• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.898 111 11
A chociażby pociągi z Wawy do Wrocka nie kursują? To takie ważne jaki jest przydział a nie to, że konkretny wagon wpięty jest do składu do dyspozycji pasażerów?
A nie jest tak ze pociągi sa wystawiane przez konkretne stacje? Chyba ze Wroclaw nie mial "barowego" i wtedy Warszawa wystawiala takowy. Ale to sa dywagacje bardziej to tematu "realistyczne zestawienia VI"...

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
To są bajki: formuła 'idealne uzupełnienie' była już użyta kilka razy, w każdym przypadku sprowadzając się do 'sugestia podania w kółeczku na dywanie'. Niemniej za każdym razem chęć takiego połączenia modeli uwalnia u P.T. klientów twórcze interpretacje oferty przewoźnika o_O
Nie bardzo, bo nie ma o czym pisać: w okresie odpowiadającym malowaniu modeli 260200 i 272200 nie było żadnego pociągu PKP IC z oboma wagonami 609A i 113A równocześnie.

mvii

Nowy użytkownik
Reakcje
5 1 0
Nie bardzo, bo nie ma o czym pisać: w okresie odpowiadającym malowaniu modeli 260200 i 272200 nie było żadnego pociągu PKP IC z oboma wagonami 609A i 113A równocześnie.
Czy na pewno? Sam osobiście kilka lat temu zamawiałem podłączenie wagonu rowerowego do interesującego mnie pociągu na potrzeby rajdów rowerowych, które organizowałem. Taki wagon pojawił się wobec tego w pojedynczych pociągach do Rzeszowa, Lublina, Gdyni, Poznania, Bydgoszczy itd. Nie pamiętam już w tej chwili, czy w tych pociągach bywały jednocześnie wagony barowe (nie wszystkimi miałem okazję osobiście podróżować), ale praktycznie wagon rowerowy mógł być dołączony do prawie dowolnego pociągu TLK/IC na zamówienie.

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
461 47 4
A chociażby pociągi z Wawy do Wrocka nie kursują? To takie ważne jaki jest przydział a nie to, że konkretny wagon wpięty jest do składu do dyspozycji pasażerów?
Nie pytałem czy to jest ważne i czy kursują wagony w tych relacjach. Pytałem czy to pasuje a nie czy jest prawdopodobne, że mogło pasować. Robo w większości zna dużo odpowiedzi na zadawane pytania. Może i tym razem uzyskałbym odpowiedź. Tak pasuje, bo np. wzorowałem się na zdjęciu lub jakiś informacjach.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
W których konkretnie latach? W przypadku PKP IC po 2008 każdy rok to osobna epoka odnośnie dostępności taboru i zestawień pociągów.
Uogólnianie, a w szczególności przenoszenie pojedyńczych obserwacji (najgorzej, gdy obecnych) na cały okres danego malowania jest typowym błędem (czy celowym zabiegiem?) kolegów z alergią na realizm.

Rowerowego, ale jakiego typu? Pytanie jest konkretnie o 609A, w latach (2014-2016) które odwzorowuje model mogły to być jeszcze przystosowane 111A lub jeden z 111Arow, a jeśli rajd startował z Warszawy (wspomniałeś tylko stacje docelowe) to w porywach także kilka rodzajów wagonów standardu Z. Czynne 609A można było wtedy policzyć na placach obu rąk, więc nawet planowe spotkanie go to już było wyzwanie.

Warszawa jest tu ważna, bo 113A którego dotyczyło oryginalne pytanie był z Grochowa, na nadmiar wagonów gastronomicznych IC wtedy nie narzekał i w przypadku braku planowego baru w innej części kraju nie pożyczał. Ba, bar był tak cenny, że podnosił kategorię pociągu do EIC!

Relacja jest też ważna, bo jeśli na danej stacji początkowej (lub w jej okolicy) nie ma dostępnego konkretnego typu wagonu, to nawet jakby króla Salomona posadzili jako dyspozytora, to z pustej grupy wagonowej nie podstawi!

Oczywiście życie jest łatwiejsze, kiedy można po prostu sięgnąć do pudełka i wyjąć model, żeby był do dyspozycji miniaturowych pasażerów.
Tylko po co wtedy próbować oszukiwać innych, a przede wszystkim siebie, że to ma cokolwiek wspólnego z odwzorowaniem rzeczywistości?

Udowodnij, że się mylę, a chętnie odszczekam!

Nie neguję występowanie sytuacji wyjątkowych: podsyłów, dodatkowych wagonów, czy nawet ciągnięcia wagonów IC parowozem. Ale żeby użyć je jako argument w 'dywagacji', potrzeba czegoś więcej niż 'mogło być'.

Tak jest choćby w przypadku zestawu TLK Mazury: skład odwzorowany w modelu będzie jak najbardziej wierny, bo oparty na fotografiach, sęk że w takiej postaci (wzmocniony o 2 wagony, w tym kuszetkę w trybie dziennym) kursował jedynie przez kilka (co najwyżej) dni w okresie ferii zimowych.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.898 111 11
Czy na pewno? Sam osobiście kilka lat temu zamawiałem podłączenie wagonu rowerowego do interesującego mnie pociągu na potrzeby rajdów rowerowych, które organizowałem. Taki wagon pojawił się wobec tego w pojedynczych pociągach do Rzeszowa, Lublina, Gdyni, Poznania, Bydgoszczy itd. Nie pamiętam już w tej chwili, czy w tych pociągach bywały jednocześnie wagony barowe (nie wszystkimi miałem okazję osobiście podróżować), ale praktycznie wagon rowerowy mógł być dołączony do prawie dowolnego pociągu TLK/IC na zamówienie.
Kolega jest bardzo niekonsekwentny, co pogrubiłem w cytowanej wypowiedzi. Stąd też moja ocena na nie. Bo wpis do którego odnosiła się kolegi wypowiedź bardzo jasno negował występowanie relacji kiedy to oba modele od Robo, zarówno barowy jak i bagażowy były wpinane wspólnie. To że kolega organizował wyjazdy i wypożyczalnia dodatkowe wagony rowerowe, w to jak najbardziej wierzę i doceniam

Ostatnio edytowane:

mvii

Nowy użytkownik
Reakcje
5 1 0
Odpowiadając na pytania:

W których konkretnie latach?
W okresie od 2015 do 2018 roku.

Rowerowego, ale jakiego typu? Pytanie jest konkretnie o 609A, w latach (2014-2016) które odwzorowuje model mogły to być jeszcze przystosowane 111A lub jeden z 111Arow [...]
Zdecydowanie nie 111A ani 111Arow. Były to wagony z 4 przedziałami osobowymi po 8 miejsc i pozostała, większa część wagonu, z wieszakami na rowery. O ile dobrze pamiętam to 24 wieszaki. Czyli z tego co wiem to właśnie 609A.

Relacja jest też ważna, bo jeśli na danej stacji początkowej (lub w jej okolicy) nie ma dostępnego konkretnego typu wagonu, to nawet jakby króla Salomona posadzili jako dyspozytora, to z pustej grupy wagonowej nie podstawi!
Nie wszystkie przejazdy były z Warszawy. Zależało to od grupy. Mieliśmy także doczepiony wagon do pociągu relacji Gdynia-Poznań-Wrocław. I też nie był to 111A i 111Arow, ani wagon 159A (Z), który na tej trasie jeździł regularnie w składach IC.

nie było żadnego pociągu PKP IC z oboma wagonami 609A i 113A równocześnie.
Udowodnij, że się mylę, a chętnie odszczekam!
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że zaprzeczyłeś w swojej wypowiedzi, jakoby te dwa wagony kiedykolwiek się spotkały w jednym składzie. A ja napisałem, że jest to jednak prawdopodobne podając przykład z życia wzięty. Oczywiście może cię nie interesować jeden, czy kilka pojedynczych składów na przestrzeni kilku lat, ale być może są tacy, których to zainteresuje. W żadnym wypadku nie było moim celem wykazywanie ci niewiedzy itp.

Nie neguję występowanie sytuacji wyjątkowych: podsyłów, dodatkowych wagonów, czy nawet ciągnięcia wagonów IC parowozem. Ale żeby użyć je jako argument w 'dywagacji', potrzeba czegoś więcej niż 'mogło być'.
Ja odebrałem to nieco inaczej, stąd mój post. Skoro doprecyzowałeś w zacytowanym powyżej poście to nie mam więcej uwag.

Tak jest choćby w przypadku zestawu TLK Mazury: skład odwzorowany w modelu będzie jak najbardziej wierny, bo oparty na fotografiach, sęk że w takiej postaci (wzmocniony o 2 wagony, w tym kuszetkę w trybie dziennym) kursował jedynie przez kilka (co najwyżej) dni w okresie ferii zimowych
Dla niektórych taka informacja może być wartościowa. ;)

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
W okresie od 2015 do 2018 roku.
Czyli z tego co wiem to właśnie 609A.
Mieliśmy także doczepiony wagon do pociągu relacji Gdynia-Poznań-Wrocław
OK, zatem zgódźmy się że wagon 609A mógł być dołączony do dowolnego pociągu PKP IC. To teraz druga część pytania: czy pociąg ten mógł mieć też w składzie wagon barowy 113A? Nie na trasie Wrocław-Gdynia, bo na południu i zachodzie od 2013 stacjonują jedynie zmodernizowane 113Aa.
Niedobitki 113A zasiliły Grochów, ale i tam do 2015 wszystkim skończyły się dopuszczenia.

zaprzeczyłeś w swojej wypowiedzi, jakoby te dwa wagony kiedykolwiek się spotkały w jednym składzie. A ja napisałem, że jest to jednak prawdopodobne podając przykład z życia wzięty. Oczywiście może cię nie interesować jeden, czy kilka pojedynczych składów na przestrzeni kilku lat, ale być może są tacy, których to zainteresuje.
Dalej będę obstawiał, że 609A i 113A po roku 2012 (jak odwzorowują planowane modele, pomijam nawet przydziały) się nie spotkały. W planowym składzie na pewno nie. W nieplanowym: jak wywodzę, ze względu na liczebność tych konkretnych wagonów i ich stacjonowanie prawdopodobieństwo jest nikłe, nawet biorąc pod uwagę wzmocnienia, podsyły, czy inne wyjątkowe sytuacje.
Powtórzę: chętnie się przekonam, że nie miałem racji :) Jestem bardzo wdzięczny za uwagę o dołączaniu dodatkowych wagonów rowerowych, w końcu proceder taki miał miejsce również we wcześniejszych latach (co może podsunąć pomysł na podobne, mniej lub bardziej prawdopodobne zestawienia dla modeli w innych malowaniach). Sam będąc dzieckiem dwóch pedałów kiedyś pisałem:
Ale ponieważ lubię wagony rowerowe, to będę go ciągał, a co - kto mi udowodni że go nie było

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.928 121 1
Z NEWSLETTERA ROBO Modele:

Nasza dostawa została przytrzymana wyjątkowo dłużej na granicy.
Dlatego sprzedaż zestawów I cz. składu ex-ODRA przesuwamy na środę
21 stycznia o godz. 20:00

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.928 121 1
Oczekującym na ten zestaw szczerze współczuję. Będą musieli się uzbroić w duuużą cierpliwość, jako że najbliższa środa, w dniu 21 stycznia, wypada w ... 2032 roku!!! :eek::gwizd::cool:
Niestety, będzie wcześniej;)

Wkradł się błąd w treści :)
Sprzedaż zestawów I cz. składu ex-ODRA przesuwamy na środę
21 grudnia o godz. 20:00

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Tutaj mowa o I cz. składu, czyli tym, co ukazało się rok temu, a teraz jest jakiś dodruk?

Bo tak samo na środę zapowiadana jest też II część.

1671544865508.png

320838877_536845571819437_5068925532565105399_n.jpg

Ostatnio edytowane: