Faktycznie, powstało małe zamieszanie "informacyjne". Z tego co udało mi się wyczytać z zamieszczonych przez sklepy komunikatów wynika:
1. Roco poprosiło o wstrzymanie sprzedaży Ty2;
2. Do poniedziałku ma być podjęta przez producenta ostateczna decyzja co do brakujących części.
Czy to oznacza, że producent we własnym zakresie poprawi modele nie tylko o brakującą imitację blachy pod dymnicą ale również o właściwe umieszczenie zbiorników z powietrzem, trudno z tych lakonicznych informacji wyciągać jakieś sensowne wnioski. Musimy poczekać...
Mam wrażenie, że dopiero niedawno Roco uświadomiło sobie, że nie tylko jest problem z "blachą" ale również z umieszczeniem zbiorników. I stąd to "móżdżenie", co z tym fantem zrobić.
Zgadzam się z kolegami, że Polska wersja miała powstać na bazie już istniejących (bardziej jestem skłonny opowiedzieć się za zdaniem Kolegi
@arvent, który sugeruje wersję
kolei czechosłowackich). Natomiast ostatecznie, nie wiedzieć czemu, Roco użyło wersji, którą stosowało do wcześniejszych produkcji Ty2. I tu, moim zdaniem, jest tak naprawdę sedno problemu.
Roco 7100001 - 555.022 CSD
Źródło:
haertle.de
Ps. Warto porównać
zdjęcia zamieszczone przez Kolegę
@Andrzej Harassek z modelem serii 555 CSD.