Dzwoniłem do Lumela i dzwoniłem jeszcze do kilku firm specjalizujących się wtryskiem ciśnieniowym. O tu.
http://wynajmijwtryskarke.pl/onas.php
Koszt wtrysku liczony jest w oparciu o wagę elementu. wynosi to ok 4-7zł
Jednak żeby dokonać wtrysku trzeba mieć matrycę najlepiej suwakową której koszt jest drogi ponieważ wynosi 130 000zł - 300 000 zł (może być droższy w zależności od projektu)
Do wykonania matrycy Potrzebny jest trójwymiarowy rysunek w Auto Cad ale wnioskuję że taki Pan posiada...
Jakość odlewu podyktowana jest tylko i wyłącznie jakością formy! Więc klucz do sukcesu leży w formie.
Co do jakości elementów
Dowiedziałem się że każdą formę robi się laserem lub CNC i jest to niebywały poziom precyzji... wystarczy w cisnąć guzik a maszyna wypala w bloku stali odpowiednie kształty z dokładnością to setnych milimetra.
Faktem jest że forma musi być stalowa i nie zawsze możne będzie zrobić wszystkie detale na jednym wtrysku ale tu przygotowuje Pan kolejną formę na detale.
Wiem że nie muszę tego Panu mówić ponieważ robi Pan takie rzeczy na co dzień
Jeśli forma kosztuje 300 000zł to wyprodukowanie samej formy dla nakładu 500szt wagonów spowoduje że wagon będzie kosztować 600zł a będzie to tylko opłata za formę. Więc my jako kupujący musimy mieć świadomość że chcąc mieć wagon dobrej jakości niestety ale musimy za niego zapłacić.
Może kluczem są zestawy do samodzielnego malowania lub montażu?
Czytając forum widzę że ludzie mają problem z kupnem wagonu który kosztuje 290zł a co dopiero 700zł czy 800zł. Coś za coś. A dochodzi jeszcze konkurencja PIKO ROCO.
Wierzę jednak że uda się wypracować długotrwałą współpracę Panu ROBO z dostawcami form czy podzespołów i że będzie mógł konkurować z zachodnimi koncernami jakością i ceną.