Mamy zatem sytuację polegająca na podejrzeniu, iż kondensator w nowej listwie jest niewystarczający jeżeli chodzi o wartość napięcia (10 V); według relacji jednego z Kolegów doprowadziło to do zniszczenia kondensatora (patrz post # 4385, # 4389 i następne...), a z relacji kilku innych Kolegów wnioskować można, że jest poważne zagrożenie przegrzewaniem się kondensatorów montowanych w listwach oświetleniowych w najnowszych edycjach Y-greków ROBO, co w efekcie może doprowadzić do zniszczenia modelu (o ewentualnym zagrożeniu pożarowym oraz zagrożeniu spowodowanym "wystrzałem" kondensatora nie wspominając...);
Biorąc to wszystko pod uwagę oraz uwzględniając fakt, że podczas jazd modelowymi pociągami wielu z Nas wspólnie bawi się ze swoimi dziećmi (w tym ja także), często pochylając się nad pociągami, tak, że twarz jest relatywnie blisko od modeli pociągów (30 - 50 cm....) bardzo proszę o zajęcie stanowiska przez ROBO w sprawie bezpieczeństwa ich produktu dla użytkowników i ich mienia; sprawa jest zapewne nie tylko dla mnie poważna, a Producentowi powinno zależeć na udzieleniu wyjaśnień (i to szybkim i konkretnym) - bowiem za ewentualne szkody zdrowotne wywołane przez wadliwe działanie produktu ponosi odpowiedzialność - i to karną w przypadku poważnego uszczerbku - Producent danego produktu....(oby do takiego wydarzenie nigdy i nigdzie nie doszło);
I żeby było jasne - naprawdę zależy mi na bezpieczeństwie użytkowania wagonów Robo - mam ich kilkanaście (prawie wszystkie z oświetleniem fabrycznym), a Panu Robertowi i całej Firmie życzę samych sukcesów w przypadku każdego modelu wprowadzonego na rynek.