• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Samochodowa Makieta Modułowa - budowa - mafo

Martino

Znany użytkownik
Reakcje
490 8 0
Przeglądałem dostępność modeli Car System i słaby wybór mają z resztą od wielu lat. Pod gotowe podwozia zawsze trzeba coś modyfikować by osadzić nadwozie np. Herpy?
Schludna i czysta praca również daje możliwości naniesienia śladów eksploatacyjnych itp. a tak wykonane dioramy i modele lubię.
Fajnie by było zobaczyć gotowy moduł w Warszawie.

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Pod gotowe podwozia zawsze trzeba coś modyfikować by osadzić nadwozie np. Herpy?
Podwozia zrobione przez Fallera mają zrobione zaczepy do mocowania kabiny tak jak ma to w swoich modelach Herpa. Natomiast w tych dwóch, które mam, to jak masz model z zabudową typu izoterma albo chłodnia to nic nie modyfikujesz. Muszę popatrzeć czy czasem i skrzynia z plandeką nie będzie pasować bez przeróbek. Choć wydaje mi się, że w skrzyni trzeba będzie wyciąć dno i reszta będzie pasować.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Upały nie sprzyjają pracom, a i wyjazdy służbowe też...
Dziś dotarły do mnie osłony z pleksi, ale jakiś idiota kurier rzucał paczką i część z nich popękała. :mad: A niech go... :cenzura::cenzura::cenzura:
Z tych, które dotarły w całości udało się zrobić mocowania i pierwszą przymiarkę. Nawet fajnie to zaczyna wyglądać i chyba będzie bezpiecznie dla samochodów. W razie zablokowania skrętu nie spadną, a i będzie osłona przed natrętnymi paluchami z zewnątrz... ;):LOL:

Pleksi 001.jpg
Pleksi 002.jpg
Pleksi 005.jpg
Pleksi 006.jpg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
I trochę warsztatu.
Wymyśliłem sobie, że trzeba zrobić mocowanie w taki sposób, żeby można było wkręcać i wykręcać śrubę wielokrotnie. Czynność taka przy użyciu wkręta bezpośrednio do drewna powoduje, że po pewnym czasie wyrabia się gwint. No to znalazłem mufkę wkręcaną w drewno i pasującą śrubę o gwincie M4.

IMG_6190.jpg

Po wkręceniu mufy mam możliwość bezproblemowego wielokrotnego dokręcenia osłony.

IMG_6193.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.249 301 15
To nie wiedziałem. Muszę sobie poszukać takiego podwozia, bo to ciekawa opcja. Naczep do ciągania jest dużo, to i możnaby robić mnóstwo jeżdżących zestawów.
Prawdę mówiąc skoro da się zrobić ciągnik rc, to tym bardziej cs, bo nie trzeba wciskać serwa. Nie wiem jak z płytką w cyfrowym sterowaniu, ale analog nie powinien być kłopotliwy.
Jednak w ofercie Fallera nie widziałem nigdy takiego podwozia. A gdyby było, to pewnie na bateriach 1,2V co wykluczałoby niestety cześć układów cyfrowych pracujących na 3.7 V... No ale wszystko jest możliwe...

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Dziś odwiedził mnie Mikołaj i sprawdziliśmy przejezdność jego modułu w połączeniu z moimi. Moduły ułożone zostały na podłodze bez żadnego skręcania. Wszystko jest OK i podwozia Fallera przejeżdżają bez żadnych problemów.
Takie krótkie filmiki z przejazdów:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.249 301 15
Bardzo ładnie jeżdżą. Piękna precyzyjna robota Jedno co mnie zastanawia , to skąd wojsko miało tyle farby na trawniki i kto miał wpaść z wizytacją :)

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Tak , byłem jeździły bez problemu, aż mnie boli że nie zrobiłem jakiegoś lekkiego wywijasa bo za prosto jeżdżą.
A co z tą trawa nie pasuje ???

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Udało mi się częściowo rozkleić dawno temu robiony warsztat, który ma stanąć na jednym z modułów i po wielu bojach z przeziernością ścian i przebijaniem światła przez ściany pierwsze próby oświetlenia.

Warsztat oświetlenie 01.jpg
Warsztat oświetlenie 02.jpg
Warsztat oświetlenie 03.jpg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Maskowanie przebijania światła przez ściany w sklejonym budynku to masakra. Ale chyba wreszcie mi się udało.

Warsztat oświetlenie 04.jpg

I jeszcze zdjęcia nocne bez założonego dachu:

Warsztat oświetlenie 05.jpg
Warsztat oświetlenie 06.jpg
Warsztat oświetlenie 07.jpg
Warsztat oświetlenie 08.jpg

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.010 387 20
Wracając do tematu trawy, czy planujecie ustalić wspólny odcień, żeby zachować spójność modułów?
O trawie nie myślałem. :niepewny: Pomysł ciekawy tylko trudny do zrobienia, bo trawę trzeba posiać z mieszanki w kilku kolorach i kilku długościach. :rolleyes:
Trzeba będzie pomyśleć nad tym.