• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.614 50 5
Otóż to. Dlatego pytam :) Czy ktoś, bądź ilu byłoby potencjalnych chętnych.
Zrobienie jednego egzemplarza takiego składu pewnie kosztowałaby wielokrotność "seryjnego" modelu.
Po prostu pytam Was z ciekawości.

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
522 24 3
Zmodernizowanych wagonów określanych potocznie jako "Marlboro" nie było dużo, zwłaszcza w porównaniu z jeszcze całkiem sporym parkiem taborowym Przewozów Regionalnych w 2012 roku. Informacyjnie - powstało łącznie 18 wagonów:
- 5 wagonów typu 161A
- 6 wagonów typu 162A
- 5 wagonów typu 163A
- 2 wagony typu 113Aa
Tak jak myślałem jest to mała seria, i jak dla mnie nie opłaca się jej robić... W mojej opinii poszedł bym w 175A lub jakieś wynalazki pomodernizacyjne standardu Y które obecnie jeżdżą w składach IC/TLK...

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
655 5 2
Pytanie do znawców tematu.
Mam trzy rózne modele wagonów Y ROBO i w każdym jest ta sama konfiguracja podwozia, skrzynek. Zdaje mi się, że nie do końca powinno tak być. Mogę się mylić. W PIKO jest różnica w konfiguracji podwozia w różnych typach Y. Pytanie która firma zrobiła poprawne podwozia, a może wszystkie są niepoprawne?
Poniżej porównanie.
Zobacz załącznik 998619
Zobacz załącznik 998620
Zależy od oryginału. W ROBO na pewno masz kilka konfiguracji (fot.poniżej). Masz nawet różne rodzaje skrzyń:
IMG_8228.jpeg

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Jako, że zakupiłem właśnie wagon Wars z epoki Va muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony wykonaniem tego modelu (być może wybrałem właściwy egzemplarz w sklepie). Nie znalazłem w nim żadnych wad malatury oraz wad montażowych (typu coś połamane, pogięte, zgubione). Troszeczkę obawiałem się głównej barwy pudła, że będzie zbyt pomarańczowy, ale jest OK.

Pokadzone, więc pora przejść do konstruktywnej krytyki wynikającej z subiektywnych odczuć:
1. Dość mocno rzuca się w oczy spora liczba prostokątnych wycięć w podłodze we wnętrzu wagonu (ok. 10), zapewne wynikająca z tego, że ten element jest używany w różnych modelach wagonów Y produkowanych przez Robo.
20230914_110246.jpg

2. Odnoszę wrażenie, że czcionka napisu Wars jest trochę zbyt gruba.
By uzupełnić dane o modelu podaję datę jego rewizji: 92.06.29
20230914_113258.jpg

Na koniec pytanie:
do czego może służyć kremowy element ze zdjęcia poniżej umieszczony w woreczku z częściami?
20230914_113357.jpg

robo

Znany użytkownik
Reakcje
641 11 6
Właściwy sposób oględzin wagonów Robo pod kątem jakości malowania i różnych wad !!!!-przez folię. Brawo. Następny etap - po ciemku :X3:;)
Twój post nic konstruktywnego nie wnosi w tą dyskusję, a wręcz ją zaśmieca. Przez takich jak Ty znaleźć coś interesującego w wątkach jest bardzo trudno ponieważ zaśmiecasz wątki nic nie wnoszącym wypowiedziami.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Proszę nie tracić czasu na czytanie forum tylko poprawę jakości wykonania modeli. I to nie jest złośliwość, co każdy Pana klient wie.
A zdaje się że moje niekonstruktywne wpisy doprowadziły być może w jakimś stopniu do wdrożenia pewnych zmian w Pańskich modelach?

Reakcje
210 9 0
Miał ktoś okazję kupić lub chociaż oglądać na giełdzie modele z wadami w niższych cenach? Można prosić jakieś fotografie tych wad, i cenę w jakiej był zakupiony dany wagon?
intencja pytania jest słuszna ale obawiam się że nie będzie odzewu. Z prozaicznego powodu.... nikt nie pragnie chwalić się informacją o zakupie wadliwego modelu z powodów finansowych, a z drugiej strony odnoszę wrażenie ogólnego parcia na gloryfikowanie rodzimego producenta niezależnie od jakości jego produktów. Tak było kiedyś za komuny...
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem

rj007

Nowy użytkownik
Reakcje
7 1 0
Może mi coś umknęło ale możecie mi wytłumaczyć kiedy wagon 212820 z zapowiadanej 1 z czerwonymi drzwiami stał się wagonem multimedialnym z kremowymi drzwiami? właśnie otworzyłem zamówione wagony i mocno się zdziwiłem co dostałem

340500071_516612520681559_6148450082508449932_n.jpg
robo.jpg

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 14 1
a z drugiej strony odnoszę wrażenie ogólnego parcia na gloryfikowanie rodzimego producenta niezależnie od jakości jego produktów. Tak było kiedyś za komuny...
Wybaczcie, że piszę poza tematem wątku - ale tego nie potrafię tak puścić: fakt, że za komuny istniała jakaś forma patriotyzmu nie znaczy, że Patriotyzm jest zły. Jestem dumny z SM jak i Robo. Jako Polak identyfikuję się z tymi markami, a jakość wykonania modeli (również tych których nie kupuję) daje mi dużo radości (osobiście/prywatnie akurat uważam, że obaj producenci tworzą na wysokim poziomie). Wolę modele z dużą liczbą detali i jakimiś wadami fabrycznymi, aniżeli perfekcyjnie wykonane Piko Hobby.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
153 1 0
Wolę modele z dużą liczbą detali i jakimiś wadami fabrycznymi, aniżeli perfekcyjnie wykonane Piko Hobby.
Mnie też cieszy że lokalni producenci starają się stanąć w szranki z takimi firmami jak Piko czy Roco i udowadniają że można tworzyć ciekawe modele, ale wydaje mi się że Piko robi też jakościowo dobre modele w segmencie expert. Wersja hobby przeznaczona jest raczej dla innej grupy klientów i dlatego odwzorowanie detali i wierność oryginałom nie jest na pierwszym miejscu. Jeżeli chodzi o jakość, to podam przykład: skład zestawiony z 6 wagonów osobowych Piko Expert ma dużo niższe opory toczenia w porównaniu do takiego samego składu z wagonów Robo. Wydaje mi się, że spowodowane to jest sposobem odbioru prądu z kół. W wagonach Robo zestawy osadzone są w blaszkach stąd większe tarcie, poza tym wagony Robo wydają się zdecydowanie cięższe od konkurencji. Widać to w trakcie jazdy, jak podczas ruszania wszystkie sprzęgi napinają się i wydłużają.
Co do wad fabrycznych to ok, ale pod warunkiem że nie są jakoś widoczne i nie wpływają na właściwości biegowe.

Reakcje
91 13 3
Ostatnio modyfikowane przez moderatora: