• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

sniegu

Użytkownik
Reakcje
210 9 0
Ponawiam swoje pytanie: Czy coś wiadomo o przybliżonym terminie ukazania się wagonów rowerowo-bagażowych i sposobie dystrybucji? Czy będą dostępne w znanych sklepach czy tylko w sklepie Robo i będzie polowanie jak na pudernice Alberta?
Informacja od Pana Roberta ktorą otrzymałem na giełdzie w Sosnowcu -》wagony bagaż 609A i 2 kl./bar 113A dostepne bedą na nastepnej giełdzie, tj. 8 styczen 2023

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
302 3 0
Kiedyś była informacja od ROBO:
"609A w malowaniu IC. Powstał on na podstawie wagonu stojącego we Wrocławiu na Głównym. Wraz z tym modelem pojawia się 2 następne wagony typu 609A z Gdyni (epoka IV) oraz Wrocławia (epoka Vc)".

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
A tak normalnie - na stronie www, FB, czy tutaj? :)
Z autopsji --- zapewne na maila (newsletter tak przychodzi). Ale na FB też na pewno pojawią się informacje bo do tej pory tak było, że FB stanowił taki świeży powiew informacji... także jeśli chodzi o ROBO Modele.

Jeśli chodzi o wagony 609A i 'barowy' to osobiście mam nadzieję, że modele te pojawią się po 10 stycznia 2023, gdyż grudzień to mocne uderzenie po kieszeni (pomijając dla chętnych przedpłatę na EN57 od ROBO... to choćby kibel od PIKO).
Z tego co 'wykumałem' z dotychczasowego katalogu kiedyś tam opublikowanego, wagony te - np. z epoki IV - mają być 4 sztuki (2 szt. z oznaczeniem serii do 1985 roku pasujące do składu ze Szczecina, oraz 2 sztuki z oznaczeniami po 1985 roku do składu chyba z Gdyni). Jeśli ktoś chce zakupić te wagony ma do zakupu 4 sztuki gdyby wyszło to naraz.... Z uwagi na to ja wolałbym różne terminy ukazania się ich i najlepiej w 2023 roku.

Przy okazji zakupu wagonu nr 222050 od ROBO do składu szczecińskiego z IV epoki (ryflowany dach) nasunęło mi się pytanko... ponieważ mam wagony i od ROBO i od PIKO, to czy ta druga firma przewiduje w ogóle wagony z ryflowanym dachem? Do tej pory chyba nie wydali żadnego takiego wagonu... dla mnie to trochę zaskakujące, że takiej opcji nie przewidzieli.

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.431 146 0
Z katalogu wynikało, że podobnie ma być w ep.V. Zestaw 2 wagonów (barowy i BD) z Wrocławia (PKP w trumience) i zestaw 2 wagonów (barowy i BD) z Krakowa (PKP bez trumienki). Zaś w ep.VI ma być jeden zestaw w malowaniu IC. Ja potrzebuję PKP bez trumienki oraz IC. :)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.928 121 1
Przy okazji zakupu wagonu nr 222050 od ROBO do składu szczecińskiego z IV epoki (ryflowany dach) nasunęło mi się pytanko... ponieważ mam wagony i od ROBO i od PIKO, to czy ta druga firma przewiduje w ogóle wagony z ryflowanym dachem? Do tej pory chyba nie wydali żadnego takiego wagonu... dla mnie to trochę zaskakujące, że takiej opcji nie przewidzieli.
Z tego co usłyszałem, PIKO nie przewidziało w swojej ofercie modelu wagonu z tzw. "ryflowany dachem":(
Dla mnie mogą być z dowolnej stacji, byle bez trumienki. :)
Zakłam, że model wagonu barowego ukaże się i to bardzo szybko, z epoki V i w oznaczeniu PKP bez tzw. "trumienki" (przecież niedawno taki model wprowadziło do swojej oferty PIKO;)).
Proponuję śledzić co zamierza wydawać niemiecki producent a będzie można z dużą dozą prawdopodobieństwa, spodziewać się tego samego od ROBO Modele:p

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
618 5 2
Nie wiem czy było wspomniane, ale na potrzeby ODRY (choć historycznie to chyba ODRY2) zostanie oparcowany/ jest opracowywany przez ROBO wagon 209C - tak więc będzie kolejna konstrukcja Y do kolekcji, bo domyślam się, że poza ODRĄ ten wagon też będzie wydawany w innych malowaniach, przydziałach i epokach.
Jeszcze mógłby się kiedyś pojawić 304C lub 101C (np. do "Przemyślanina" i historycznego ostatniego kursu ;) )

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.175 504 30
Nie wiem czy było wspomniane, ale na potrzeby ODRY (choć historycznie to chyba ODRY2) zostanie oparcowany/ jest opracowywany przez ROBO wagon 209C
Chodzi o wagon bagażowy i było o nim już dawno, a ostatnio wspomniał o tym kolega @Arekmiz dziś rano, choć nie zawsze wymieniany był typ 209A, częściej była mowa po prostu o wagonie bagażowym, czy o wagonie serii BD (choć to chyba nieprawidłowe oznaczenie serii).