• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.385 18 1
Domyślił byś się że wykolejone świadomie by model nie zjechał z kręcącej się podstawy obrotowej, a to co pokazałeś, to zrzuty ekranu z filmu, gdzie model się na tej podstawie prezentacyjnej obraca. Innych krytykujesz, a sam gadasz bzdry czepiając sie wykolejenia. Kto przewidzi, co zrobi grawitacja.
Tak. Domyśliłem się, dlaczego wagony są wykolejone. Ale można to ogarnąć w pięć minut bez szkody dla profesjonalnej filmowej prezentacji modeli. I tylko na to chciałem zwrócić uwagę

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.910 121 1
Można porównywać modele między firmami a jak nie ma takich możliwości to pozostaje jedynie porównanie z oryginałem.

Taka ciekawostka w odwzorowaniu środkowych (podwójnych) drzwi w modelu wagonu typu 609A od ROBO Modele względem pierwowzoru.

609A.jpg
609A ROBO-272200.jpg

Jak można zauważyć w oryginalnym wagonie drzwi kończą się mniej więcej na wysokości końca poręczy. W modelu drzwi są dłuższe i kończą się na imitacji linii łączenia dolnej blachy z górnym poszyciem.

IMG_3740.jpg
609A ROBO-200320.jpg
Takie odwzorowanie drzwi wymusza wykonania szerszego (niżej się kończącego) kremowego pasa podokiennego w modelach z V epoki względem odtwarzanego pierwowzoru.

Źródło: facebook.com/groups/wagony, wgk.cal.pl

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Pytanie do właścicieli modeli wagonów przedziałowych z oświetleniem i dokupionym dekoderem DCC - jak realizowane są funkcje oświetlenia? Czy wszystkie diody podpięte są pod jedną funkcję, czy też można rozdzielić sobie sekcje przedziałów, korytarza, wiatrołapów? Czy na listwach są wyjścia na oświetlenie końca składu?

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Pytanie do właścicieli modeli wagonów przedziałowych z oświetleniem i dokupionym dekoderem DCC - jak realizowane są funkcje oświetlenia? Czy wszystkie diody podpięte są pod jedną funkcję, czy też można rozdzielić sobie sekcje przedziałów, korytarza, wiatrołapów? Czy na listwach są wyjścia na oświetlenie końca składu?
Niestety płytka umożliwia tylko włączenie i wyłączenie wszystkich diod łącznie. Do tego jeszcze jest gniazdo pod dekoder Plux22(!) na tak ograniczony produkt, ot takie marnotrawstwo naszych pieniędzy. Czy są wyjścia dla świateł końcowych? Tego nie wiem. Nie ma natomiast diod w ścianach czołowych, jak pisał Kolega @Kamilb .
Są inne, dużo lepsze produkty na rynku, z wbudowanymi dekoderami, jak choćby od ESU nr kat. 50708 do tego PowerPack (czyli kondensator) nr kat. 50710 albo też RailBox: Listwa . Obie listwy mają możliwość dodania świateł końca składu. Listwa RailBox ma ponadto dodatkowe diody na korytarze i WC.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Mogę zgodzic się, że z oryginałem i z modelem innego producenta bo to potencjalnym nabywcom daje pełny obraz czego mogą się spodziewać po produkcie. Dla mnie to oczywiste. Robo w tym przypadku, tego konkretnego wagonu jest o poziom wyżej. Mam swoją opinię i ja wygłaszam. Ktoś inny ma prawo do własnej i do własnego wyboru..
To chyba dotyczy tylko wagonu barowego 113A, bo z tego co wiem nikt poza Robo wagonu typu 609A w modelu wielkoseryjnym dotąd nie wykonał /chyba, że wykonał?/...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Pytanie do właścicieli modeli wagonów przedziałowych z oświetleniem i dokupionym dekoderem DCC - jak realizowane są funkcje oświetlenia? Czy wszystkie diody podpięte są pod jedną funkcję, czy też można rozdzielić sobie sekcje przedziałów, korytarza, wiatrołapów?
Jest tak samo, jak napisałem w tym wątku zaledwie 128 stron wcześniej: KLIK.

jest gniazdo pod dekoder Plux22
Nie!!! To nie jest PluX22, tylko 21MTC. Podzielam zdanie NMRA, że zamiast tego powinno się stosować PluX22, ale kilku producentów idzie w zaparte :(
Wykorzystanie funkcji dekodera w tej listwie jest żadne - ma tylko doprowadzenie zasilania z torów i wyjścia na oświetlenie F0 (*) przód/tył. Czyli tyle, co 6-pinowe dekodery jazdy, które stosował kiedyś Fleischmann :X3:

Są inne, dużo lepsze produkty na rynku, z wbudowanymi dekoderami, jak choćby od ESU nr kat. 50708
Nie zgadzam się - listwa Robo ma oświetlenie każdego pomieszczenia w wagonie, a ESU to po prostu rząd LEDów na środku. W wagonach bezprzedziałowych ESU prawie ujdzie (po dorobieniu oświetlenia WC). Ale tutaj zdecydowanie listwa PIKO albo Robo, albo robiona rzemieślniczo.

Czy na listwach są wyjścia na oświetlenie końca składu?
Są jak opisałem w podlinkowanym wcześniej poście - ale są dość absurdalnie pomyślane, bo nie da się ich włączyć bez włączenia wnętrza. Ani nie da się włączyć wnętrza bez włączenia końcówek. Zatem użyłem innego pola lutowniczego, niż przewidział projektant płytki.

Nie wiem jak z końcem składu (po za tym, że nie obsadzony diodami).
Ano trzeba sobie obsadzić :D

CC81F454-C1C2-42D7-98B2-454B5603CC90.jpeg
DA681653-2846-47F5-99D5-41FAA28ED776.jpeg
3A7E8823-3FBE-4353-B990-3B402AB56124.jpeg
D27A05FF-1C71-4833-8D92-6F31292E91D5.jpeg

Przed ostatecznym zamontowaniem LEDy zamalowałem na czarno, dwoma warstwami, zostawiając tylko powierzchnie czołowe.

Przy okazji widać, że wylutowałem plusy kondensatorów z płytki i doprowadziłem je do + dekodera. O tym problemie też pisałem: KLIK. Kolega @Kamilb słusznie zauważył, że to jedyny sensowny sposób montażu kondensatorów - no ale Robo wybrało inny, bezsensowny :D

Ostatnio edytowane:

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Nie!!! To nie jest PluX22, tylko 21MTC.
Oczywiście, 21MTC, myślałem o tym, a pisałem co innego. Co się ze mną dzieje! :eek:
Nie zgadzam się - listwa Robo ma oświetlenie każdego pomieszczenia w wagonie, a ESU to po prostu rząd LEDów na środku.
Zgadza się, że listwa od Robo jest skrojona pod ten model, zatem odstępy od diod są dopasowane do przedziałów. A widział Kolega listwę RailBox? Tam też jest ona dokładnie dopasowana do tego typu wagonu.

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
291 8 1
Ostatnio montowałem listwy ESU i ogólnie z takimi niededykowanymi - uniwersalnymi listwami może być jeden problem, nie trafi się równomiernie w przedziały. Tak miałem np. w PIKO. Tu zastanawiałem się czy może będzie jakiś inny układ diod- ze względu na przedział bagażowy lub bar.
W listwach oryginalnych ROBO jest wyjście na oświetlenie końca składu po obu stronach ale nie wiem jak się to ma względem dekodera - mam nadzieję że to jest osobne wyjście z jednej i drugiej strony i każde załącza się osobno (ktoś to potwierdzi?)

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
W listwach oryginalnych ROBO jest wyjście na oświetlenie końca składu po obu stronach ale nie wiem jak się to ma względem dekodera - mam nadzieję że to jest osobne wyjście z jednej i drugiej strony i każde załącza się osobno (ktoś to potwierdzi?)
Właśnie, @PP1970 możesz opisać jak to działa, czy jest dostępna dodatkowa funkcja, które uruchamia światła końca składu niezależnie od oświetlenia i kierunku?
PS. Dyskusję o listwach należałoby wydzielić do wątku: Techniki modelarskie.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Byliśmy dziś jako jedeni z pierwszych. Przejrzeliśmy cztery zestawy. Wagony do poprawy we własnym zakresie. Bar czerwony do malowania od wewnątrz na czarno. Zrobiony z czerwonego plastiku także trochę świeci. Szyby boczne po środku odstają. Trochę dużo za takie niedociągnięcia. Ale ujdzie. ACME ma podobnie.
nam nic nie świeci ;)
IMG_1115m.jpg
IMG_1115m.jpg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Potwierdzam, że tak nie jest.
Końcówki są załączane F0f i F0r. Całe wnętrze jest załączane sumą powyższych. Sumę realizuje układ z rezystorów, diod i tranzystorów. Tak się postarali, a końcówek nie rozdzielili od wnętrza. Chociaż są osobne pady do drugiego zestawu rezystorów i tranzystorów (tylko po co tranzystory do LEDowych końcówek) i mogli tam podłączyć końcówki. No cóż.

Właśnie, @PP1970 możesz opisać jak to działa, czy jest dostępna dodatkowa funkcja, które uruchamia światła końca składu niezależnie od oświetlenia i kierunku?
No nie ma. Gwiazdka na myszy włącza końcówki i wnętrze. Przy czym końcówki będą świeciły zależnie od ustawienia pokrętła jazdy przód/tył. Wnętrze świeci cały czas.

Dlatego kombinowałem jak w moim opisie: znalazłem dodatkowe wyjścia dekodera i tam podlutowałem końcówki.

PS. To jest jednak listwa występująca tylko i wyłącznie w wagonach Robo, więc ja bym nie przenosił do technik modelarskich.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.283 33 7
No nie ma. Gwiazdka na myszy włącza końcówki i wnętrze. Przy czym końcówki będą świeciły zależnie od ustawienia pokrętła jazdy przód/tył. Wnętrze świeci cały czas.
Kiedyś się zastanawiałem, chyba nawet po Twoim poście nad tym tematem. Czy dobrze rozumiem, że jak odwrócę wagon o 180 stopni, końcówka bedzie świecić "do przodu"?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Kiedyś się zastanawiałem, chyba nawet po Twoim poście nad tym tematem. Czy dobrze rozumiem, że jak odwrócę wagon o 180 stopni, końcówka bedzie świecić "do przodu"?
Hahaha, no tak :D Tzn. trzeba będzie pokrętłem myszy to zmienić, co nie jest wielkim problemem. Albo zaprogramować przeciwny kierunek jazdy w CV29. W ESU przecież też tak jest.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Można porównywać modele między firmami a jak nie ma takich możliwości to pozostaje jedynie porównanie z oryginałem.

Taka ciekawostka w odwzorowaniu środkowych (podwójnych) drzwi w modelu wagonu typu 609A od ROBO Modele względem pierwowzoru.

Zobacz załącznik 946488 Zobacz załącznik 946489

Jak można zauważyć w oryginalnym wagonie drzwi kończą się mniej więcej na wysokości końca poręczy. W modelu drzwi są dłuższe i kończą się na imitacji linii łączenia dolnej blachy z górnym poszyciem.

Zobacz załącznik 946527 Zobacz załącznik 946496 Takie odwzorowanie drzwi wymusza wykonania szerszego (niżej się kończącego) kremowego pasa podokiennego w modelach z V epoki względem odtwarzanego pierwowzoru.

Źródło: facebook.com/groups/wagony, wgk.cal.pl

@am-70 schlebia nam, że tylko nasze modele Pan tak dokładnie analizuje :D

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
@am-70 schlebia nam, że tylko nasze modele Pan tak dokładnie analizuje :D
Bo warto :D

Drogie @robo jak już jesteście na linii - czy można gdzieś dostać schemat Waszej płytki oświetleniowej do omawianych tu wagonów?
Pomierzyłem co mogłem i jakoś ogarnąłem temat, ale taki schemacik pomógłby może zrobić to lepiej (albo chociaż łatwiej).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.150 504 30
Czy dobrze rozumiem, że jak odwrócę wagon o 180 stopni, końcówka bedzie świecić "do przodu"?
Hahaha, no tak :D Tzn. trzeba będzie pokrętłem myszy to zmienić, co nie jest wielkim problemem. Albo zaprogramować przeciwny kierunek jazdy w CV29.
To akurat jest normalne - w DCC definiuje się "przód" i "tył" lokomotywy. Jak lokomotywa jedzie "przodem" do przodu, to czerwone światła świecą się z "tyłu" lokomotywy, ale gdy lokomotywa jedzie "tyłem" do przodu, to czerwone świecą się na "przodzie" lokomotywy (który wtedy jest z tyłu patrząc w kierunku jazdy). Wagon też może jechać jednym, albo drugim końcem do przodu, więc czasem trzeba zmienić "kierunek" jazdy wagonu pokrętłem myszy. Dlatego też, moim zdaniem, światła końcowe w wagonie (w lokomotywie zresztą też) nie powinny być powiązane z kierunkiem jazdy, a powinny być włączane niezależnie, oddzielnymi przyciskami funkcyjnymi.

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Bo warto :D

Drogie @robo jak już jesteście na linii - czy można gdzieś dostać schemat Waszej płytki oświetleniowej do omawianych tu wagonów?
Pomierzyłem co mogłem i jakoś ogarnąłem temat, ale taki schemacik pomógłby może zrobić to lepiej (albo chociaż łatwiej).
Pracujemy teraz nad nową płytką. Widząc ile z ta jest zabawy musimy zrobić upgrade.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: