• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - Parowóz Ty2

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.282 33 7
Ja zdjecia nie widzę, dobra photoshopka - po co robić i pokazywać prototyp, aby na koniec dać coś zgoła innego? Poczekajmy z osądem na prawdziwe real-foto, dajcie sobie na wstrzymanie do tego czasu...

Reakcje
40 40 0
No niestety tak Roco robi... Ty2 będzie skopany... tak samo zrobili z jak twierdzili liftingiem swojej BR120 DR... miała mieć przestrzenne wycieraczki i ogólnie lepiej się prezentować... a zrobili tak samo jak było, wycieraczki nadal odlane z szybą... a naprawdę zastanawiałem się nad zakupem tego Gagarina...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Już bardziej się tego modelu spieprzyć nie dało. Zapowiadał się ciekawie patrząc na wizualizacje ale efekt końcowy to jest porażka. Niech mi ktoś pokaże chociaż jedno zdjęcie takiego układu zbiorników głównych pod pomostem na polskim Ty2. Układ blach podtrzymujących pomosty, zbiorniki główne oraz blachy z przodu pod dymnicą dyskwalifikują ten model. To się nawet na konwersję nie nadaje.
Trochę zgadzam się z kolegą, a trochę nie :)
Rzeczywiście, o ile to co pokazał kolega @am-70 to ostateczny model, to owszem, Roco rozpaliło apetyty wizualizacjami, które wcześniej były publikowane (np. typowo polski pomost pod dymnicą teraz znikł, co mnie mocno zaskoczyło).... tu zawód. Szkoda. Nie uważam jednak że wymienione przez kolegę niezgodności "dyskwalifikują ten model". Owszem, jeśli ktoś oczekuje modelu z fabryki, który już na starcie spełnia oczekiwania, to może i tak, ale jeśli ktoś kupuje go by mieć tzw. lepszą bazę do przeróbki niż wcześniejsze wypusty, to nie sądzę aby była to dyskwalifikacja. Jak dobrze kolega wie, zdjęcia wspaniałych konwersji Ty2 jakie już nie raz pojawiały się na tym forum ukazywały modele jakie powstały z modeli jeszcze mniej 'polskich' niż ten., a są doskonałe. Nie jeden z nas widział je na nie jednej imprezie. Ja myślę, że jeśli ktoś szuka bazy do konwersji na tzw. swój egzemplarz, to jest lepiej niż było do tej pory. Pozdrawiam.

PS. Z tym pomostem to dziwna sprawa, bo TUTAJ pomost był, zbiorniki też miały inny układ, na tendrze było odeskowanie podwyższające... cóż... nadzieja umiera ostatnia. Pytanie co oznaczają nożyczki we wcześnieszych publikacjach od Roco:

ss.jpg

Ostatnio edytowane:

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.282 33 7
PS. Z tym pomostem to dziwna sprawa, bo TUTAJ pomost był, zbiorniki też miały inny układ, na tendrze było odeskowanie podwyższające... cóż... nadzieja umiera ostatnia.
Dla mnie nie dziwna - to dalej wizualizacja, a nie realfoto. Grafik nie wie nic o niuansach, o których tutaj mowa i użył już obrobionej bazy. Jeszcze raz napiszę: jaka firma opracowuje formy, dokumentancję, prezentuje publicznie prototyp a na koniec i tak robi jednak co innego?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Dla mnie nie dziwna - to dalej wizualizacja, a nie realfoto. Grafik nie wie nic o niuansach, o których tutaj mowa i użył już obrobionej bazy. Jeszcze raz napiszę: jaka firma opracowuje formy, dokumentancję, prezentuje publicznie prototyp a na koniec i tak robi jednak co innego?
Też tak myslę, dlatego napisałem "o ile...". Kto by robił prototyp ukazujący zmiany, których na fotkach pokazanych przez kolegę @am-70 nie ma. Bez sensu. Ja także liczę na to, że w pudełku jednak znajdziemy to, czego oczekujemy. Na grafików trzeba uważać :)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.909 121 1
Oby w tym przypadku, jak pisze Kolega, tak było. Chociaż, z tego co zauważyłem, jak Roco prezentując zdjęcia (wizualizacje) bez dopisku "fotomontaż", to mamy do czynienia z finalnym produktem. Czy w tym przypadku będzie inaczej:niepewny: Oby... Bo rzeczywiście, na ten moment to jakimś kuriozum. Co innego w zapowiedziach (katalog, prezentacje prototypu) a co innego mamy otrzymać w gotowym produkcie.
A może i tutaj zawiniła "fabryka";)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
Rozwieję Wasze złudne nadzieje - to są zdjęcia gotowego modelu - miniatury, które trafią do sklepów nie będą się niczym różnić od niego - taka przykra prawda.

Bardzo zastanawiające jest, dlaczego mimo opublikowania wizualizacji/projektu obejmującego więcej zmian, ostatecznie nie wprowadzono ich do produkcji. Rozpalono nasze nadzieje, a teraz otrzymujemy zimny prysznic, studzący nasz entuzjazm w stosunku do zapowiedzi zmian polityki wydawniczej Roco na polskim rynku.

Co do "efektu" na reflektorach - Roco ma dziwny zwyczaj nanoszenia efektu "świecenia" reflektorów na zdjęcia gotowego modelu, przy czym robi to dosyć nieudolnie - wygląda to po prostu nierealistycznie. Szczerze powiedziawszy, lepiej by zrobili, gdyby tego efektu sztucznie nie nanosili, pozostawiając reflektory "wyłączone" na zdjęciu lub wysilając się nieco i montując prosty dekoder jazdy, którym mogliby na postoju włączyć reflektory do zdjęcia. Ten dziwny zwyczaj "oświetlania" reflektorów dotyczy wszystkich modeli lokomotyw, których zdjęcia zamieszcza producent na swojej stronie. W rzeczywistości efekt będzie inny - jest to więc poniekąd wprowadzanie klientów w błąd...

roco_70107_70108_78108_m4.jpg roco_70079_70080_m4.jpg roco_70037_70038_m4.jpg roco_70041_70042_m4.jpg roco_70067_70068_78068_m4.jpg roco_70663_70664_m4.jpg roco_71095_71096_79096_m_4.jpg roco_71097_71098_79098_m4.jpg roco_71267_71268_79268_m4.jpg roco_71381_71382_79382_m4.jpg roco_73014_73015_m_4.jpg roco_73028_79029_m4.jpg roco_7300003_7310003_7320003_m4.jpg roco_73892_5.jpg roco_70260_70261_78261_m_3.jpg roco_70263_70264_78264_m_3.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.207 2 1
Co do "efektu" na reflektorach - Roco ma dziwny zwyczaj nanoszenia efektu "świecenia" reflektorów na zdjęcia gotowego modelu, przy czym robi to dosyć nieudolnie - wygląda to po prostu nierealistycznie.

Zobacz załącznik 1060582
Dzieki za wyjaśnienie. Przy polskich dużych "garnkach" widać w środku te prostokątne diody, stąd pewnie próba kamuflażu żeby nie psuć ogólnego widoku ;)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
@Remaj12 , rodzi się więc pytanie co to miało być na tamtych targach o których wspominał w tamtym wpisie @Andrzej Harassek... i po co ktoś się trudził z tym prototypem, skoro wyjść ma inaczej? >KLIK<
Nie czaję...

Aż tak biedne czasy nastały, że nawet na pomostach tną koszty? :)
Mi to w sumie wsio ryba... i tak będę to przerabiał na 721...

Ostatnio edytowane:

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Mnie to zastanawia czy czasem nie było tak że zespół pracujący nad modelem przygotował ten prototyp i wizualizację. Potem przyszedł smutny pan z zarządu ROCO z kalkulatorem i powiedział że to za duże koszty jak na polski rynek i kazał przygotować model w dużej mierze oparty na już posiadanych formach itd. Zatem zmiany są, ale nie do końca takie jak byśmy chcieli.

Reakcje
76 7 0
Mnie to zastanawia czy czasem nie było tak że zespół pracujący nad modelem przygotował ten prototyp i wizualizację. Potem przyszedł smutny pan z zarządu ROCO z kalkulatorem i powiedział że to za duże koszty jak na polski rynek i kazał przygotować model w dużej mierze oparty na już posiadanych formach itd. Zatem zmiany są, ale nie do końca takie jak byśmy chcieli.
Jak na firmę z takim doświadczeniem, to puszczenie do mediów fotek prototypu a następnie "księgowe okrojenie" tego prototypu z tego co było na podstawie zdjęć oczekiwane przez klientów, było by dość mocno nieprofesjonalne. Wysłał ktoś może do nich maila z zapytaniem dlaczego jest inaczej niż na prezentowanym prototypie?

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.363 111 11
Problem w tym, że sugerując się zdjęciami prototypu pewnie spore grono model ten już zamówiło;) A tu taki zonk :eek:
Ja bym się aż tak nie martwił. Z punktu widzenia "naszych" teigreków które przyjeżdżały do Mirska i Świeradowa, to chyba połowa Jeleniogórskich Ty2 miała ostoje belkowe;). Te Węglinieckie były chyba bardziej "standardowe";)

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.282 33 7
Ale jakie księgowe okrojenie? Największy koszt, tj. oprzyrządowanie i formy został już poniesiony przed prezentacją prototypu. Dalej aby można rozmawiać o kweistiach oszczędności, mamy jedynie scenariusz zniszczenia form.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 0
Tabor 19
A
Tabor 5
Tabor 17