• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - Parowóz Ty2

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Raczej przedszkole. Niektórzy wciąż nie dorośli, tylko zabawki się "nieco" zmieniły. Jak taki zazdrosny o swoje dzieło, to było się nie chwalić. Z przedszkola takie właśnie akcje pamiętam, przyniósł jeden z drugim resoraka, pochwalił się przed innymi a potem było latanie do "pani" że reszta chce mu to wyrwać i też się pobawić.

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.425 99 132
Jestem zmuszony zabrać głos w tej sprawie. Ja nie jestem producentem blaszek ani konspiratorem. Dostałem materiały w prezencie od starego modelarza, który też ich nie produkuje. Jest to blaszka z jego starych zasobów.
Pozdrawiam serdecznie.

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
76 7 0
To jest 70108 czy dokładany był dekoder? Coś nie działało skoro lutowali. Wachlarz prawdopodobnych usterek coraz szerszy :).
Aż swój jeszcze raz obejrzę może czegoś jeszcze nie zauważyłem.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 8 0
Szybka konwersja na naszych częściach.
Przed. Co jest hitem to stopiona pokrywa tendra. Pewnie lutownicą. Tak przyszedl od Roco z Modelmanii.
Mówiłem.
Roco NIE MA kontroli jakości. Strajk, sabotaż albo za mało płacą jakościowcom. A w Modelmanii nie otwierają wszystkich pudełek, raczej starają się nie grzebać w nowych modelach, chyba, że właśnie klient sam zajrzy i nie odbierze takiego modelu to wtedy towar jest reklamowany przez sklep. Wczoraj z nimi gadałem na miejscu i obiecali sprawdzać Teigreki (Twój model musiał już być wcześniej wysłany).

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Faktycznie ta blacha jest do bani. Wymieniłem w swoim i wygląda to tragicznie. Blaszek nigdy nie trawiłem, więc chyba po prostu sobie nową wydrukuję. Zobaczymy jak to wyjdzie. Roco dało plamę na grubasa z tym elementem. Nie dość że dali zły fabrycznie, to jeszcze ten do podmiany też nie jest taki jak być powinien.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Szybka konwersja na naszych częściach.
Przed. Co jest hitem to stopiona pokrywa tendra. Pewnie lutownicą. Tak przyszedl od Roco z Modelmanii.
Zobacz załącznik 1066884 Zobacz załącznik 1066885 Zobacz załącznik 1066886 Zobacz załącznik 1066887 Zobacz załącznik 1066888

Po juz ładniej. Chętnych na takiego moda zapraszam na PW.
Zobacz załącznik 1066893 Zobacz załącznik 1066894 Zobacz załącznik 1066895 Zobacz załącznik 1066896 Zobacz załącznik 1066897
@Ranger , brzmi jak oferta polegająca na tym, że Ty to zrobisz. A skoro już się zgłosiłeś, to ja zapytam... Można u ciebie zakupić blachę, o której mowa by sobie samemu to wykonać? Ja rozumiem, że każdy chce zarobić. Ale szczerze.... wolałbym oszczędzić na twojej robociźnie i tylko kupić blachę. Wchodzi to w grę wogóle? Jeśli tak to pisałbym się na blaszkę pod dymnicę. Jeśli nie... pytania nie było.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.698 10 1
@Ranger , brzmi jak oferta polegająca na tym, że Ty to zrobisz. A skoro już się zgłosiłeś, to ja zapytam... Można u ciebie zakupić blachę, o której mowa by sobie samemu to wykonać? Ja rozumiem, że każdy chce zarobić. Ale szczerze.... wolałbym oszczędzić na twojej robociźnie i tylko kupić blachę. Wchodzi to w grę wogóle? Jeśli tak to pisałbym się na blaszkę pod dymnicę. Jeśli nie... pytania nie było.
Tak, dla każdego chetnego wytrawie. Koszt 30zl.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 15 1
Tak, dla każdego chetnego wytrawie. Koszt 30zl.
Według mnie to ta blacha jest zbyt szeroka. Blachy zabezpieczające ostoję przed spadaniem leszu dymniczego powinny być węższe od pomostu służącego do chodzenia. Blaszka, którą pokazał Kolega @MIKOT 1 jest bliższa oryginałowi choć posiada jeszcze dodatkowe wycięcie na rurkę przewodu głównego. W Ty2 rozgałęzienie przewodu głównego było na czołownicy i pod blachę wchodziła pojedyncza rurka. Roco odwzorowało zupełnie inny układ rozgałęzienia przewodu głównego i dlatego by blacha dolegała do czołownicy musi mieć wycięcia po bokach. Niemniej jednak pomost do chodzenia jest szerszy od samych blach. Dlatego warto to Kolego @Ranger skorygować. Na poprawną blachę osobiście byłbym chętnym.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.289 504 30
Według mnie to ta blacha jest zbyt szeroka. Blachy zabezpieczające ostoję przed spadaniem leszu dymniczego powinny być węższe od pomostu służącego do chodzenia.
Jak się popatrzy na zdjęcia Ty2 (także Ty42), to widać, że te blachy bywały różne i w różny sposób były montowane. Nie zawsze pomost wystawał na boki poza blachy (tak to wygląda również na zdjęciu Ty2-697, zamieszczonym wcześniej w tym wątku), górna blacha wchodziła bardziej lub mniej pod walczak kotła, a dolna część blachy bywała pod różnym kątem. Sporo parowozów miało dolną część blachy za pomostem (w jednej płaszczyźnie z górną częścią).

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.698 10 1
Według mnie to ta blacha jest zbyt szeroka. Blachy zabezpieczające ostoję przed spadaniem leszu dymniczego powinny być węższe od pomostu służącego do chodzenia. Blaszka, którą pokazał Kolega @MIKOT 1 jest bliższa oryginałowi choć posiada jeszcze dodatkowe wycięcie na rurkę przewodu głównego. W Ty2 rozgałęzienie przewodu głównego było na czołownicy i pod blachę wchodziła pojedyncza rurka. Roco odwzorowało zupełnie inny układ rozgałęzienia przewodu głównego i dlatego by blacha dolegała do czołownicy musi mieć wycięcia po bokach. Niemniej jednak pomost do chodzenia jest szerszy od samych blach. Dlatego warto to Kolego @Ranger skorygować. Na poprawną blachę osobiście byłbym chętnym.
Oczywiście blaszke można zmodyfikowac ale nic nie będę zwężał. Jesli już to poszerze lekko sam pomost do chodzenia.
Jednak jak pisal juz kolega powyzej blachy były różne.
Malo tego, robimy konwersje od lat z tymi blachami i nikt dotychczas nie narzekał.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 0
Tabor 19
A
Tabor 5
Tabor 17