• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
1811 i 8112 Warszawa Wsch. – Szczecin
Z Warszawy do Poznania EU07 Poznań, od Poznania ET22 Szczecin. W drugim kierunku EU07 MD Poznań Franowo na całej trasie.
P+B+A+Bc+WL z Grochowa + D+WLAB+Bc+B+BJ+B+A+A+B+B (st. Szczecin)
Te oznaczenia literowe to oznaczenie serii wagonu? WLAB to mi się kojarzy z sypialnym. "B" z drugą klasą w okresie 1985-1989.... "A" z pierwszą w tym okresie, ale co to jest np. "D"? ...albo "P"?

Wszystkie wagony we wszystkich opcjach są już dostępne w Modelmanii i to po cenie dotychczas najniższej. Niższej nawet niż u samego producenta :)http://www.modelmania.com.pl/advanc...nowosc_roku=2020&manufacturers_id=53&skala=H0
O tak. Nie ma to jak dobra zniżka.Na tą chwilę zostało jeszcze po 5 sztuk z oświetleniem i troszkę mniej bez niego.Coś czuję, że długo tu nie pobędą na magazynie.

Ostatnio edytowane:

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Te oznaczenia literowe to oznaczenie serii wagonu? WLAB to mi się kojarzy z sypialnym. "B" z drugą klasą w okresie 1985-1989.... "A" z pierwszą w tym okresie, ale co to jest np. "D"? ...albo "P"?

O tak. Nie ma to jak dobra zniżka..... u mnie po zalogowaniu do sklepu wyglądało to tak, że grzech było nie skorzystać :love: Oczywiście musowo cały składzik /bez oświetlenia/....

Zobacz załącznik 739479

Na tą chwilę zostało jeszcze po 5 sztuk z oświetleniem i troszkę mniej bez niego. Coś czuję, że długo tu nie pobędą na magazynie...
To widzę, że mamy tylko 0,5 % rabatu różnicy między sobą :) U mnie 263,60 bez światła :)
Jestem ciekaw tylko dlaczego 1/2 klasa tak słabo schodzi.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Moim zdaniem nie ma co się nad tym teraz zastanawiać. Jestem pewien, że wcześniej czy później cały nakład się sprzeda. Patrz oliwkowe ryflaki..... dziś żadnego na półkach sklepowych nie znajdziesz. Jeśli już, to czasem (rzadko) ktoś wystawi na alledrogo (i to drogo). Wszystko to będą kiedyś takie rarytasy w kolekcjach.... jak siódemki Schlesienmodelle.....
Można się czepiać czy to Schlesienmodelle, czy to Robo.... (jak co niektórzy, że ramki, że sramki, że nie pasuje do składu z PIKO - dla mnie to czepianie się i tyle) ---- nie oszukujmy się... żadna firma do tej pory nie dała tyle szczegółów w modelach PKP co te dwie firmy. Tylko one dały to, co do tej pory manufaktury dawały. I to w cenie przystępnej. To co robi PIKO, że teraz lusterka w modelach lokomotyw na przykład - czy filigranowe pomosty w 406R, to zaryzykuję stwierdzenie - nic innego jak odpowiedź na ruchy takich właśnie firm jak Schlesienmodelle czy Robo. Każdy chce gonić do przodu by klient kupował.

Ostatnio edytowane:

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Moim zdaniem nie ma co się nad tym teraz zastanawiać. Jestem pewien, że wcześniej czy później cały nakład się sprzeda. Patrz oliwkowe ryflaki..... dziś żadnego na półkach sklepowych nie znajdziesz. Jeśli już, to czasem (rzadko) ktoś wystawi na alledrogo (i to drogo). Wszystko to będą kiedyś takie rarytasy w kolekcjach.... jak siódemki Schlesienmodelle.....
No własnie. A ja już 2 lata poszukuje ryflaka z Chabówki.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
No własnie. A ja już 2 lata poszukuje ryflaka z Chabówki.
He he.... weź.... A ja dwójki (ryflaka) pasującej do SP42-064.... dwójki z Choszczna :)

A co do wznowienia 110Ac z Gdyni z drugiej połowy epoki IVc. Rozmawiałem z Robo. Stwierdził, że zastanawia się nad przeprowadzeniem ankiety wśród potencjalnych klientów (ponoć jest duże zainteresowanie stąd chęć wznowienia) - ankiety dot, tego, czy wznawiać "Gdynię" taką jak była wcześniej, czy z nowym numerem (oznakowaniem).... zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.898 111 11
No i mamy kwintesencje tego forum.

Z jednej strony kolega @Filozof wrzuca wpis, który jak żaden z poprzednich 372 wpisów w tym wątku jest wpisem wartościowym. Za chwile jest rozmowa na temat tego, kto ma jaki rabat w Modelmanii! Czy naprawdę aż tak trudno się powstrzymać od zbędnych komentarzy

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Moim zdaniem pakowanie oświetlenia do wagonu fabrycznie jest głupotą, jeśli tylko taką wersję producent przewidział (R37).
Natomiast Robo zrobił dwie wersje i to już jest w porządku. Każdy weźmie co mu pasuje.

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 25 2
No i mamy kwintesencje tego forum.
Może najwyższa pora, żeby odejść od zwyczaju tego forum, że jest jeden wątek „ROBO wagony Y” do którego wrzucacie wszystko jak leci.
Twórzcie nowe wątki odpowiednio zatytułowane - temat nie zginie w gąszczu dyskusji o oświetleniu wagonów leżących zazwyczaj w pudełkach czy innych gównoburz. Wspomniany powyżej temat planowych składów tych konkretnych wagonów mógłby sobie spokojnie żyć swoim życiem. Nawet temat „teraz k... ramki okienne!” mógłby sobie być ekstra i nie robiłoby zamieszania - a nawet jak to gdzieś obok, gdzie powiadomienia nawet nas o tym nie poinformują - bo nie damy do obserwowanych.
Na zarzut o mnożeniu wątków z podobną materią nie odpowiem nic poza propozycją, że albo ktoś zwróci prostym wpisem uwagę, że o tym mowa jest gdzie indziej i dyskusja skupi się w jednym miejscu albo będą zalegać po wielokroć na „bocznicach” serwera - ale i tak łatwiej będzie nam rozróżnić wątki zasyfione spamem od wątków naprawdę wartościowych.
Nie znam w Europie innego forum, na którym tematy mają po 100 stron i tysiące wpisów! - to z definicji nie może być czytelne.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Dokładnie. Zawsze będzie można wpisać w forumowej wyszukiwarce hasło ROBO i wyszukiwanie po tytule. Będzie można sobie wejść w ten temat o tych wagonach w jaki będzie się miało potrzebę.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Byłem w Modelmanii po swój. Wszystkie dwójki i kuszetki bez światła już wyszły. Nie wiem jak to wygląda na www bo jadę autem. Wersję że światłem są jeszcze w dużych ilościach. Tak w ramach informacji.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
6815 i 8616 Jelenia Góra - Szczecin Niebuszewo
SP45 Jelenia Góra
B+B+B+AB+A+B+B+D+WL+Bc
WL/Bc: od 29 września sypialny, do 28 września tylko kuszetka - co pozwoliłoby Robo wydać wagony ( z wyjątkiem bagażowego), z których możnaby utworzyć taki skład. Co osobiście praktykuję w przypadku wypustu Piko

Tutaj chyba widać alternatywę, w którym kierunku mogliby podążyć producenci – zamiast powielać stację i epokę z wagonów konkurencji zrobić skład z innej części Polski
Nie wiem, czy ci powielający producenci mają wiedzę na temat zestawień, z nawet jeśli - to mimo wszystko są ograniczeni możliwościami technicznymi (mając formy na niewiele typów wagonów ciężko jest się wstrzelić). Więc nie mogą sobie zbytnio pozwolić na odtwarzanie całkiem realistycznych składów, nawet jeśli byłoby to ich zamysłem. Co nie znaczy że 'niedasię'!

Może dlatego, że wspomniany wyżej skład jest jedynym, który ją zawiera?
Kupujący są świadomi przydziałów i dat rewizji, w jakis sposób wpływa to na zainteresowanie produktem. Ponadto (dla tych którym wszystko jedno) z oliwkowych Robo 104Af były już wcześniej wydane, kuszetka - tylko niedorobiona gdyńska, 111Ab - to pierwszy wypust.