• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
712 30 5
Zdjęcia nowych Y-greków Robo na facebooku :cool:
Cały pełny wpis ROBO:
Prezentuję zdjęcia najnowszych modeli wagonów osobowych, które dotarły do nas w piątek. Modele od wrotku powinny być dostępne w sklepach modelarskich. Na szczególną uwagę zasługują modele 2 klasy, które są pierwszymi wydanymi przez nas pełnymi "dwójkami" - typ 111Ab. W modelach tych, tak jak poprzednio staraliśmy się odwzorować wnętrze z naciskiem na detale.
Natomiast w wagonie 1/2klasy nawlekliśmy pokrowce na zagłówki w siedzeniach. Zobacz załącznik 738964
Zobacz załącznik 738963
Zobacz załącznik 738965
Zobacz załącznik 738966
Zobacz załącznik 738967
Zobacz załącznik 738968
Zobacz załącznik 738969 Zobacz załącznik 738971
Zobacz załącznik 738970
Zdjęcia zdjęciami, ale na żywo modele wyglądają jeszcze lepiej. Detale robią swoje. I te złote ramki:love:

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.290 93 9
Chciałbym posiadaczy najnowszych Y-greków ROBO zapytać :cool:
Jak sie prezentują oliwkowe wagony Robo wraz Wrocławskimi Bonanzami 120A PIKO ?
Chodzi o odcień koloru wagonów oliwkowych :love:

Ludzie - Skończcie tą wojnę polsko-polską :)
Każdy ma prawo do własnych opinii o wybranym produkcie PIKO, Robo, Roco, MTB, Albert Modell....

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Jeszcze jedno.

Jak będziecie wałkować temat ramek, opisów, wnętrz i mieszać wątki Y Robo i Piko to zamknę oba wątki.
Ludzie merytoryki, opinii, zdjęć składów, w których te wagony jeżdżą, informacji z czym można je zestawiać, co by pasowało fikcyjnie, zdjęcia waszych kolekcji, przeróbek itp.
Pokażcie że jesteście dojrzali i potraficie być wartościowi. Jak ktoś chce pogadać o politykach obu podmiotów to zapraszam do utworzenia wątku/wątków w Gadki-Szmatki.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Reakcje
25.419 387 20
Pokażcie że jesteście dojrzali i potraficie być wartościowi. Jak ktoś chce pogadać o politykach obu podmiotów to zapraszam do utworzenia wątku/wątków w Gadki-Szmatki.
Lepiej utworzyć taki wątek w Fight Cub, bo tam trzeba się podpisać i wyrażane zdanie jest konkretnej osoby, a nie kogoś nieznanego z podanym wymyślonym nickiem.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Zdjęcia nowych Y-greków Robo na facebooku :cool:
Cały pełny wpis ROBO:
Prezentuję zdjęcia najnowszych modeli wagonów osobowych, które dotarły do nas w piątek. Modele od wrotku powinny być dostępne w sklepach modelarskich. Na szczególną uwagę zasługują modele 2 klasy, które są pierwszymi wydanymi przez nas pełnymi "dwójkami" - typ 111Ab. W modelach tych, tak jak poprzednio staraliśmy się odwzorować wnętrze z naciskiem na detale.
Natomiast w wagonie 1/2klasy nawlekliśmy pokrowce na zagłówki w siedzeniach. Zobacz załącznik 738964
Zobacz załącznik 738963
Zobacz załącznik 738965
Zobacz załącznik 738966
Zobacz załącznik 738967
Zobacz załącznik 738968
Zobacz załącznik 738969 Zobacz załącznik 738971
Zobacz załącznik 738970
Mam jeszcze takie pytanko: Oprócz SU46-050 od PIKO ---- Czy był wyprodukowany jeszcze jakiś model lokomotywy (mowa o epoce i przydziale), który pasował by historycznie do składu z tymi wagonami? Wspomniana spalinowa SU56-050 od PIKO ma przydział Szczecin, to niby pasuje ale czy jest jeszcze coś oprócz niej? Zastanawiałem się czy taka poznańska SU46-039 mogła prowadzić taki pociąg z wagonami Szczecińskimi.... gdyż czy nie było tak, że w tamtych latach szlak Poznań-Szczecin nie był pod drutem? Pilę do tego, że jeśli coś to ciągnęło na tej trasie z Poznania do Szczecina - to czy nie byłby to raczej "elektryk"?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Miałem na myśli słowo "nawiązuję". Postaram się więcej nie używać słownictwa nie występującego w słowniku :)
Linia Poznań - Szczecin została zelektryfikowana w latach 1977-78.
Chodziło o lata 1980-1981... Lata, w których dokonana była rewizja odwzorowana w oznaczeniach na tych modelach wagonów (i okres w jakich te wagony w takich oznaczeniach kursowały w rzeczywistości - a więc okres do następnej ich rewizji).

Dzięki za informację dot. czasu elekrtyfikacji linii Poznań-Szczecin.

Jedno "ale" jak dla mnie, to cena tych wagonów, która oscyluje blisko 300zł za sztukę (...289). To nie jest aż tak mało jak za wagon tego typu BEZ oświetlenia (konkurencyjne były chyba po 220)..... teraz dołożyć do tego montaż oświetlenia (listwa) - strzelam, że też około 80zł.... to wyszłoby 370zł za sztukę..... :eek: Robo pisał na Facebooku, że to wersje bez oświetlenia:

rob.jpg

Cóż.... kogo stać, ten kupuje.
PS. A w sklepie internetowym Robo nadal nie ma :rolleyes:

Ostatnio edytowane:

SantaFe

Aktywny użytkownik
Reakcje
644 30 7
Miałem na myśli słowo "nawiązuję". Postaram się więcej nie używać słownictwa nie występującego w słowniku :)

Chodziło o lata 1980-1981... Lata, w których dokonana była rewizja odwzorowana w oznaczeniach na tych modelach wagonów (i okres w jakich te wagony w takich oznaczeniach kursowały w rzeczywistości - a więc okres do następnej ich rewizji).

Dzięki za informację dot. czasu elekrtyfikacji linii Poznań-Szczecin.

Jedno "ale" jak dla mnie, to cena tych wagonów, która oscyluje blisko 300zł za sztukę (...289). To nie jest aż tak mało jak za wagon tego typu BEZ oświetlenia (konkurencyjne były chyba po 220)..... teraz dołożyć do tego montaż oświetlenia (listwa) - strzelam, że też około 80zł.... to wyszłoby 370zł za sztukę..... :eek: Robo pisał na Facebooku, że to wersje bez oświetlenia:

Zobacz załącznik 739200

Cóż.... kogo stać, ten kupuje.
PS. A w sklepie internetowym Robo nadal nie ma :rolleyes:
Podobno dzisiaj mają być. Zobaczymy.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.258 225 2
Jedno "ale" jak dla mnie, to cena tych wagonów, która oscyluje blisko 300zł za sztukę (...289). To nie jest aż tak mało jak za wagon tego typu BEZ oświetlenia (konkurencyjne były chyba po 220)..... teraz dołożyć do tego montaż oświetlenia (listwa) - strzelam, że też około 80zł.... to wyszłoby 370zł
Jest też wersja z oświetleniem i kosztuje mniej niż 370zł

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30
Miałem na myśli słowo "nawiązuję".
W tym znaczeniu dawniej używało się określenia "pić do czegoś" (np. Do czego pijesz?).
pilić pot. «przynaglać kogoś do czegoś»
Za słownikiem PWN
No fakt, jest w słowniku, ale to jakaś nowomowa. :confused:
Wtedy między Poznaniem a Szczecinem to rzeczywiście już z elektrowozem.

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
Jest też wersja z oświetleniem i kosztuje mniej niż 370zł
To korzystając z okazji, że Kolega ma informacje na ten temat zapytam, czy jest to fabryczne oświetlenie ROBO czy raczej konwersja wykonana przez sklep DCC24? Chciałbym sobie kupić te wagony, ale interesuje mnie wersja oświetlona (czyste wygodnictwo, po prostu nie chce mi się robić tego we własnym zakresie).

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Wtedy między Poznaniem a Szczecinem to rzeczywiście już z elektrowozem.
Dzięki. Tak myślałem.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to na tą chwilę EU07-348 od PIKO (Lok. Poznań Franowo). Co prawda pierwowzór tej lokomotywy wydanej w modelu był wyprodukowany w 1984 roku, ale te wagony ze Szczecina teoretycznie mogła ciągnąć zakładając, że przymykamy oko na daty rewizji (na wagonach), których i tak nie widać. Widoczna lepiej na modelach seria wagonów /naniesiona pod numerem wagonu/ w 1984 roku zdaje się - jeszcze była taka jak na modelach....

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30
zakładając, że przymykamy oko na daty rewizji (na wagonach), których i tak nie widać.
Jeżeli tak, to i SU46 może być, w latach 1975-77 oznaczenia serii były chyba takie same, jak w 1980-81 (choć tu głowy nie dam). Ale oznaczeń serii też nie bardzo widać z odległości większej, niż pół metra.