• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
Zapytam z ciekawości - czy ktoś kiedyś (mam na myśli okres po 1990 r.) widział kiedyś wagon 609A (czy jako półbagażowy czy półrowerowy) z otwartymi środkowymi drzwiami. Zdarzało mi się jeździć w tych wagonach, ale nigdy nie widziałem by komuś udało się je otworzyć.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
802 89 3
Zapytam z ciekawości - czy ktoś kiedyś (mam na myśli okres po 1990 r.) widział kiedyś wagon 609A (czy jako półbagażowy czy półrowerowy) z otwartymi środkowymi drzwiami. Zdarzało mi się jeździć w tych wagonach, ale nigdy nie widziałem by komuś udało się je otworzyć.
Zdarzyło mi się kiedyś otworzyć te drzwi w czasie jazdy, nie były niczym zabezpieczone.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.174 504 30
Oryginalnie otwierały się do środka, czy przy przebudowie na rowerowe czegoś nie zmieniono, nie wiem. Generalnie zasadą jest, że drzwi nawet otwarte muszą mieścić się w skrajni, więc w tym wypadku raczej muszą się otwierać do środka lub przesuwnie.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.925 121 1
Kilka luźnych uwag dotyczących najnowszego modelu wagonu barowego 113A w oznaczeniu PKP IC od ROBO Modele (260200, 260201). Do porównania wykorzystałem zdjęcia prawdziwego wagonu (51 51 88-70 131-9 WRou), które zostały zamieszczone na stronie "Wrocławskiej Galerii Kolejowej" (wgk.cal.pl).

Pierwsze zdjęcie zostało wykonane 21.07.2014 r. w Kutnie:

DSC03395.jpg

Drugie w dniu 25.09.2015 r. w Sokołowie Podlaskim:

51_51_88-70_131-9_WRou.jpg

Jak można zauważyć, w prawdziwym wagonie nie występują okna awaryjne/bezpieczeństwa oraz (przynajmniej ja tego elementu nie jestem w stanie dostrzec) dodatkowa prądnica umieszczona na lewym wózku.

img_1103m.jpg

Z oznaczeń naniesionych na model warte odnotowania jest umieszczenie za wysoko piktogramów z zakazem palenia (są powyżej osi okien a powinny być centralnie) oraz przesunięcie dolnych napisów eksploatacyjnych w prawo (napisy PL-PKPIC... powinny zaczynać się na linii litery I napisu powyżej).

Robo.jpg

Dla pełnej informacji, odwzorowany model wagonu na naniesioną datę rewizji z 31.07.2012 roku.