To i ja dołożę swoje "trzy grosze" do dyskusji
Czepianie się do ROBO Modele o wydanie "połówkowego" wagonu w malowaniu PKP TLK uważam akurat w tym przypadku za niesłuszne. Prawdziwy wagon w rzeczywistości faktycznie nie powstał (nie został w takie barwy pomalowany) ale z tego co wyczytałem, oficjalnie takie malowanie było przygotowane. Czyli po wielu latach dostaliśmy w modelu to co miało powstać a nie wiadomo dlaczego nie powstało. Dla mnie duży plus
Natomiast zastrzeżenia co do wydawanych modeli, miałbym do dziwnej praktyki, wznawiania po latach modeli z innym kolorem wnętrza czy podwozia (tutaj mamy prawdziwą fikcję
).
Po drugie, mając duże zastrzeżenia, delikatnie mówiąc, co do jakości produkowanych modeli (dla tego bardzo ograniczyłam zakupy od tego producenta)
, akurat bardzo mi się podoba, że firma ROBO Modele, stara się odszukiwać, wyszukiwać malowania, które choć trochę odbiegały od przyjętego schematu (chociażby warszawska kuszetka w malowaniu śliwkowym czy ostanni zestaw EX Odra, który swój niewątpliwy sukces komercyjny zawdzięcza przecię nie jakąś swą niezwykłością ale pięknym malowaniem - czy byłoby tak wielu chętnych, gdyby modele wagonów były pomalowane w kolorze oliwkowym
).
Niestety polska kolej pod względem malowania swojego taboru słabo wypada. Albo malowała wszytko przez wiele lat w kolorze oliwkowym, później trochę ożywienia (zielono, czerwono-kremowym) a teraz tylko w schemacie IC. Z jaką zazdrością przeglądam wątki dedykowane kolejom niemieckim czy francuskim, oglądając tam malowania dedykowane do wymienionych z nazw pociągów...
Zmieniając temat, jakoś niezauważalnie przeszła premiera nowych modeli wagonów w malowaniu
PKP Energetyka.
Pierwszy model odzwierciedla wagon w malowaniu
Zakładów Mazowieckich, PL-PKPE, 99 51 9 530 384-0 (
300101)
drugi przedstawia model wagonu diagnostycznego z pantografem,
Zakład Świętokrzyski, 615199-88007-7 (
300100).
Przeglądając zdjęcia rzeczonych modeli, odniosłem wrażenie (obym się nie mylił), że producent nareszcie wykonał malowanie nie metodą chałupniczą ale w profesjonalnej firmie. Również napisy wydają się nałożone metodą tampondruku a nie poprzez kalkomanie. Pomosty jak i wnętrza wydają się w miarę schludnie wykonane.
Niestety jak to ROBO, nie ustrzegł się błędu, który sam w opisie zaznaczył:
W modelu została popełniona pomyłka ponieważ powinien być to wagon na bazie 10 przedziałowego wagonu typu 111A, natomiast model jest na bazie 9 przedziałowego wagonu na bazie 112A. W ramach rekompensaty do każdego modelu będzie dołączana listwa oświetleniowa. Dotyczy to modelu z pantografem
Modele można zakupić tylko poprzez internetowy sklep ROBO Modele (również w zestawie - wtedy wychodzi trochę taniej).