• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Samochodowa Makieta Modułowa - budowa - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Szpachlę kupiłem w kolorze szarym, bo taka mi najbardziej pasowała. Szpachla do drewna jest bardziej elastyczna niż zwykła, także nie powinna popękać. No a jak już popęka to może się to da wykorzystać jako spękany asfalt? Zobaczymy.
Drogę będę malował. Mam jeszcze farbę Fallera na drogę, tylko ona, jak dla mnie, jest zbyt jasna. Muszę ją troszkę przyciemnić i powinna lepiej imitować kolor asfaltu. Myślę, że w majowy weekend coś dalej podziałam to pokażę.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Wróciłem z wyjazdu świątecznego i zacząłem robić moduł z pętlą nawrotową. Skrzynka mniejsza, bo 600x500 mm. Takie wymiary sobie po prostu wymyśliłem i tu dziękuję naszemu koledze Adrianowi @Ciemny za zrobienie projektu.

Skrzynka 11 nawrot 01.jpg

Droga i drut oczywiście od Stefana (kotebi) ze świata modeli:

Skrzynka 12 nawrot lewy 02.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Pętla z drutem wkleiła się, to teraz trzeba z niej zrobić jakieś rondo, żeby to wyglądało jak kawałek miasta. Zatem szpachluję. ;)

Skrzynka 14 nawrot lewy szpachla 01.jpg
Skrzynka 14 nawrot lewy szpachla 02.jpg

Po drugiej warstwie szpachli kolejna próba jazdy, a skrzynki są tylko do siebie dosunięte, bez skręcania.

Martino

Znany użytkownik
Reakcje
490 8 0
Prace idą pełną parą. Miałem pisać by zakończyć to rondem ale uznałem, że pewnie masz taki zamysł ;)

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Prace idą pełną parą. Miałem pisać by zakończyć to rondem ale uznałem, że pewnie masz taki zamysł ;)
Tak, taki pomysł był od samego początku. :) A poniżej fotka szpachli, którą używam:

Szpachla do drewna 01.jpg

No i chyba nadszedł finał szpachlowania i tarcia na tym module. Zaczyna mi się to coraz bardziej podobać. :)

Skrzynka 15 nawrot lewy szpachla 02.jpg

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
Maćku jak szpachla w obróbce? Miękka czy twarda po wyschnięciu i czy ciężko się szlifuje?

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Maćku jak szpachla w obróbce? Miękka czy twarda po wyschnięciu i czy ciężko się szlifuje?
Szpachla przy nakładaniu jest miękka i łatwo się ją wyrównuje. Po wyschnięciu jest twarda, szlifowanie wymaga troszkę pracy, ale papier ścierny na płaskiej podstawce daje radę. Stosując coraz drobniejszy papier można uzyskać naprawdę bardzo gładką powierzchnię.

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
@Mafo Dzięki za info, zapowiada się coraz ciekawiej. Widzę, że pojazd płynnie się porusza a to w sumie rzadkość dla tej skali.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
@Mafo Dzięki za info, zapowiada się coraz ciekawiej. Widzę, że pojazd płynnie się porusza a to w sumie rzadkość dla tej skali.
Proszę bardzo. Sam jestem pod wrażeniem, że bez skręcania na sztywno skrzynek podwozie jedzie bez problemu i bez zacinania się na łączeniach. :)
Dziś jeszcze jest chwilka czasu przed wieczornym spotkaniem, także przyszedł czas na ostatnią warstwę drogi. Czyli malujemy asfalt. ;) Używam do tego farby Fallera nr kat 180506.

Skrzynka 16 asfalt 01.jpg

No i to by było na tyle…, przynajmniej na chwilę obecną, bo teraz czekam na dostawę krawężników, chodników, polbruku itd.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Dostawa z kolejnymi elementami dojechała wczoraj i tu dziękuję serdecznie Stefanowi za szybką wysyłkę (y), także znów popracowałem przy modułach. Tym razem nadszedł czas na prawy nawrót.

Skrzynka 17 nawrót prawy 02.jpg
Skrzynka 17 nawrót prawy 03.jpg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Klej schnie to dziś się już nic nie zrobi. Zatem pozostaje próba jazdy po luźno położonych kartonach:

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.208 216 0
Coraz lepiej to wygląda (y)(y)(y), ale ten zegar to by mnie do szału doprowadził. Pamiętam jak za bajtla u babci taki był.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Dziś niewiele czasu wolnego miałem, także tylko udało się dwukrotnie zaszpachlować skrzynkę z prawym nawrotem.

Skrzynka 18 nawrót prawy szpachla 01.jpg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.017 387 20
Po kolejnych szpachlowaniach i szlifowaniach skrzynka z nawrotem prawym zaczyna nabierać coraz lepszego wyglądu

Skrzynka 18 nawrót prawy szpachla 02.jpg

No i oczywiście filmik z przejazdu po moich 4 budowanych modułach.

Michał Type_r7

Moderator działu Modelarstwo Samochodowe
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.036 158 2
Jeszcze chwilę A założył kanał na Youtube, gdzie będziesz pokazywał techniki modelarskie jak zbudować moduły car system.
U mnie praca idzie trochę wolniej, ale najważniejsze że do przodu.