• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - Parowóz Ty2

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
Roco to nie jest rodzinna firma i zdecydowanie nie jest prowadzona przez pasjonatów. Nikt nie ma tam na uwadze "niecierpliwości" klientów.
Firmę Roco można już uznać za typową korporację (może nie gigantyczną, ale jednak) - gdzie podejmowanie decyzji trwa zdecydowanie dłużej. A przy błędach, sprawdza się wszystko kilka razy, by nie dopuścić kolejnych.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
W końcu na kiedy przełożyli sprzedaż tego modelu?
Jeśli czytałeś dokładnie ten wątek, to ktoś wrzucił info ze świata modeli w Rybniku, że pod koniec lipca mają być wypuszczone z fabryki modele kompletne. Druga fala. Ale poszła już do nas także pierwsza fala tych nie kompletnych i ta jest już albo u klientów, którzy nie zgłaszali zastrzeżeń, albo w sklepach wstrzymana dla tych, co zdecydowali się poczekać na "uzupełnienie", o którym tu pisał jako info od Krzysztofa Koja kolega @Młodzikowski . Jeśli jednak ktoś już zapłacił za model z tej pierwszej fali, to wiadomo jakie ma opcje....

- zrezygnować z zakupu i poprosić o zwrot kasy;
- czekać aż przyślą te graty do uzupełnienia (nie wiadomo kiedy);
- brać co jest teraz i poprosić o dosyłkę np. w innym zamówieniu (ewentualnych) części które Roco dośle.

Ja wybrałem nr 3.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
814 29 1
A przy błędach, sprawdza się wszystko kilka razy, by nie dopuścić kolejnych.
Życie pokazuje niestety, nie tylko w tym wątku, ale w podobnych także, że przygotowanie i opracowanie projektu to jedno. Wykonanie, na drugim końcu świata, to drugie. Ma być tanio. Kropka.
Z doświadczenia wiem, że kontrolę jakości najwygodniej odpuścić lub uprościć albo zrobić po łebkach. Kontrola jakości produktu końcowego ma się nijak do kontroli jakości przygotowania produkcji. My i oni żyjemy w róźnych światach.
Ostatnio na telekonferencji, międzynaroodowej, jeden z uczestników powiedział krótko: "u nas poniedziałek jest codziennie".

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
ŚM Rybnik:

Zobacz załącznik 1063568

Zatem analogi od 16 lipca. Chyba z ciekawości się przejadę pooglądać na żywo co tam ciekawego producent poprawił.
W tym tekście mowa o pierwszej partii jak rozumiem dla ŚMR... Bo skoro modelmania dostała modele z dźwiękiem już tydzień temu, to dla modelmanii te cyfrowe to była pierwsza partia.... Trochę się można pogubić w tych komunikatach.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
Osobiście uważam że Roco wyślę co ma i nie będzie się wysilać. A zareaguje, jak się zaczną zwroty. Wszystkie wcześniejsze Ty2 się rozeszły więc pewnie podobnie będzie z tymi. Ot taki kamyczek do rozmowy który nic nie wnosi:)

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
Życie pokazuje niestety, nie tylko w tym wątku, ale w podobnych także, że przygotowanie i opracowanie projektu to jedno. Wykonanie, na drugim końcu świata, to drugie. Ma być tanio. Kropka.
Z doświadczenia wiem, że kontrolę jakości najwygodniej odpuścić lub uprościć albo zrobić po łebkach. Kontrola jakości produktu końcowego ma się nijak do kontroli jakości przygotowania produkcji. My i oni żyjemy w róźnych światach.
Ostatnio na telekonferencji, międzynaroodowej, jeden z uczestników powiedział krótko: "u nas poniedziałek jest codziennie".
Przecież tu nie problem z wykonaniem i jakością tylko z PROJEKTEM! To na tym etapie projektowania ktoś nawalił i przekazał na produkcję i montaż złe ryskunki... To nie jest błąd końcowej kontroli jakości. Kontrola jakości sprawdza czy wszystko działa i czy właściwie zamontowano wszystkie elementy a jeżeli błędny jest projekt, montażyści czy finalni kontrolerzy jakości nie mają tu żadnej winy. Pamiętajmy, że projekt i instrukcję produkcji i montażu wykonano prawdopodobnie w Bergheim, a montażem i kontrolą jakości zajmują się zwykli pracownicy fizyczni w Rumunii - i z raczej nie są to pasjonaci modelarstwa, a nawet jeżeli, to wątpliwym jest by trafił się tam ktoś kto by się znał na kolejach polskich i wyłapałby ten błąd jeszcze przed montażem.

Z uwagi na fakt, że Roco otrzymało wiadomość około 4 lipca (tydzień temu) a już 16 lipca mają być dostępne w sklepach modele analogowe (wysyłka prawdopodobnie nastąpi jutro/poniedziałek) to trochę mało czasu na korektę błędów... Obym się jednak mylił:niepewny:

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Osobiście uważam że Roco wyślę co ma i nie będzie się wysilać. A zareaguje, jak się zaczną zwroty. Wszystkie wcześniejsze Ty2 się rozeszły więc pewnie podobnie będzie z tymi. Ot taki kamyczek do rozmowy który nic nie wnosi:)

Ależ oczywiście że tak będzie. Trochę nas "marud" z forum nie kupi a reszta się rzuci. Część sobie przerobi a inni nawet nie do końca zauważą błędy.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
- brać co jest teraz i poprosić o dosyłkę np. w innym zamówieniu (ewentualnych) części które Roco dośle.

Ja wybrałem nr 3.
A czy mógłby Kolega zrobić zdjęcia listy części zamiennych i podzielić się nimi tutaj. Na stronie Roco ten pdf jest ciągle niedostępny, co jest dość dziwne, bo zazwyczaj jest prezentowany dużo wcześniej. Jestem ciekawy jak to wygląda, bo lista części wymieniona na stronie Roco (jako zwykła "lista" a nie w formie pdf z rysunkami) jest ciągle niekompletna.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
A czy mógłby Kolega zrobić zdjęcia listy części zamiennych i podzielić się nimi tutaj. Na stronie Roco ten pdf jest ciągle niedostępny, co jest dość dziwne, bo zazwyczaj jest prezentowany dużo wcześniej. Jestem ciekawy jak to wygląda, bo lista części wymieniona na stronie Roco (jako zwykła "lista" a nie w formie pdf z rysunkami) jest ciągle niekompletna.
Dziś odebrałem paczkę, a jutro po południu miałem dobrać się do modelu. Ale szczerze.... Jedyna moja wiedza co do części zamiennych to ten wątek i podpora o której była mowa kilka stron wcześniej. Ta z wersji DR. Jeden z kolegów wrzucił instrukcje. Chodzi o tą niższą....
Porównując wykaz tych części z wersji SNCB i DR są dwie podpory. Jedna i tu i tu jest identyczna, a druga w wersji DR jest niższa. Podobno ta niższa była by potrzebna. Na razie nie rozbierałem modelu więc tylko na sucho piszę....

IMG_20240712_200859.jpg

IMG_20240712_200937.jpg

Jak nie wypali z zamiennymi, trzeba będzie przerobić i tyle.

Oczywiście jeśli nikt mnie nie uprzedzi to zrobię dziś lfotkę z instrukcji i wrzucę późnym wieczorem

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 15 1
Ta z wersji DR. Jeden z kolegów wrzucił instrukcje. Chodzi o tą niższą....
To trzeba jeszcze zamówić zbiorniki powietrza z wersji SNCB, Ta niższa podpora jest połączona ze zbiornikiem a nie wchodzi w ostoję. Pokazał to Kolega @qwertas i to zbiornik trzyma podporę a nie ostoja jak to ma miejsce w tej większej. Przerobić może być ciężko bo większy jest w niej otwór i trzeba by ją ściąć powyżej krawędzi tego otworu. Poza tym czego by się wtedy miała trzymać?

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
Tylko po co porównywać części z modelu DR, skoro na rysunkach części modeli parowozu belgijskiego (70271) oraz Ty2 (wersja 72063) te podpory wyglądają na takie same.
Screenshot 2024-07-12 at 21.05.16.png

A moja prośba o zdjęcia wszystkich stron rysunków z częściami zamiennymi do obecnego modelu Ty2 (70107/8) ciągle aktualna :)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Instrukcja do Ty2 (70107, 70108, 78108):

IMG_20240712_215424.jpg

IMG_20240712_215345.jpg

IMG_20240712_215438.jpg

IMG_20240712_215410.jpg

IMG_20240712_215356.jpg

Dodatkowe części w modelu "wybrakowanym":

IMG_20240712_215327.jpg

Sorry za jakość. Na szybko.
Jeszcze kartka z funkcjami dźwiękowymi:

IMG_20240712_220551.jpg

Tabliczki z bliska:

IMG_20240712_221323.jpg

Ostatnio edytowane:

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.625 8 0

Zobacz załącznik 1063863

Zobacz załącznik 1063864

Zobacz załącznik 1063865

Zobacz załącznik 1063866

Zobacz załącznik 1063867

Zobacz załącznik 1063868

Zobacz załącznik 1063870
Super !!!
Brakuje tyko instrukcji jak to wszystko złożyć "do kupy" ... ;)

PS. oby taka forma sprzedaży modeli się nie spełniła ...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.294 504 30

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 15 1
W polskim modelu numer katalogowy blachy podparcia pomostu to 125077 natomiast w belgijskiej wersji 125704. Numery katalogowe zbiorników powietrza są takie same. Nie chce mi się już znowu rozbierać mojej belgiczanki ale podejrzewam, że z tej blachy wychodzą łączniki a w zbiorniku powietrza są otwory. Te otwory mogą być także w polskiej wersji bo ten element ma taki sam numer katalogowy. Wychodzi więc na to, że by mieć poprawnie złożony model Ty2 trzeba będzie zamówić blachy wspierające pomost o numerze katalogowym 125704 (niestety są sprzedawane w komplecie kilku części).

wheel123

Użytkownik
Reakcje
29 0 0

Zobacz załącznik 1063863

Zobacz załącznik 1063864

Zobacz załącznik 1063865

Zobacz załącznik 1063866

Zobacz załącznik 1063867

Zobacz załącznik 1063868

Zobacz załącznik 1063870

Tabliczki z bliska:

Zobacz załącznik 1063872
Czy koledzy są w stanie ustalić na podstawie tych wykazów pod jakim numerem znajduje się zawór bezpieczeństwa Pop-Coale?

Ponadto prądnica jest przedstawiona bez przewodu oraz zgarniacze wyglądają na standardowe niemieckie, ale być może to uproszczenie na potrzeby instrukcji? :confused:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 0
Tabor 19
A
Tabor 5
Tabor 17