• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Niestety nie ma wersji bez oświetlenia, za około 2 tygodnie podaje strona.
Dziwna polityka. Moim zdaniem najpierw powinien być zaopatrzony sklep firmowy a potem inne a nie, że w sklepie firmowym wrzucone tylko to, co jeszcze zostało ze sprzedaży na zewnątrz. Nie rozumiem tego ale też nie musze tego rozumieć.

I jeszcze pytanie. jaka jest faktyczna data rewizji 104Af ? Wcześniej podane było 09.05.81 a w sklepie Robo jest 17.02.82. To samo jest przy 111Ab http://robo.eu.com/sklep/produkt/139/233031-wagon-osobowy-104Af-12kl-Szczecin

No i ponawiam pytanie, czy nowe wagony wyskakują na łukach przy skręcie w jedną stronę jak kuszetki z poprzedniej edycji ?

Ostatnio edytowane:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 60 1
Niestety nie ma wersji bez oświetlenia, za około 2 tygodnie podaje strona.
Dziwna polityka. Moim zdaniem najpierw powinien być zaopatrzony sklep firmowy a potem inne a nie, że w sklepie firmowym wrzucone tylko to, co jeszcze zostało ze sprzedaży na zewnątrz. Nie rozumiem tego ale też nie musze tego rozumieć.
Zamiast czekać na przelewy od xxx klientów i wysyłać pojedynczo modele pakujesz xx do pudła i rozsyłasz po sklepach czekając tylko na kilka dużych przelewów, o wiele prościej. Tyle mi przychodzi do głowy :niepewny:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Ja wyraziłem moją opinię. Podświetlenie Bipy z bajerwmi na dekoderze kosztowało coś >300 zł i nie warto. Wystarczy zwykłe oświetlenie.
No tak. Ale ja zrozumiałem, że kolega to zakupił (było wspomniane "mam Bipę z full opcją"), a skoro tak, to chyba wiedział co robi wydając 300zł.... i jakie da to "efekty". O efekcie znudzenia nie pomyślał widać.... :) A że takie bajery kosztują to wiadomo nie od dzisiaj.

Może i kosztowało, ale trzeba myśleć inaczej.... "mam Bipę z full opcją !". I to jest git :D

SantaFe

Aktywny użytkownik
Reakcje
644 30 7
a wyraziłem moją opinię. Podświetlenie Bipy z bajerwmi na dekoderze kosztowało coś >300 zł i nie warto. Wystarczy zwykłe oświetlenie. Bo zabawy jest na 15 min a potem o tym zapominasz. Dodatkowo jak jest z bajerami na dekoderze to musisz mieć zaprogramowane w myszy albo mieć osobnego Freda na imprezie żeby z tego korzystać.
Popieram :)

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Zdjęcia nowych Y-greków Robo na facebooku :cool:
Cały pełny wpis ROBO:
Prezentuję zdjęcia najnowszych modeli wagonów osobowych, które dotarły do nas w piątek. Modele od wrotku powinny być dostępne w sklepach modelarskich. Na szczególną uwagę zasługują modele 2 klasy, które są pierwszymi wydanymi przez nas pełnymi "dwójkami" - typ 111Ab. W modelach tych, tak jak poprzednio staraliśmy się odwzorować wnętrze z naciskiem na detale.
Natomiast w wagonie 1/2klasy nawlekliśmy pokrowce na zagłówki w siedzeniach. Zobacz załącznik 738964
Zobacz załącznik 738963
Zobacz załącznik 738965
Zobacz załącznik 738966
Zobacz załącznik 738967
Zobacz załącznik 738968
Zobacz załącznik 738969 Zobacz załącznik 738971
Zobacz załącznik 738970
Piękne modele, ale szkoda, że firma w dalszym ciągu powiela, zgłaszany już kilka lat temu błąd, w postaci imitacji dwóch kół hamulca postojowego (szóste zdjęcie w cytowanej wypowiedzi).
Na zdjęciu widać błędne (niepotrzebne) umieszczenie koła (pokrętła) hamulca postojowego w przedsionku wagonu po prawej stronie (powinno ono być tylko w przedsionku po lewej) w wagonie typu 104Af, czy w pozostałych też tak samo to wykonano? Ma ktoś prostopadłe zdjęcia modeli wagonów 111Ab i 110Ac zrobione od strony korytarza?
Cena sugeruje najwyższą możliwą jakość, czyli bezbłędną, a czy taka jest? Hm,...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Piękne modele, ale szkoda, że firma w dalszym ciągu powiela, zgłaszany już kilka lat temu błąd, w postaci imitacji dwóch kół hamulca postojowego (szóste zdjęcie w cytowanej wypowiedzi).
Na zdjęciu widać błędne (niepotrzebne) umieszczenie koła (pokrętła) hamulca postojowego w przedsionku wagonu po prawej stronie (powinno ono być tylko w przedsionku po lewej) w wagonie typu 104Af, czy w pozostałych też tak samo to wykonano? Ma ktoś prostopadłe zdjęcia modeli wagonów 111Ab i 110Ac zrobione od strony korytarza?
Cena sugeruje najwyższą możliwą jakość, czyli bezbłędną, a czy taka jest? Hm,...
Czy kiedykolwiek producent wielkiej serii zmienia specyfikację modelu po jej powzięciu do produkcji? Zobacz reflektory PIKO w siódemkach..... Do dziś są takie jakie były na początku mimo, że poprawione są już w np. SP45.... Widać za duże koszta, by to ruszać w modelu już zleconym do produkcji mimo, że wydaje się iż to pierdoła....

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Zgoda, ale mówimy o nowych modelach. Na szczęście w SP45 i SU46 nie powielono już "sprawdzonego" modelu reflektora, tylko go poprawiono prawda?
104Af to faktycznie pewne ta sama forma, co wcześniejsza 112Ag, więc można przymknąć oko, ale 111Ab i 110Ac to już nowe modele z nowymi wnętrzami. Dlatego ciekawy jestem, czy w nowych formach wnętrz błąd usunięto?

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 3 0
Na stronie Robo jest też informacja, że nastąpi wznowienie sprzedaży kuszetek z przydziałem Gdynia. Ciekawe, czy kolejna edycja będzie z poprawionymi napisami nad oknami oraz dodanymi oznaczeniami klasy i piktogramami dla palących/dla niepalących...

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
dopiero za 2 tygodnie bez oświetlenia. Jendak z mega drogą listwą ESU wychodzi taniej a bardziej funkcjonalnie. Ale fajnie, że są.
I dokładnie o tym pisałem (miałem na myśli) pisząc o fabrycznym oświetleniu wagonu. Nabyłem oświetlony wagon wraz z dekoderem mając nadzieję, że będzie jednak coś więcej niż tylko wl/wył. Po fakcie tu na forum wyczytałem to co kol @mjasinsk napisal. Dlatego gdybym dziś miał ponownie zakupić wagon od Robo to tylko bez oświetlenia, dokupując listwę ESU i dekoder oddzielnie. Koszt nawet niech będzie podobny ale za to więcej funkcji.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Info o wznowieniu Gdyni super.

Na stronie Robo jest też informacja, że nastąpi wznowienie sprzedaży kuszetek z przydziałem Gdynia. Ciekawe, czy kolejna edycja będzie z poprawionymi napisami nad oknami oraz dodanymi oznaczeniami klasy i piktogramami dla palących/dla niepalących...
Dodajmy, że za 1,5 miesiąca wg poniższej wiadomości:

Bez tytułu.jpg

Jeśli kuszetka z Gdyni wyjdzie z piktogramami klasy i napisami nad oknami jak w Szczecińskiej - wówczas powiem sobie, że warto było się nie spieszyć /zakup będzie obowiązkowy :) /.

Ostatnio edytowane:

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
I dokładnie o tym pisałem (miałem na myśli) pisząc o fabrycznym oświetleniu wagonu. Nabyłem oświetlony wagon wraz z dekoderem mając nadzieję, że będzie jednak coś więcej niż tylko wl/wył. Po fakcie tu na forum wyczytałem to co kol @mjasinsk napisal. Dlatego gdybym dziś miał ponownie zakupić wagon od Robo to tylko bez oświetlenia, dokupując listwę ESU i dekoder oddzielnie. Koszt nawet niech będzie podobny ale za to więcej funkcji.
Listwy ESU są już z wbudowanymi dekoderami i światłami końcowymi.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.135 129 19
Zgoda, ale mówimy o nowych modelach. [...] 111Ab i 110Ac to już nowe modele z nowymi wnętrzami. Dlatego ciekawy jestem, czy w nowych formach wnętrz błąd usunięto?
Wychodzi więc na to, że niestety powielono ten sam błąd co w modelach wagonów typu 112Ag i 104Af. Dziwne jest natomiast to, że skoro już są dwa koła hamulca ręcznego to oba są malowane na czerwono - w modelach wagonów typu 112Ag od początku produkcji "dodatkowe" koła nie były malowane, przez co nie rzucały się tak w oczy jak w modelach wagonów z przydziałem do stacji Szczecin. Jeżeli komuś zależy na dobrze odwzorowanym wnętrzu to powinien rozebrać model, "dodatkowe" koło usunąć, zaszpachlować to miejsce i pomalować. Niestety takiej przeróbki wymagają wszystkie do tej pory wydane modele wagonów standardu Y wyprodukowane przez firmę ROBO MODELE.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Sklep w Rybniku też święty nie jest. Piszą, że sprzedaż od wtorku 16 czerwca a w poniedziałek 80% wagonów już nie było. http://www.swiatmodeli.com/
Mnie tylko zastanawia lokalność dystrybucji tych wagonów. Zauważyłem, że sprzedaż odbywa się od połowy Polski w dół, a gdzie północ ? Przecież to przydział Szczecin. Tak, wiem, że wszystko można kupić wysyłkowo lecz mając opcję kupienia od ręki wole taką. Już nie raz przyszło mi składać porozsypywane wnętrza po otrzymaniu paczki. Zdziwiłem się, że w MM ich nie ma jak i innych lokalnych sklepach na północy Polski. Fakt, nie zamierzałem z początku ich kupować ale jak zobaczyłem te zdjęcia ……… zapragnąłem złożyć skład z roku, w którym się urodziłem :)