• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.214 51 6
Moim zdaniem @robo juz dawno powinien przestać tu zagladać. Robi piekne modele i mam cała ich kolekcje w V i VI. I gdzies mam te okna, nawet bym ich nie zauwazył, a tu i tak wiadro pomyj wyleją, jak nie za okna to za pipki, jak nie za pipki to za cycki. Pojadę więc sobie dzisiaj na giełde i jak wagony będą, wezmę wszystkie 3. A wy sie maltretujcie dalej.
Oj Robercie, Robercie, jak zrobisz w końcu swój EN57 to Cię tu żywcem zjedzą. Ostrzegam.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
W TYM poście Kolega am-70 zamieścił zdjęcia i opis...
...wagonu barowego, a nie wagonu 609A, o którym ostatnio rozmawialiśmy. Wagony barowe nie miały tych okien awaryjnych, więc o co chodzi? I który to jest ten "rzeczony wagon"? Kolega @Rozjazd wprowadza straszne zamieszanie i dezorientuje innych czytelników.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.581 51 2
garcia ramirez napisał(a):
(...) Pojadę więc sobie dzisiaj na giełde i jak wagony będą, wezmę wszystkie 3 (...)
Pojechałbym i ja, ale już zamówilem w sklepie, więc jestem zmuszony czekać. A kolegę proszę koniecznie o "obfocenie" wagonów po ich przyjęciu na stan własnej wagonowni! :)
A jak to mówiła parę lat temu młodzież - Pic or didn't happen! ;)

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Moim zdaniem @robo juz dawno powinien przestać tu zagladać. Robi piekne modele i mam cała ich kolekcje w V i VI. I gdzies mam te okna, nawet bym ich nie zauwazył, a tu i tak wiadro pomyj wyleją, jak nie za okna to za pipki, jak nie za pipki to za cycki. Pojadę więc sobie dzisiaj na giełde i jak wagony będą, wezmę wszystkie 3. A wy sie maltretujcie dalej.
Oj Robercie, Robercie, jak zrobisz w końcu swój EN57 to Cię tu żywcem zjedzą. Ostrzegam.
Powiem tak, o ile słyszałem to dają u Ciebie w knajpie niezłe burgery (jeszcze sam nie miałem okazji spróbować choć to dla mnie po sąsiedzku). Na pewno nie robisz/nie robicie ich po "łebkach" skoro ludzie sobie chwalą. Więc tym bardziej dziwi mnie taka Twoja opinia jako właściciela firmy. A takie podejście do modeli jak opisałeś z cyklu "nie czepiajcie się szczegółów", to równia pochyła w kierunku segmentu hobby. Każdy kto prowadzi produkcję, działalność podlega opinii klientów. Sam to chyba znasz najlepiej. Dlatego dałem łapkę w dół "nie zgadzam się"

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
...wagonu barowego, a nie wagonu 609A, o którym ostatnio rozmawialiśmy. Wagony barowe nie miały tych okien awaryjnych, więc o co chodzi? I który to jest ten "rzeczony wagon"?.
Rzeczywiście, przepraszam za "to straszne zamieszanie". Czyli rozmowa o wprowadzaniu okien awaryjnych, na podstawie zarządzenia o wyposażeniu wagonów w okna awaryjne z końca lat 90-tych, dotyczyła wagonu 609A i może innych Y-greków, ale nie dotyczyła wagonu barowego? Czy tak to należy rozumieć?
Kolega @Rozjazd wprowadza straszne zamieszanie i dezorientuje innych czytelników.
Czy to potrzebne? Nie zrobiłem tego umyślnie...

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
Nie jestem aż tak dobrze obeznany z modernizacjami wagonów po roku 1990, ale z tego, co się orientuję, to okna awaryjne był montowane od strony korytarza w wagonach przedziałowych (w tym także w omawianych tu 609A), ale akurat nie w barowych. Ale trzeba pamiętać o tym, że rozpoczęto to dopiero około roku 1999, zgodnie z tym, co pisał kolega @robertkroma, więc wagony przebudowane wcześniej takich okien nie miały, przynajmniej początkowo - może przy następnych naprawach takie okna wstawiano.
Nie zrobiłem tego umyślnie..
Nie twierdzę, że umyślnie, ale raczej przez niedoczytanie i zbyt wielką chęć napisania czegoś, nawet bez głębszego przeanalizowania sprawy.
Pojadę więc sobie dzisiaj na giełde i jak wagony będą, wezmę wszystkie 3.
Ja właśnie z giełdy wróciłem i sobie przywiozłem te, które mnie interesowały, czyli tylko z IV epoki. Okna na wymianę do 609A mają być trochę później, a ścianki w przedziałach uzupełnię sobie sam w przyszłości. Fotki na razie byle jakie:

20230115_124507a.jpg

20230115_124817a.jpg

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.214 51 6
Powiem tak, o ile słyszałem to dają u Ciebie w knajpie niezłe burgery (jeszcze sam nie miałem okazji spróbować choć to dla mnie po sąsiedzku). Na pewno nie robisz/nie robicie ich po "łebkach" skoro ludzie sobie chwalą. Więc tym bardziej dziwi mnie taka Twoja opinia jako właściciela firmy. A takie podejście do modeli jak opisałeś z cyklu "nie czepiajcie się szczegółów", to równia pochyła w kierunku segmentu hobby. Każdy kto prowadzi produkcję, działalność podlega opinii klientów. Sam to chyba znasz najlepiej. Dlatego dałem łapkę w dół "nie zgadzam się"
Nie strasz, nie strasz, tylko w końcu przyjdź i spróbuj ;)

A co do mojego wpisu, ja wszak nie zabraniam nikomu prowadzić akademickiej dyskusji o rozmieszczeniu okien w wagonach na 20 stronach. Pamietam jak kolega @DieselPower rzucił temat o ramkach w wagonach robo. To został zjedzony, mało, pożarty tutaj. Ja tylko twierdzę, że rzesza klientów tego faktu nie weźmie pod uwagę i tak kupi te wagony. Dowodem tego jest kolejka w jakiej przyszło mi dzisiaj stać na giełdzie by dopchnąć się do stoiska Robo. Ale w końcu się dopchałem ( przekupiłem faceta przede mną czekoladą) i kupiłem wszystkie 3. Bar i bagaż w zestawie w ep V oraz rowerowy w VI. I się cieszę . Tyle. Nie wiem czy coś zostało, bo kolejka była spora. A Robo upychał kasę to w torebce, to w reklamówce :cool: Panowie. Więcej luzu, a mniej tej spiny, z której tylko rodzą się niepotrzebne, personalne wycieczki. Zaraz pyknę fotki na makiecie.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Nie strasz, nie strasz, tylko w końcu przyjdź i spróbuj ;)

A co do mojego wpisu, ja wszak nie zabraniam nikomu prowadzić akademickiej dyskusji o rozmieszczeniu okien w wagonach na 20 stronach. Pamietam jak kolega @DieselPower rzucił temat o ramkach w wagonach robo. To został zjedzony, mało, pożarty tutaj. Ja tylko twierdzę, że rzesza klientów tego faktu nie weźmie pod uwagę i tak kupi te wagony. Dowodem tego jest kolejka w jakiej przyszło mi dzisiaj stać na giełdzie by dopchnąć się do stoiska Robo. Ale w końcu się dopchałem ( przekupiłem faceta przede mną czekoladą) i kupiłem wszystkie 3. Bar i bagaż w zestawie w ep V oraz rowerowy w VI. I się cieszę . Tyle. Nie wiem czy coś zostało, bo kolejka była spora. A Robo upychał kasę to w torebce, to w reklamówce :cool: Panowie. Więcej luzu, a mniej tej spiny, z której tylko rodzą się niepotrzebne, personalne wycieczki. Zaraz pyknę fotki na makiecie.
A nie było komitetu kolejkowego? Żadnych zapisów na wagony? Sprzedawali po jednej sztuce na głowę czy można było kupić więcej? Normalnie szał...

Ostatnio edytowane:

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
396 17 2
Byliśmy dziś jako jedeni z pierwszych. Przejrzeliśmy cztery zestawy. Wagony do poprawy we własnym zakresie. Bar czerwony do malowania od wewnątrz na czarno. Zrobiony z czerwonego plastiku także trochę świeci. Szyby boczne po środku odstają. Trochę dużo za takie niedociągnięcia. Ale ujdzie. ACME ma podobnie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.163 504 30
A gdzie? Chętnie spróbuję. ;)
Ale w końcu się dopchałem ( przekupiłem faceta przede mną czekoladą) i kupiłem wszystkie 3. Bar i bagaż w zestawie w ep V oraz rowerowy w VI.
Chyba stałem za Kolegą (ale żadnej czekolady nie dostałem ;)) - gość przede mną wziął właśnie takie trzy wagony z oświetleniem. A trochę później, przed 12-tą, kolejki już nie było i mogłem z Robertem trochę pogadać, także o EN57 - ale żadnych rewelacji się nie dowiedziałem. :(

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
Proszę, porównanie ROBO vs PIKO. Przepraszam za jakość i czystość maty ale nowa jeszcze nie przyszła, a ta już jest nie do ogarnięcia.
Chwilę porozmawiałem z p. Robertem. Między innymi w temacie EN57. Bez problemu uznany został tez rabat przyznany jako dodatek do wcześniej zakupionego EN57. Generalnie miło i przyjemnie. Galeria wnętrza nie wymaga komentarza.
Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz i moje przypuszczenia potwierdziły się. Robo jest lepiej dociążony . Waga bez budy 112g vs 90g. Czuje sie to w rękach dlatego wagę kuchenną zatrudniłem :)

Załączniki

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
Porównujmy modele z oryginałami a nie z wyrobami konkurencji. Bo to dopiero daje prawdziwy obraz jak model został odwzorowany.
Mogę zgodzic się, że z oryginałem i z modelem innego producenta bo to potencjalnym nabywcom daje pełny obraz czego mogą się spodziewać po produkcie. Dla mnie to oczywiste. Robo w tym przypadku, tego konkretnego wagonu jest o poziom wyżej. Mam swoją opinię i ja wygłaszam. Ktoś inny ma prawo do własnej i do własnego wyboru..

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
Nie wytrzymałem i przenisłem ESU do nowego ROBO z PIKO. Jeszcze muszę wyregulowac jasność i juz jest w składzie. Do drugiego na próbę ściagnę listwę z Czech. Dawno już zamierzałem przetestować bo mają listwy z oświetleniem korytarzy ale dedykowane do ROCO, Tillig i Herris. Może cos z tego wyjdzie.

Załączniki