W programie który kiedyś oglądałem w telewizji podano, że gdyby całkowicie zrezygnować z produkcji u Chińczyków, cena danego produktu wzrosłaby o 30%. Są to dane sprzed kilku lat, nie wiem jak obecnie by to wyglądało.
Wszystko zależy od branży. Są firmy które nowe inwestycje robią w Polsce zamiast w Chinach, jak i przenoszące tu produkcję. (Nie wiem czy to powód do dumy. Byłby gdyby to były Polskie firmy, wiecie nasza technologia itp, itd)
Podejrzewam że u nas nie jest zorganizowany łańcuch dostaw / poddostawców i kooperantów.
Ale czy nie jest możliwe zrobienie go?
Pamiętam jak w latach 90-tych i raczej na ich początku mnóstwo było u nas drobnych zakładów w tym i takich produkujących z plastiku.
W samym podwarszawskim Raszynie gdzie mieszkam od urodzenia były firmy gdzie robiono różne przedmioty z użyciem wtryskarek i nie były to jakieś fabryki tylko zwykłe małe warsztaciki.
Taki model to mnóstwo drobnych przedmiotów, ale czy nie ma u nas małych manufaktur robiących piękne detale? Nawet na tym forum są.
Koszty robocizny. Też są ku temu pola do popisu i nie mówię tu o wyzysku. Są ulgi przy zatrudnianiu osób z grupą inwalidzką (tu niema ciężkiej fizycznej pracy,) są miejsca gdzie pracodawcy mają spore przywileje i zwolnienia podatkowe lub inne wsparcie od lokalnych samorządów.
Trzeba tylko to ułożyć. Może tylko, albo aż tylko.
Nie wiem czy taka zorganizowana działalność utrzymałaby się tylko z produkcji dla dwóch zleceniodawców z kraju, ale..... . Ci zachodni też wysyłają zamówienia do Chin i jak widać też mają mniejsze bądź większe problemy.
Brałem ostatnio udział w pewnym przedsięwzięciu biznesowym gdzie wiele osób mówiło - powodzenia, ale ciężko będzie.
Teraz w tej firmie co ciekawe zamówienia na podzespoły składa znana Europejska firma motoryzacyjna będąca własnością Chińskiej firmy. Jednak dało się.
Branży produkcji modeli kolejowych nie znam aż tak dobrze i nie posiadam danych do analizy SWOT. Ale w tych branżach o których mam pojęcie, znam kilka przykładów odnotowania sukcesu który w dużej mierze polegał na przełamaniu stereotypowego myślenia i wprowadzeniu fajnych innowacji.