• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - Parowóz Ty2

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.316 504 30
Mała przeróbka Ty2-697 Roco spowodowała, że zaczynam myśleć o przebudowie pozostałych moich modeli BR 52: jednego Roco (Ty2-1082) i dwóch starych, z lat 90. XX wieku, modeli Gützolda (w tym jeden z tendrem sztywnoramowym). Zacząłem więc przeglądać zdjęcia Ty2, zarówno w literaturze, jak i w internecie, by wybrać najbardziej nadające się do odwzorowania oryginały. O szczegółach może kiedyś napiszę w innym wątku, bo to już byłoby dość daleko w bok od tematu tego wątku. Przeglądając zdjęcia dostrzegłem jeden, dość dobrze widoczny szczegół, który nie został odwzorowany w żadnym z trzech już wydanych przez Roco modeli parowozu Ty2. Otóż po lewej stronie lokomotywy (od strony pomocnika) na praktycznie wszystkich zdjęciach Ty2, a także Ty42 (poza nielicznymi zdjęciami z lat 40. tuż po wojnie) widać długie cięgło czy rurę, biegnącą po pomostem od budki aż do ramy stawidła. W 1992 roku oba parowozy, Ty42 i Ty2, prowadzące pociąg specjalny z Niemiec na obchody 150. rocznicy otwarcia linii Wrocław - Oława, miały to urządzenie.

fot 1.jpg

fot 2.jpg

Trochę więcej widać na nieco rozjaśnionym zdjęciu parowozu Ty2-6690, sprzedanego kiedyś (chyba) z kolei piaskowej na jedną z prywatnych kolei turystycznych we Francji.

fot 3.JPG

Z literatury wiem, że parowozy Ty2 i Ty42 zostały po wojnie wyposażone w tzw. ruszt wstrząsany. Domyślam się, że przez obrót tej rury/drąga powoduje się właśnie uruchomienia rusztu, o czym może świadczyć dźwignia, której poziome ramię (1) wchodzi do stojaka kotła. Ale drąg idzie dalej do przodu i porusza jeszcze drugą dźwignię (2) w przedniej części walczaka kotła - tu nie potrafię powiedzieć, do czego to służy. Jeżeli ktoś z Kolegów ma wiedzę na ten temat, może zechce się z nami tym podzielić. A ja muszę teraz pomyśleć, jak wykonać ten element w modelu - przyda się zarówno do Ty2-697, jak i do pozostałych modeli Ty2, jakie mi chodzą po głowie. ;)

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.435 99 132
Jeżeli ktoś z Kolegów ma wiedzę na ten temat, może zechce się z nami tym podzielić. A ja muszę teraz pomyśleć, jak wykonać ten element w modelu - przyda się zarówno do Ty2-697, jak i do pozostałych modeli Ty2, jakie mi chodzą po głowie. ;)
Zgadza się, dodatkowe cięgno służyło do wstrząsania rusztem. Niektóre parowozy tej serii miały dwa cięgna, jedno nad pomostem, a drugie dodatkowe właśnie pod pomostem.

Reakcje
53 0 1
Przedstawione na zdjęciach rury to, tak jak napisał Qcyk są to dźwignie do otwierania i zamykania tzw. odmulaczy z budki maszynisty.
Również racje ma Zbyszek, że ruszt wstrząsany jest obsługiwany z budki maszynisty, za pomocą klucza nasadzanego na elementy układu wystające z podłogi tuż przed kotłem (dwa po lewej i dwa po prawej stronie).

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.316 504 30
Dziękuję Kolegom za wyjaśnienie sprawy tej rury/drąga. Teraz jeszcze jak to zrobić w skali 1:87... ;) Ale pogrzebałem w tym wątku i znalazłem dyskusję na ten temat na samym początku. Kolega @FENIX wykonał ten drąg w konwersji, pokazanej przez kolegę @DRACULA 17 stycznia (3. str. wątku) i nawet sam o tym napisał chwilę wcześniej (str. 2. wątku). Przyznam, że zupełnie o tym zapomniałem i dopiero teraz, jak przejrzałem wątek, to znalazłem te wpisy.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
A ktoś może powiedzieć co to za wynalazek napędza model? W instrukcji jest jakiś zamknięty całkowicie silnik i czy można będzie w nim wymienić szczotki? W 911 był mały typowy silnik rocowski, a tu zabudowali coś dziwnego. I w stosunku do 911 ta 697 jedzie szybciej, więc w analogu ich się nie złączy jako trakcję podwójną.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.475 443 99
Z takimi tarczami zderzaków to jeszcze tej serii nie widziałem :) ...z okrągłymi moim zdaniem lepiej wygląda (bardziej klasycznie). Trochę ją tym zeszpecili (moim zdaniem). Mnogość zastosowań tarcz prostokątnych bardziej kojarzy mi się z trakcją spalinową jak już. Pomijam fakt, że i z nowoczesnością (chyba wszystkie nowe lokomotywy nie mają okrągłych tarcz zderzaków, może dlatego mi to nie pasuje).

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.316 504 30
W instrukcji jest jakiś zamknięty całkowicie silnik i czy można będzie w nim wymienić szczotki?
W tej samej instrukcji jest informacja, że silnik jest bezobsługowy, więc wymiany szczotek się w nim nie dokonuje.
Z takimi tarczami zderzaków to jeszcze tej serii nie widziałem
To jest słynny w swoim czasie Ty42-107, w tamtym czasie dość jarmarcznie ozdobiony. :devil: W późniejszych latach wyglądał już trochę bardziej normalnie, wymieniono w nim też zderzaki na klasyczne okrągłe.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.316 504 30
Nie ważna że bezobsługowy, ale co to za producent?
Kolega @robertkroma pytał, czy można w tym silniku wymienić szczotki, więc odpowiedziałem zgodnie z tym, co wyczytałem w instrukcji modelu, że silnik jest bezobsługowy. A kto jest producentem nie wiem, nie zdejmowałem płytki elektronicznej tendra, pod którą silnik jest schowany.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.316 504 30
Bezobsługowy to brzmi trochę niepokojąco...
A niby dlaczego? Wielu producentów modeli produkuje lokomotywy z silnikami bezobsługowymi i co do zasady nie widzę w tym niczego złego czy niepokojącego. Nie wiem, jakiej jakości jest ten silnik w Ty2-697, ani jaką ma trwałość, ale to już inna sprawa. Ale "wieczne" nic nie jest... Trochę lubimy się czepiać, prawda? :(

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
Przyjęte jest , że silnik ,,bezobsługowy ,, to jest bezszczotkowy, a to taki silnik do którego dochodzą 3 lub 4 przewody lub więcej.
Do tego jest używany specjalny dekoder, w którym jest moduł zastępujący elektronicznie układ komutator i szczotki.
Taki układ mam w paru modelach firmy Maerklin/Trix , kiedyś takie cuda wsadzali do wybranych unikatowych modeli w serii CLUB .
Jeżeli ROCO pisze ,
że bezobsługowy, a dochodzą do niego tylko 2 przewody , to oznacza , że szczotki są niewymienne , silnik klasyczny i nierozbieralny ,
zero grzebania, maja wytrzymać jakiś tam długi okres i koniec żywota.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
MaTrix miał silnik C-sinus a tzw "falownikiem" czego chyba nikt inny nie miał, a wirnik to chyba 6 kompletów par magnesów które odpycha wirujące pole magnetyczne na stojanie. Nawet Faulhaber niby bezobsługowy ma szczotki i dwa kable.l A dotychczas rocowskie silniki miały dostęp do szczotek a ten to jakieś chyba chińskie badziewie jak w Piko, co szczotek wymienić nie można.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.727 56 5
Robert wszystko schodzi na psy ,Roco kiedyś miało dobre silniki Buchler i Mashima ,teraz stosują chińczyki za 0,50$ i jest OK, wymiana silnika to przynajmniej 100 PLN i interes się kręci.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 0
Tabor 19
A
Tabor 5
Tabor 17