. Jedna sugestia: u mnie zdarza się, zupełnie bez przyczyny, że samochody, nawet fabryczne fallera, zamiast skręcić, jadą na wprost. Gdzieś zblokuje się oś i pojazd gotów spaść z modułu. Warto za zakrętami przewidzieć bariery albo zatopić magnesy.
Mam w planach zamontować osłony z pleksi, to dodatkowo zabezpieczy przed wsadzaniem paluchów z widowni w moduły.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.011 387 20
Jak na takie wysokie nogi i całą masę modułu u góry, to stabilność pojedynczej skrzynki jest nawet dobra. Dużo lepiej i stabilniej stoi jak się skręci kilka skrzynek razem. Co prawda nie jest to taka stabilność jak dużego ciężkiego stołu obiadowego, ale uważam, że do jazdy samochodów w zupełności wystarczy.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.815 138 3
Spokojnie ;) całe Błonie stało na kijach od szczotki i dawało radę. Im więcej skrzynek razem połączonych tym to bardzie stabilne będzie. Nasze moduły też się chyboczą jak się je dotknie :)

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.815 138 3
no to luzik :) ja za pierwszym razem na sam klej zrobiłem. Po pierwszej imprezie poprawiałem ;]

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.011 387 20
U mnie ostatnio totalny brak czasu, a i temperatury powietrza nie sprzyjają modelarstwu. Przez to wszystko to niewiele się dzieje, no ale...
Pierwsze przymiarki do zasilania i pierwsze testy oświetlenia ulic... ;)

Elektryka 02.jpg

Elektryka lampa 03.jpg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.011 387 20
Jakie nadwozia dasz do tych podwozi?
Jeszcze nie myślałem, ale do trzyosiowego chyba dam Mercedesa NG albo Mercedesa SK, bo takie akurat mam, natomiast do dwuosiowego mam ochotę dać Volvo F89. Takie akurat modele mam dostępne i nie muszę dokupować żadnych innych. Zobaczę co z tego wyjdzie. Na razie to miałem przerwę, bo byłem na wyjeździe parę dni. Może w tym tygodniu coś podłubię, ale zapowiadane upały mnie przerażają, bo nie da się praktycznie nic pokleić ani nie chce się w upale dłubać modelarsko...

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.249 301 15
nie da się praktycznie nic pokleić ani nie chce się w upale dłubać modelarsko...
Ee tam nie da. Wieczorami jest chłodno. A nad ranem to już bajka, robisz sobie, popijasz winko, a tu nagla ptaki zaczynają świergolić, bo trzecia co do minuty wybiła. Jakby zegarki miały...
Patrzę, że wszystko masz precyzyjnie i mistrzowsko wykonane, że aż nieprzyzwoicie :)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.011 387 20
Piękna robota Maćku.Wszystko czysto i schludnie zrobione.
Patrzę, że wszystko masz precyzyjnie i mistrzowsko wykonane, że aż nieprzyzwoicie :)
Dzięki koledzy. Staram się, ale pewnie za sterylnie robię. Muszę pomyśleć o jakichś większych śladach eksploatacji. No ale to może za chwilkę, bo na razie to muszę skończyć te moduły choćby tak, żeby można je pokazać na spotkaniu w Warszawie.