• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.132 129 19
Odebrałem swoją kuszetkę, podziwiałem ją wraz z moją partnerką, która jest Białorusinką i poprawnie powinno być:
Вагон с местами для отдыха.
Porównywaliśmy z kuszetką Piko. Pomijając napis to Robo gniecie Piko - kobicie aż oczy się zaświeciły jak zobaczyła wnętrze :p
Napis np. na Piko nie jest poprawny językowo.
Teraz w Robo błąd polega na braku jednej litery и w wyrazie местам, co czyni liczbę pojedynczą oraz przyimku для.
@robo - polecam się :) To tak żartem.
Pozdrawiam.
Są to błędy językowe czy niezgodność z pierwowzorem? Nieprawidłowe/niepoprawne w znaczeniu ortograficznym/stylistycznym/językowym czy niezgodne z tymi umieszczonymi na prawdziwych wagonach?

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
212 51 2
Są to błędy językowe czy niezgodność z pierwowzorem? Nieprawidłowe/niepoprawne w znaczeniu ortograficznym/stylistycznym/językowym czy niezgodne z tymi umieszczonymi na prawdziwych wagonach?
Napis Вагон с местами для лежания w kontekście umieszczenia na wagonie jest niepoprawny językowo przez ostatni wyraz. Powinno być na końcu отдыха.
Tak mi to przekazała moja partnerka.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.150 504 30
Napis Вагон с местами для лежания w kontekście umieszczenia na wagonie jest niepoprawny językowo przez ostatni wyraz. Powinno być na końcu отдыха.
Ale ważne jest, jak było na prawdziwych wagonach, niezależnie od poprawności (bądź niepoprawności) językowej, bo to decyduje o poprawności odwzorowania w modelu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Abstrahując, czy to poprawne językowo, kuszetki PKP miały i mają napisy "Вагон с местами для лежания". Napis ten pamiętam jeszcze z czasów PRL. Prawdopodobnie wtedy nie był błędny, ale nie oznacza to, że identyczne napisy miały wagony innych zarządów, np. w ZSRR czy w Białorusi. Oraz, język jest żywy i sformułowania używane 50 lat temu niekoniecznie są dalej w powszechnym użyciu.

Tu foto wagonu z najbardziej typowym napisem:

https://magazyn.koleo.pl/jak-podrozowac-nocnymi-pociagami/
Couchette_car_140A.jpg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Pewno zauważyliście, że w wagonach Robo są nowe końcówki ze światłowodem i maskownicą? Czy ktoś próbował ich użyć?

Ja nie zdecydowałem się na nową listwę Robo i poszedłem w mój stary patent:

LED do Y-ka 1.jpg

LED do Y-ka 2.jpg

Po starannym pomalowaniu na czarno, prawie nie prześwieca :D

515195800203_e.jpg

Listwa oświetleniowa od @Kamilb - przydaje się wyłączanie wybranych przedziałów, akurat w bagażowym ma to sens.

arczi1986

Znany użytkownik
Reakcje
245 0 1
Koledzy czy zauważyliście może na swoich wagonach Robo że z czasem ich kolor blaknie? W moim przypadku stoją obok siebie w takich samych warunkach (brak bezpośredniego światła słonecznego na modele) wagony, jeden Piko a drugi Robo. Wagon Robo zdecydowanie blaknie zauważyłem tą przypadłość głownie przy wagonach zielono kremowych ryflaki i Y. Postaram się uchwycić to na zdjęciach i dodam je wieczorem.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
To teraz pytanie: do czego będą pasować te bagażowe? Jak w przypadku Zagórza, to rozumiem, bo Robo wydało już wagony z tym przydziałem. Ale do czego Zamość i Gdynia? Skąd bierze się chęć produkowania coraz to nowych przydziałów, zamiast dokończyć składy z już wydanych? Chyba tylko Wrocław w V i VI epoce wyszedł jako tako kompletny. Kraków z V i VI zaczęty, Warszawa tez jakoś tak powoli.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
A inni producenci produkują wg przydziałów i dat rewizji?
Tak - PIKO typowo robi Y-ki (Szczecin ep. IVb i Łódź ep. IVc) i bonanzy (Wrocław IVb i chyba też Gdynia) całymi stadami z konkretnych przydziałów i zakresu dat. Notabene Robo też zrobiło serię Y-ków ze szczecińskimi przydziałami z okolic IVb/IVc. Oraz oczywiście 10 wagonów Odry. I pewno wiele innych, których nie śledziłem.

Ale pytanie, dlaczego zrobili konretny przydział, powinno się raczej zadawać firmie, nie forum :D Mają swój profil na fb oraz odpowiadają na maile.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 43 0
Tak - PIKO typowo robi Y-ki (Szczecin ep. IVb i Łódź ep. IVc) i bonanzy (Wrocław IVb i chyba też Gdynia) całymi stadami z konkretnych przydziałów i zakresu dat. Notabene Robo też zrobiło serię Y-ków ze szczecińskimi przydziałami z okolic IVb/IVc. Oraz oczywiście 10 wagonów Odry. I pewno wiele innych, których nie śledziłem.

Ale pytanie, dlaczego zrobili konretny przydział, powinno się raczej zadawać firmie, nie forum :D Mają swój profil na fb oraz odpowiadają na maile.
Zadawałem nawet osobiście, ale nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 9
Chodzi zapewne o to by każdy mógł kupić i kolekcjonować pasujący mu skład. Czyli np w jednym roku dwa wagony z Gdyni a kolejne za rok a w międzyczasie ukazuje się np Zagórz, Kraków. Tak by nie zapychac magazynu towarem który będzie schodził powoli albo wcale bo gro klientów czeka na coś co im podpasuje a nie wy drenuje zarazem portfela.