• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.957 121 1
A ja tak się zastanawiam, czy Kolega @grosiszcze nie mógłby przekazać Koledze @robo uwag zgłaszanych tu na Forum odnośnie jego wyrobów (z tego co tu wcześniej było napisane Robo nie czyta bo nie chce się denerwować:eek:) a nie obrażać innych, że mają czelność krytykować fenomenalne wyroby ROBO Model! Przecież te uwagi nie biorą się z nikąd! To że jakaś firma popełni błąd merytoryczny od czasu do czasu, to się zdarza (i trzeba o tym jak najbardziej informować) ale w tym przypadku zdarza się to o wiele za często! Ponadto jakość wyrobów jest na bardzo niskim poziomie (naprawdę nie mam już ochoty spędzania dość czasu w sklepie aby przeglądać kolejny modele, żeby udało się coś wybrać w miarę bez wad) a ceny niestety są na poziomie marek premium.
ROBO Modele jest przecię firmą komercyjną a nie instytucją charytatywną i uwagi klientów powinna brać pod uwagę (i je eliminować) a nie oczekiwać tylko zachwytów, tylko dla tego, że coś produkuje. W dzisiejszych czasach, w dobie konkurencji, jakość, solidność i innowacyjność ma naprawdę duże znaczenie!

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.130 88 0
Pan Robert powiedział mi na targach, że dostaje "streszczenia" tego, co się tutaj pisze.

To samo dotyczy wszystkich innych firm, małych i dużych. Nie wierzę, by jakikolwiek przedsiębiorca był tak nieogarnięty, żeby chociaż nie wygooglać opinii o swoim produkcie. Co nie znaczy, że będzie aktywnie uczestniczył w dyskusjach. Oraz, nie będzie traktował czyjegoś posta jak rozkazu. Ale zdecydowanie wie, jakie uwagi merytoryczne do jego produktów są artykułowane.

A "wygaszanie" negatywnych publikacji o produkcie czy firmie też jest na agendzie większości przedsiębiorców. Jedno nie przeczy drugiemu.

Można próbować wypuścić w przyszłości lepszy produkt, ale ten już wypuszczony trzeba przecież sprzedać, a dobre imię firmy trzeba zachować.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.468 443 99
W najnowszym na ten moment numerze Świata Kolei:

04_2022SK.jpg

Jest artykuł w dziale Oryginał i model - pt.:

"Wagony PKP standardu Y typu 111Ah i 111As z przedziałem do przewozu przesyłek konduktorskich oraz ich modele firmy Robo".

Może kogoś zainteresuje.

Pozdrawiam

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.468 443 99

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.006 63 25
Zapomnailem nadmienić ze oświetlenie fabryczne... Uważam JAK @M-G wustaczy zmniejszyć natężenie LED-ow.
Jedno mnie zastanawia. Jesteśmy na forum modelarskim (tak myślę), producent dostarcza tabor, coś nie pasuje to jaki problem pomalować wnętrze wagonu jeśli tak przebija? Zmniejszyć natężenie oświetlenia? No tak. Ale ktoś powie ze tyle kasy to ma być tip top. Ok. Skoro ma być tip top to jaki problem samemu wystrugać tabor jaki się chce? :podstepny:

Nie wiem jak koledzy. Dla mnie 90% taboru zakupionego to baza. Albo się z nią zgadzam albo nie :X3:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
754 43 0

Szczególnie ciekawy jest opis do filmiku ;)
Trochę mnie martwi, że Robo nie kończy projektów już zaczętych, a zapowiada kolejne. Brakuje mi warszawskich wagonów Y z V epoki, Gdyńskich z IV, Miałem nadzieję na kolejne numery z Wrocławia i Krakowa/Przemyśla w VI epoce, by uzupełnić składy.
A skład z tego filmu już można złożyć z wagonów Robo. jedynie to przydziały mogą nie pasować.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.293 93 9
W kolejności za lokomotywą: 244530 (Wrocław), 222360 (Kraków), 244530 (Wrocław), 244530 (Wrocław), 2112310 (Przemyśl).

To na podstawie moich zbiorów. Kuszetki Robo wydał jeszcze inne, ale skład będzie tak samo wyglądał. Powtarzam: pomijam fakt przydziałów.
I oznaczeń ;) Robo i PIKO nie wypuściło jeszcze zielono-kremowych wagonów z oznaczeniem PKP Intercity !!!