• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - Parowóz Ty2

dec87

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
324 5 0
W polskim modelu numer katalogowy blachy podparcia pomostu to 125077 natomiast w belgijskiej wersji 125704. Numery katalogowe zbiorników powietrza są takie same. Nie chce mi się już znowu rozbierać mojej belgiczanki ale podejrzewam, że z tej blachy wychodzą łączniki a w zbiorniku powietrza są otwory. Te otwory mogą być także w polskiej wersji bo ten element ma taki sam numer katalogowy. Wychodzi więc na to, że by mieć poprawnie złożony model Ty2 trzeba będzie zamówić blachy wspierające pomost o numerze katalogowym 125704 (niestety są sprzedawane w komplecie kilku części).
Tak, kolega ma rację. W tym "przekładanym" w prawidłowe miejsce zbiorniku są otwory montażowe i do nich zapewne jest mocowana ta podpora. Bo w ostoi nie bardzo jest do czego. A rowek od dołu w pomoście tego nie trzyma tylko naprowadza na prawidłowe miejsce.

Załączniki

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Tak, kolega ma rację. W tym "przekładanym" w prawidłowe miejsce zbiorniku są otwory montażowe i do nich zapewne jest mocowana ta podpora. Bo w ostoi nie bardzo jest do czego. A rowek od dołu w pomoście tego nie trzyma tylko naprowadza na prawidłowe miejsce.
To zapewne tłumaczy, że w tej niższej podporze na jej zdjęciach w wykazie części nie ma tych wpustów na dole, które widać na tej wyższej podporze (być może są one na powierzchni niższej podpory, po drugiej stronie i one wchodzą w te otworki, o których piszesz).

Wychodzi więc na to, że jeśli Roco ma wogóle podsyłać pomosty o których była mowa, to fajnie, gdyby też dorzucili wspomnianą podporę.

Teraz skoro 'Roco już wie' ciekawa staje się kwestia czy kolejne modele będą:
- wysyłane tylko z pomostem;
- z pomostem i z prawidłowym układem tych zbiorników;
- z pomostem i zbiornikami w złym układzie;
- z pomostem i zbiornikami w złym układzie ale dołożoną prawidlową podporą do podmiany we własnym zakresie...

Zobaczymy.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Widać, że 'polski" projekt ich trochę przerósł...
Roco w porównaniu z PIKO idzie trochę na "odwal"... Szczerze, mimo że parowóz PKP to nawet nie chciało im się dać papierów z językiem polskim. O ile wkładka z wykazem części jakościowo jest ok, tak instrukcja rozbierania modelu jak by rysowana ręcznie i wygląda na dziesiąte xero ... Słabo czytelna i słabo opracowana.

Tu mam pytanie do kolegów, którzy rozbierali ten model. Wystarczy odkręcić dwie śruby z dołu by zdjąć kocioł od podwozia? Tendra nie trzeba do tego odpinać? Sorry, że pytam ale ta instrukcja jest taka sobie, a nie chce czegoś rozwalić .

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
W ogóle w porównaniu z PIKO to mi się wydaje że tam jest dużo na odwal. PIKO na ten przykład może mieć wbudowany generator dymu a tu trzeba kupić i założyć oddzielnie. Ja wiem że nie każdemu taki bajer jest potrzebny ale... jednak.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
W ogóle w porównaniu z PIKO to mi się wydaje że tam jest dużo na odwal. PIKO na ten przykład może mieć wbudowany generator dymu a tu trzeba kupić i założyć oddzielnie. Ja wiem że nie każdemu taki bajer jest potrzebny ale... jednak.
Piko to i instrukcje i sposób pakowania ma wygodniejszy niż To co moim zdaniem.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
To raczej nie jest poprawiony model. Jak wiemy część sklepów (nie tylko w Polsce) otrzymała modele. Za Odrą do sklepów w pierwszej kolejności trafiły wersje AC (ale nie tylko). Z mojej wiedzy (podpytałem kilku kolegów) wynika, że w Niemczech i Austrii Roco nie informowało sklepów, które otrzymały już modele o wstrzymaniu sprzedaży i ewentualnych (bo ciągle jednak nie wiemy czy do nich dojdzie) korektach.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
292 24 5
Czyli mija tydzień a my tak na prawdę nic nie wiemy. Podejście do klienta to Roco ma faktycznie dobre. Mnie najbardziej zastanawia jak to możliwe, że w takiej firmie doszło do takiej szopki. Ja rozumiem Robo czy SM jakiś brak cyferki , pomyłkę, często we fabryce przez "składaczy " ale to już jest błąd w przekazaniu projektu do fabryki i nie mówimy o jednym elemencie. Gdyby faktycznie ktoś miał 100% wiedzę np "Drakula" że inny producent bierze pod uwagę produkcję tego parowozu i w ciągu dwóch lat będzie na rynku to bym go odpuścił ale podejrzewam ,że będzie jak z Gagarinem. Piko wypuściło lepszy i Roco sprzedawało po taniości.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 8 0
Czyli mija tydzień a my tak na prawdę nic nie wiemy. Podejście do klienta to Roco ma faktycznie dobre. Mnie najbardziej zastanawia jak to możliwe, że w takiej firmie doszło do takiej szopki. Ja rozumiem Robo czy SM jakiś brak cyferki , pomyłkę, często we fabryce przez "składaczy " ale to już jest błąd w przekazaniu projektu do fabryki i nie mówimy o jednym elemencie. Gdyby faktycznie ktoś miał 100% wiedzę np "Drakula" że inny producent bierze pod uwagę produkcję tego parowozu i w ciągu dwóch lat będzie na rynku to bym go odpuścił ale podejrzewam ,że będzie jak z Gagarinem. Piko wypuściło lepszy i Roco sprzedawało po taniości.
Piko ma wypuścić polski parowóz, takie krążą plotki. Temat z Roco się rozmył, oficjalnie sklepy go nie sprzedają a nieoficjalnie sprzedają to co mają, czyli model niekompletny. Myślę, że to się tak szybko nie wyjaśni, albo po prostu model trafi na półki w sklepach i i tak się sprzeda, bo zawsze się znajdą klienci, którzy go kupią.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
Niech się Roco ukisi z tą podróbą teigreka. Debili z nas chcą zrobić, czy jak?
Trzeba z nich zrobić niekompetentnego i ignoranckiego producenta, a nie z nas idiotycznego klienta.
Nie kupię, chyba że dopłacą...

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 3 0
Model niezgodny z zapowiedzią powinien być przeceniony, jak to miało miejsce z lokomotywami Schlesienmodelle. Jedyny sposób wyjścia z twarzą z tej sytuacji. Dlaczego mam dokładać do interesu i kupując brakujące części dodatkowo dawać zarobić producentowi, który skopał sprawę i nie traktuje klienta poważnie?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 0
Tabor 19
A
Tabor 5
Tabor 17