• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Panie Krzysztofie , po słowie Tillig jest kropka i wszystko na ten temat! Dobrze wiem że jest pan współtwórcą taboru produkowanego obecnie przez PIKO i słowo "badziewie" na pewno nie może tyczyć się taboru do którego pan "przyłożył rękę". Owszem PIKO wypuszcza jakieś tam wagoniki w serii HOBBY ale to już inna historia.

Jednak niezależnie od "kropek i przecinków" nauczyłem się już odgadywać intencje piszących. Niestety, w tym przypadku nie zmienię zdania...
W tym momencie nie wiem o co panu chodzi. Dla mnie pan jest KIMŚ w modelarstwie oraz jako znawca taboru. Moją intencją było jedynie poparcie dla kontynuacji działalności ROBO.
I jeszcze jedno, za wagony PIKO te ze stacji NYSA dałem ponad 300zł ;-)

Reakcje
70 0 0
Z tych wagonów, które jeszcze są można zestawić takie składy jak: TLK Morcinek Wrocław - Kielce, TLK Beskidy Wrocław - Bielsko Biała i TLK Oleńka Warszawa - Kraków Płaszów przez Bielsko, Wadowice (już nie kursuje). Na filmie na Youtube widziałem skład Morcinek, który był zestawiony z trzech wagonów 1 klasy IC, zdeklasowanych na drugą, TLK Beskidy z dwóch jedynek IC i drugiej klasy IC, a dawna TLK Oleńka często była zestawiona z trzech jedynek IC i drugiej klasy IC. Także z tych jedynek ROBO w barwach IC można zestawić realistyczne składy.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
Pierwszej klasy TLK nr kat. Robo 2112111 szukałem po necie ale nigdzie już w sprzedaży nie widziałem. Za info gdzie ewentualnie można kupić z góry dzięki ;-)

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
134 16 3
na stronie swiatmodeli.com masz jeszcze dostępne y-ki robo w malowaniu tlk ale z oświetleniem wnętrza. Cena 300 złotych.
[DOUBLEPOST=1471276700,1471274945][/DOUBLEPOST]Trochę przykra sprawa ale na stronie Robo znalazłem coś takiego:

Z przykrością informujemy, że sprzedawane przez nas wagony typu 112A w malowaniu Intercity są ostatnimi wagonami, które sprzedaje nasza firma. Skomplikowana sytuacja ze stroną chińską nie pozwala nam na kontynuowanie z nimi współpracy czego rezultatem jest zawieszenie projektu wagonów typu Y.
Jednocześnie informujemy, że nasza firma nie wyraża zgody na sprzedaż wagonów z innego źródła niż ROBO Polskie Modele.
Wszelkie próby sprzedaży modeli z innego źródła niż ROBO Polskie Modele H0 skończą się konsekwencjami prawnymi .
Firma ROBO Polskie Modele rości sobie prawo do opracowania dokumentacji i powstania formy do wytworzenia powyższych modeli jak i poszczególnych malowań wagonów.
Jest nam bardzo przykro, że projekt z najpopularniejszymi polskimi wagonami pasażerskimi skończył się w ten sposób, ale niestety obecna sytuacja podyktowana jest wręcz fatalną współpracą, a raczej jej całkowitym brakiem ze stroną chińską.

Z Poważaniem
ROBO
Polskie Modele H0

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.716 443 99
Szkoda ,że tak fajnie zapowiadające się firmy zaprzestają działalności w naszej skali.
Nie napisali że "zaprzestają działalności" w naszej skali tylko pisali o wagonach typu Y.

Osobiście (przy okazji) pozowolę sobie na małą dygresję - jako laik w zakresie tych wszystkich kooperacji (tu z Chińczykami) to nie bardzo kumam, dlaczego aż tam akurat lokuje się produkcję tych wszystkich modeli (czy to Robo, czy to SM) skoro tak się ta współpraca źle układa. Nie wiem, czy dotyczy to także SM (odnośnie obsów i braku jakichkolwiek terminów) ale jeśłi chodzi o Robo to rozumiem, że o tej współpracy nie wiadomo było wcześniej i wyszło teraz. Czy naprawdę koszt wytworzenia w Polsce (czy gdzieś bliżej ale w pewniejszym miejscu) byłby na tyle wysoki, że "opłacało" się robić to aż w Chinach? Rozumiem, że tak, ale może to ktoś naświetlić o ile drożej kosztować mógłby taki wagon? Z ciekawości pytam. Ja jako modelarz byłbym bowiem skłonny zapłacić nawet więcej za model gdyby tenże model wytworzony był (nawet jeśli drożej) - dobrze i w terminie. A tak rozumiem, że miało być taniej, ale w końcu nie będzie wcale. Szkoda.

Dobrze, że jeśli chodzi o tą rodzinę tych wagonów, to przynajmniej jest jeszcze jakaś alternatywa.... Heris... bo jak pisałem wcześniej, czekałem na te wagony z IVb/c epoki (i pewnie nie tylko ja) i się trochę wkurzyłem, jak o tym przeczytałem.

Ostatnio edytowane:

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 22 4
jest jeszcze jakaś alternatywa.... Heris...
Z tego co koledzy pisali o wagonach Heris , to przynajmniej dla mnie nie jest to żadna alternatywa ponieważ z powodu wad i niedoróbek kilka sklepów zaprzestało sprzedawania ostatnich wypustów.
Sam ostatnio chciałem coś kupić i pasowałyby mi wagony 120A od Herisa ale po przeczytaniu jakie mają wady to po prostu wykluczyłem te wagony z moich planów zakupów. Wolałbym PIKO z serii HOBBY ;-)
[DOUBLEPOST=1471338252][/DOUBLEPOST]
Na MODELMANI w Gdańsku są jeszcze w malowaniu IC 1i 2 klasa i druga klasa TLK (zdeklasowana).
Szukam TLK 1kl ale i tak dzięki ;-)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Pomijając już wady w wagonach Heris, są to inne wagony niż Robo, więc alternatywy dla Robo w dalszym ciągu brak.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.901 527 30
Pomijając już wady w wagonach Heris, są to inne wagony niż Robo, więc alternatywy dla Robo w dalszym ciągu brak.
Odmian polskich wagonów typu Y było sporo, ale nam tu chodzi raczej bardziej ogólnie o typowe, polskie wagony i konkretna wersja czy podtyp ma chyba mniejsze znaczenie - przynajmniej dla mnie. Oczywiście, chciałoby się mieć różne i w dodatku bez błędów, ale to już inna kwestia... Póki co, zostają nam Herisy i trzeba mieć nadzieję, że pojawią się w różnych wersjach i z mniejszą liczbą błędów. Ale ciągle łudzę się, że i Robo wróci do gry.