• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - Parowóz Ty2

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Zobacz załącznik 1062057

To w końcu jak z tym podestem jest? 2 fotki, 2 różne wersje...
Czyżby do samodzielnego montażu?
Oby zdjęcie z zamontowanym podestem z blachami i małym stopniem było tylko czyjąś wariacją, z na szybko przeszczepionym elementem z modelu czechosłowackiego 7100001 ČSD 555.022. W naszym nie powinno być tego drugiego mniejszego podestu na czołownicy.
Coraz bardziej martwi mnie ten model. Miała być petarda, a jest jakiś upośledzony twór.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.590 8 0
Trwa dyskusja o modelu, więc i ja się dołączę ... ;)
Nie dalej jak dzisiaj rozmawiałem z Krzyśkiem Kojem, to w zasadzie Jego zasługa, że model w ostatniej chwili wycofano (interwencja po "sygnałach" od forumowiczów :) ). Szacowna i z tradycjami firma którą niewątpliwie jest ROCO - po prostu się pomyliła zamieniając detale modelu które występują w różnych wersjach wykonania. Zabiegani "specjaliści" nie za bardzo przywiązują wagę do takich "dupereli" jak blachy czy zbiorniki ... Sztuki się zgadzają ... ;)

Ale do sedna - wersja z dźwiękiem będzie lekko opóźniona z powodu dołożenia wspomnianej blachy (nie będzie zamontowana, to będzie trzeba zrobić samemu lub poprosić sprzedawcę modelu by to zrobił). Do modeli analogowych blachy mają być dosłane i na życzenie klienta mu przekazane.
Do wyjaśnienia pozostaje element zbiorników powietrznych - aby je zmienić należałoby modele wysłać ponownie do zakładu montującego model "do kupy". Ze względu na czas - z tej opcji zrezygnowano. Sądzę, że ROCO zdecyduje się na przekazanie/sprzedaż po cenie minimalnej tego elementu, aby osoba której zależy na poprawnym elemencie mogła go sobie zamienić. Jak wiadomo, tu kłania się konieczność demontażu kotła parowozu.

I to tyle ... :)

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.581 51 2
Po ogłoszeniu jakiejś nowości przez Roco czy Piko mam w zwyczaju co jakiś czas sprawdzać listę części zamiennych do danego modelu. Dla obecnego modelu Ty2 Roco upubliczniło listę po raz pierwszy w marcu. Zrobiłem wtedy screenshota, z częścią tej listy która wyraźnie wskazywała nowe elementy (lampy typu PKP i właśnie podest pod dymnicą). Po jakimś czasie te części przestały się jednak na stronie Roco pokazywać. Trochę mnie to wtedy zaniepokoiło, ale Roco robiło jakiś update strony, więc zbytnio się tym nie przejąłem, aż do momentu pierwszych fotek.

Byłem przekonany że usunąłem tego screena, ale udało mi się go właśnie odnaleźć.
Ciekaw jestem czy to właśnie część 151219 to ów brakująca blacha.
Screenshot 2024-03-26 at 10.50.51.png

Obecnie na stronie Roco nie ma jeszcze pdf zawierającego rysunki z częsciami zamiennymi, a lista częsci zamiennych umieszczona na stronie Roco ciągle nie zawiera tego elementu. Mam nadzieję, że to jednak pomyłka :)

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 8 0
Trwa dyskusja o modelu, więc i ja się dołączę ... ;)
Nie dalej jak dzisiaj rozmawiałem z Krzyśkiem Kojem, to w zasadzie Jego zasługa, że model w ostatniej chwili wycofano (interwencja po "sygnałach" od forumowiczów :) ). Szacowna i z tradycjami firma którą niewątpliwie jest ROCO - po prostu się pomyliła.

I to tyle ... :)
Ale jaja. Prototypy, wizualizacje, w katalogu adnotacja, że nowa forma, szczegółowe zdjęcia. A tu teraz dosłownie czeski film i właściwie nie wiadomo co się stało. Ktoś chyba z ROCO ma teraz ciepło.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.976 275 41
Powiem Wam szczerze...
Chciałbym żebyście wykupili jak najszybciej nakład tej pierwszej edycji i następnie żeby Roco zrobiło drugą edycję z poprawionym płaszczem przednim i większą ilością polskiej armatury - tej pod budką. Albo żeby Piko zapowiedziało model BR52 na 2025r w raz polską pełną wersją...
Huk ! wie co robić ?! :niepewny:

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 8 0
Powiem Wam szczerze...
Chciałbym żebyście wykupili jak najszybciej nakład tej pierwszej edycji i następnie żeby Roco zrobiło drugą edycję z poprawionym płaszczem przednim i większą ilością polskiej armatury - tej pod budką. Albo żeby Piko zapowiedziało model BR52 na 2025r w raz polską pełną wersją...
Huk ! wie co robić ?! :niepewny:
Hmm. Tak to ja też bym chciał i też chętnie poczekam. P.S. W tym co poszło do sklepów nie ma tych pomostów i teraz Roco musi to jakoś rozwiązać ze sklepami.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.851 15 1
Do wyjaśnienia pozostaje element zbiorników powietrznych - aby je zmienić należałoby modele wysłać ponownie do zakładu montującego model "do kupy". Ze względu na czas - z tej opcji zrezygnowano. Sądzę, że ROCO zdecyduje się na przekazanie/sprzedaż po cenie minimalnej tego elementu, aby osoba której zależy na poprawnym elemencie mogła go sobie zamienić. Jak wiadomo, tu kłania się konieczność demontażu kotła parowozu.

By zmienić układ zbiorników trzeba zmienić cały pomost wraz ze zbiornikami. Nie wiem jak z ostoją bo przecież ten niższy zbiornik do czegoś musi wejść. Można też próbować odciąć blachę podtrzymującą pomost i przesunąć ją w stronę paleniska a zbiornik przykleić do ostoi. Niestety to jest już dość poważna ingerencja w model i nie każdy da radę sobie coś takiego zrobić samemu.

Model obecnie z tymi odwróconymi zbiornikami wygląda komicznie i dziwię się, że tak mało osób zwraca uwagę na ten detal. W przypadku modeli elektrowozów czy diesli jeśli coś było nie tak z układem żaluzji czy umieszczeniem jakiegoś elementu to było bicie piany na kilka stron. Tutaj raptem jestem jednym z nielicznych osób, które na to zwracają uwagę. Przecież te zbiorniki w tej serii parowozów są bardzo charakterystyczne.

Firma Roco by wyjść z twarzą z tej sytuacji to zamiast wypuszczać "potworka" powinna wycofać model ze sprzedaży i cofnąć do fabryki celem dokonania poprawek. Obecnie w tym stanie ten model nie jest dla mnie do przyjęcia. Ja już ze względu na schorzenia neurologiczne nie jestem w stanie sobie opisanych przeróbek wykonać samemu a zlecanie konwersji idzie w grube tysiące.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.917 121 1
Ale do sedna - wersja z dźwiękiem będzie lekko opóźniona z powodu dołożenia wspomnianej blachy (nie będzie zamontowana, to będzie trzeba zrobić samemu lub poprosić sprzedawcę modelu by to zrobił). Do modeli analogowych blachy mają być dosłane i na życzenie klienta mu przekazane.
Sorry, ale to jakaś kpina:mad: Moim zdaniem, model w takim stanie jaki ostatecznie został zaprezentowany w żadnym wypadku nie powinien trafić do sprzedaży! I to nie klienci powinni "prosić" o brakujące elementy albo mogli za mniejszą kwotę je sobie dokupić - to producent powinien na własny koszt je zamontować i dopiero po takim zabiegu wprowadzić model do dystrybucji. I jeszcze przeprosić klientów za całe zamieszanie.
Koledzy zacznijmy się szanować - to my naszym portfelem utrzymuje producentów. To my mamy prawo wymagać aby kupowany za niemałe pieniądze towar był pozbawiony wad.
Mam prawdę już dość czytania ciągłych usprawiedliwień producentów za ich pomyłki czy niedoróbki! To jest po prostu zwykłe niechlujstwo, brak staranność, bylejakość. I przez taką postawę, tylko to zjawisko będzie się nasilać. Bo po co się starać jak i tak "frajerzy" wszystko kupią:(

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.976 275 41
Po małej :kawa: decyzję podjąłem... odpuszczam ten rocowski Ty2. poczekam na dalszy bieg wydarzeń do przełomu roku 24/25.
I Wam też to radzę, ale oczywiście każdy jest naczelnikiem swojej lokomotywowni ...

Nie chcę odbiegać zbytnio od tematu ale jest taki znawca historii z Poznania prof.Grzegorz Kucharczyk specjalizujacy się w historii myśli politycznej, w historii Prus i Niemiec . Mam jego 2 książki-cegły Hohenzollernowie, Wyd. Poznańskie, Poznań 2016 i Prusy.Pięć wieków. Wyd. Bellona 2020.
Z jego wypowiedzi jako poważnego badacza akademickiego wynika jasno że nacje zachodnie od XVIIIw i do dziś ! - chodzi tu dosłownie o każdego mieszkańca tzw świata zachodniego - mają wschodnią Europę za coś zdecydowanie niższego od siebie. Są nie uleczalnie przekonani o swej wyższości.
Gdyby chodziło o rynek
niemiecki czy szwajcarski najnormalniej w świecie odroczonoby emisję i poprawiona całość produkcji.
Tymczasem producent pcha bezceremonialnie - w swoim przekonaniu do białych murzynów "ukrpolinu" ;) - gniota ! Myślę że czasami trzeba jednak ująć się honorem, dobrze by było żeby to był zbiorowy honor . Oczywiście należy liczyć się z obrazą producenta na białych murzynów na najbliższe 20 lat. :D
Jak myślicie ?! czy przedstawiając nasz problem z Ty2 jakiemuś mieszkańcowi Afryki jaką byśmy odpowieź od niego uzyskali ? ;)
Przeciaż każdy z nas w tym momencie wie że
Czarny Murzyn by tego honorowo nie kupił ! Problem chyba jest nie w Ty2 Roco
tylko w tym że mamy mentalność białego murzyna ? poliniaka ?... :D
Dobrze że nie bawem będą do nas napływać liczne rzesze mieszkańców z Afryki i zmodyfikują naszą mentalność ... :cool:

SAMBA SI ! Ty2 ROCO NO !

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.581 51 2
Gdyby chodziło o rynek niemiecki czy szwajcarski najnormalniej w świecie odroczonoby emisję i poprawiona całość produkcji.
Panowie, może jednak spokojniej!
Takie wtopy jak ta dotycząca naszej Ty2 to żaden wyjątek. Każdy kto śledzi zagraniczne fora wie, że takich wtop producenci zaliczają bez liku... I przedstawiciele wszelkich nacji burzą się i irytują. Oczywiście mają rację, ale nie mówimy tu przecież o usterkach powodujących zagrożenie zdrowia i życia. To są zazwyczaj błędy ludzkie. Zgodzimy się chyba wszyscy, że żadna z firm modelarskich nie jest gigantem finansowym, trzeba więc brać pod uwagę fakt, że wycofanie ze sprzedaży i powrót do fabryki, poprawki i ponowne odesłanie do sklepów całej partii produktów może mieć naprawdę dramatyczne skutki. Ja się cieszę, że podest jednak jest nawet, jeżeli miałobym go sobie sam zamontować

Tutaj przykłady podobnych wtop.
Parowóz Roco 72245 BR50 kolei DR, który w pierwszym wydaniu dostał się do sklepów z oprzyrządowaniem kotła jak przy opalaniu węglem, kiedy parowóz był na olej (sam tender był prawidłowy). Lament w Niemczech był niesamowity. Roco nie wycofało modeli ze sprzedaży bo było to zbyt kosztowne, proponowano wyłącznie zwrot lub przeróbkę samodzielną lub przez autoryzowany sklep na bazie dostarczonych części. Kolejną partie tego parowozu wykonano już bez błędów.
Dość niedawno Hornby wypuściło model któregoś z ekspresowych parowozów brytyjskich, który był tak źle skonstruowany, że 3 osie napędowe parowozu nie dotykały torów bo przedni wózek i tylna oś toczna parowozu były osadzone zbyt nisko.
Problemy z jakością w produktach firmy ACME stały się już legendarne w całej Europie.

Wtopy producentów na serio nie mają podtekstów nacjonalistycznych!

Choć ważniejsze jest chyba to by na naszym forum nie stosować słów, które w naszym języku mają negatywne konotacje (bez względu na to czy się to komuś podoba czy nie), a słowo Murzyn to określenie pejoratywne. Jestem pewien, że są wśród nas osoby o innych kolorach skóry i na pewno nie jest im miło widząc takie słowa. I nie uważam że jest przewrażliwiony, bo sam wiem jak się czuję ja, gdy na zagranicznych forach ktoś używa pejoratywnych słów typu Polacken, polish vermin... I jak bardzo mnie cieszy, gdy widzę że ktoś tam na to jednak reaguje - że są jednak osoby które nie niezauważają takich treści i przeciwstawiają się nim.

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.851 15 1
Przeciaż każdy z nas w tym momencie wie że Czarny Murzyn by tego honorowo nie kupił ! Problem chyba jest nie w Ty2 Roco
tylko w tym że mamy mentalność białego murzyna ? poliniaka ?... :D
Weź to wytłumacz rzeszy naszych rodaków, która prawdopodobnie o parowozie nie ma bladego pojęcia i cieszy się jak Murzyn blaszką, że Roco wydało parowóz z polskimi orzełkami. Ja już czytałem posty posty pełne zachwytów na Facebooku że aż mi się rzygać chce.

Roco nie wycofało modeli ze sprzedaży bo było to zbyt kosztowne, proponowano wyłącznie zwrot lub przeróbkę samodzielną lub przez autoryzowany sklep na bazie dostarczonych części.
Poprawienie tego błędu to wymiana bocznych pomostów z blachami podpierającymi oraz montaż poprawnie odwzorowanych zbiorników głównych. Prawdopodobnie wiąże się to też z wymianą całej ostoi (nie chce mi się rozkręcać swojej belgijskiej wersji która ma prawidłowo zamontowane zbiorniki by to sprawdzić). Nie wiem jak firma Roco będzie chciała wyjść z twarzą po tej wtopie ale wątpię by jakikolwiek sklep podjął się przemontowania sporej części parowozu.

Czekałem na fabryczny Ty2 jak najbardziej zbliżony do polskiej wersji i niestety posiadanie PKP Ty2 chyba już pozostanie u mnie tylko w sferze marzeń :(

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Panowie, może jednak spokojniej!
Takie wtopy jak ta dotycząca naszej Ty2 to żaden wyjątek. Każdy kto śledzi zagraniczne fora wie, że takich wtop producenci zaliczają bez liku... I przedstawiciele wszelkich nacji burzą się i irytują. Oczywiście mają rację, ale nie mówimy tu przecież o usterkach powodujących zagrożenie zdrowia i życia. To są zazwyczaj błędy ludzkie. Zgodzimy się chyba wszyscy, że żadna z firm modelarskich nie jest gigantem finansowym, trzeba więc brać pod uwagę fakt, że wycofanie ze sprzedaży i powrót do fabryki, poprawki i ponowne odesłanie do sklepów całej partii produktów może mieć naprawdę dramatyczne skutki. Ja się cieszę, że podest jednak jest nawet, jeżeli miałbym go sobie sam zamontować.

Tu nie chodzi o wtopę. Tu chodzi o rozbudzenie nadziei. Pokazuje się fizyczny prototyp mocno zbliżony do tego co poruszało się po polskich torach a w efekcie dostajemy coś zupełnie innego. Wychodzi na to że jednak na nasz rynek nie trzeba się starać. Projektanci mieli dobre chęci ale "góra" powiedziała: "a po co wy się tak staracie? Zrobimy taniej a sprzedamy za tą samą cenę co wcześniej zakładaliśmy przy lepszej wersji. Polacy i tak kupią". I chociażby reakcje na Facebooku faktycznie to potwierdzają

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.581 51 2
Pokazuje się fizyczny prototyp mocno zbliżony do tego co poruszało się po polskich torach a w efekcie dostajemy coś zupełnie innego...
... Polacy i tak kupią.
Kolego, piszesz to na serio? ZUPEŁNIE coś innego? Przyjmuję, że jako "prawdziwy" Polak tego czegoś nie kupisz....
:eek:

Jak wiemy z wcześniejszych wpisów, dzięki p. Krzyszofowi Kojowi firma otrzymała feedback i zdecydowała się go naprawić. A nie jest to jej obowiązkiem, bo przecież Roco nikogo do zakupu nie zmusza.

A ten błąd firmy Roco jest jednym z morza, ba, z oceanu błędów wszelkich firm modelarskich. Dodam, że zdecydowana większość tych błędów nie dotyczyła modeli PKP. Mógłbym wymienić kolejne przykłady takich błędów, no ale po co? Skoro Ty i tak nie przyjmiesz ich do wiadomości.

BaFe

Użytkownik
Reakcje
43 5 0
Kolego, piszesz to na serio? ZUPEŁNIE coś innego? Przyjmuję, że jako "prawdziwy" Polak tego czegoś nie kupisz....
:eek:

Jak wiemy z wcześniejszych wpisów, dzięki p. Krzyszofowi Kojowi firma otrzymała feedback i zdecydowała się go naprawić. A nie jest to jej obowiązkiem, bo przecież Roco nikogo do zakupu nie zmusza.

A ten błąd firmy Roco jest jednym z morza, ba, z oceanu błędów wszelkich firm modelarskich. Dodam, że zdecydowana większość tych błędów nie dotyczyła modeli PKP. Mógłbym wymienić kolejne przykłady takich błędów, no ale po co? Skoro Ty i tak nie przyjmiesz ich do wiadomości.

Naprawa dotyczy tego pomostu. I zobaczymy jeszcze jak będzie wyglądał końcowy efekt. Skasztanione zbiorniki - prawidłowe w fizycznym prototypie pozostają.

Oczywiście że nie kupię. To nie jest Ty2 a ulep jakiś.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 0
Tabor 19
A
Tabor 5
Tabor 17