• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Z tego co wiem kuszetka szczecińska bedzie zarówno w wersji z oświetleniem, jak i bez oświetlenia. Różnica w cenie ok. 60 zł.
Pytanie tylko czy oświetlenie takie samo jak w poprzednich kuszetkach z funkcją włącz/wyłącz tylko czy posłuchał Robo rad i uwag i będzie to bardziej rozbudowane.
Edit. widzę już kolega wyżej odpowiedział na to pytanie w trakcie pisania posta.

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Nie powiedziałbym, że niewiele warte. Oświetlenie "igreków" Piko to koszt ok. 80 zł, do tego jeszcze trzeba sobie to zamontować samemu. Dla takich leni jak ja konieczność samodzielnego "bebeszenia" wagonu to jest jednak problem. W jednym z wagonów zamontowałem sobie listwę Esu z dekoderem, i szczerze mówiąc to funkcje sprawdzałem tylko w trakcie instalacji, wagon ustawiony jest na automatyczne włączenie całego oświetlenia. Tak więc jak dla mnie, to wagon w oświetleniem za 60 zł więcej niż cena nieoświetlonego jest jak najbardziej akceptowalny. Szkoda tylko że takiej informacji producent nie podaje na swojej stronie www ani na profilu na Facebooku.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Proszę was bajery z oświetleniem są na 15 minut zabawy. Mam Bipe z full opcją i dochodzę do wniosku że to fajna opcja na chwilę i nie warto pakować w to kasy. Ale to moje zdanie.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
SU 46 szczecińska mogła ciągnąć dwa składy ze Szczecina, jeżeli one dojeżdżały do Poznania, jak nie dojeżdżała to mogłyby to być poznańskie SU46 lub SP45. Mógłby to być Wawel Szczecin - Kraków, o ile miał wagony szczecińskie a nie krakowskie lub jeden z pośpiesznych do Białegostoku przez Koszalin, Słupsk Gdynię o ile były to wagony szczecińskie. A te miały prawie 12 wagonów na haku. Piękny widok na łukach w okolicach Chociwel- Świdwin.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Proszę was bajery z oświetleniem są na 15 minut zabawy. Mam Bipe z full opcją i dochodzę do wniosku że to fajna opcja na chwilę i nie warto pakować w to kasy. Ale to moje zdanie.
Dziwna argumentacja by nie rozbudowywać oświetlenia wagonu (dążyć do realizmu 'jak w prawdziwym') bo się zaraz znudzi.... Wydaje mi się, że jak ktoś kocha kolej, to nigdy mu się nie znudzi. To nie wagoniki w wesołym miasteczku i dziecko, które w końcu mówi do tatusia, że ma już dość. Przynajmniej mi się tak wydaje, że te 'zabawki' dla wielu z nas to miniatura tego, co na zawsze w pamięci zostanie, a nie 'różowa lokomotywka na sprężynę'... Sorry za OT...

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.928 121 1
Robo na swoim profilu na Facebooku na pytanie "Czy będą jeszcze dostępne niebieskie kuszetki 110Ac z Wrocławia?" odpowiedział: Planuję wznowić te modele ponieważ dostaję dużo zapytań odnośnie ich wznowienia.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
Czyżby Robo poszło sobie w niesławną dystrybucję metodą Albert Modell. A miało byc normalnie :) No dobra to poczekamy aż będzie normalnie. Co do oświetlenia to żeby miało to sens totrzeba jeszcze doliczyć cenę dekodera DCC i nawet jeżeli to 20-25 zeta to robi sie już drogo jak ch...a

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Pytanko. Sprawdzaliście może, czy nowe wagony, wzorem poprzednich kuszetek, nie wypadają z łuku przy skręcie w jedną stronę ? Czy zostało to już może poprawione ?

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Dziwna argumentacja by nie rozbudowywać oświetlenia wagonu (dążyć do realizmu 'jak w prawdziwym') bo się zaraz znudzi.... Wydaje mi się, że jak ktoś kocha kolej, to nigdy mu się nie znudzi. To nie wagoniki w wesołym miasteczku i dziecko, które w końcu mówi do tatusia, że ma już dość. Przynajmniej mi się tak wydaje, że te 'zabawki' dla wielu z nas to miniatura tego, co na zawsze w pamięci zostanie, a nie 'różowa lokomotywka na sprężynę'... Sorry za OT...
Ja wyraziłem moją opinię. Podświetlenie Bipy z bajerwmi na dekoderze kosztowało coś >300 zł i nie warto. Wystarczy zwykłe oświetlenie. Bo zabawy jest na 15 min a potem o tym zapominasz. Dodatkowo jak jest z bajerami na dekoderze to musisz mieć zaprogramowane w myszy albo mieć osobnego Freda na imprezie żeby z tego korzystać.
EOT

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 3 0
Jest partia modeli, które trafią na sklep ROBO.
Na początku roku zamówiłem kuszetki z pierwszego wypustu (Gdynia, Wrocław) w jednym ze sklepów. Sklep nie dostał wszystkich modeli, które miał dostać, tym samym musiałem ratować się zakupami w innych sklepach, dużo przepłacając. A na samym końcu kuszetki pojawiły się w sklepie Robo.

Przed premierą wagonów ze szczecińskim przydziałem pytałem Pana Roberta, jaki będzie sposób dystrybucji. Otrzymałem odpowiedź, że tym razem wagony pojawią się w sprzedaży równocześnie na stronie Robo i w innych sklepach. Wedle kolejnej informacji pewna ilość miała trafić do sklepu Robo w niedzielę wieczorem. Więc pół nocy nie spałem odświeżając stronę ;)

Tymczasem znowu jest chaos.

Żeby była jasność, jestem wielkim fanem Robo, uwielbiam te wagony, mimo pojawiających się niedoskonałości. Dobrze by było jednak, dla wiarygodności i dobrego imienia firmy, aby za słowami szły czyny. Może czas, aby posadzić pomocnika przed komputerem, aby koordynował sprzedaż, aktualizował stronę, prowadził korespondencję na facebooku, i w odpowiednim momencie wystawił modele na sprzedaż w sklepie firmowym...

ps. właśnie w tej chwili w sklepie Robo pojawiły się szczecińskie wagony (po 6 szt. każdego rodzaju, w wersji z oświetleniem, po 349 zł).

Pozdrawiam wszystkich!

Ostatnio edytowane: