• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Podsuwam firmie Robo pomysł na kolejny nietypowy wagon - roboczo nazwałem go "kuszetką Cargo" ;) (ze względu na kolor kuszetek z V epoki)
kuszetka cargo.jpg

proszę tylko tej mojej roboczej nazwy nie brać zbyt na serio, bo to mógł być jakiś wagon techniczny albo socjalny - może ktoś coś wie w tym temacie; tutaj link do filmu na którym przypadkiem go wypatrzyłem:
jeżeli w złym wątku napisałem to poproszę o przeniesienie

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.130 88 0
Widzicie... cała zawartość tego wątku jest do wyszukania poza nim. Podobnie, jak wątków o nowościach, gdzie kopiuj&wklej jest jedynym powszechnie akceptowanym zachowaniem. A jednak takie powtórzone informacje są użyteczne, bo zebrane w jedno właśnie na potrzeby kogoś, kto nie chce przegrzebywać się przez tysiące źródeł. A próbując odpowiedzieć na czyjeś pytanie, sami też się uczymy.

Po co więc popadać w skrajności typu "zapytam o wszystko, niech mi powiedzą" albo "sam sobie znajdziesz, więc po co pytasz". Trochę więcej luzu potrzeba :D

Co do wypustu Robo zrobionego na podstawie malowania, które nie weszło do użytku, bardzo mnie to cieszy. Bo to oznacza, że rynek dojrzewa i zaspokaja nie tylko największe/powszechne potrzeby, ale także te nieco bardziej wyrafinowane ;)

Reakcje
212 87 35
Podsuwam firmie Robo pomysł na kolejny nietypowy wagon - roboczo nazwałem go "kuszetką Cargo" ;) (ze względu na kolor kuszetek z V epoki)
Proszę tylko tej mojej roboczej nazwy nie brać zbyt na serio, bo to mógł być jakiś wagon techniczny albo socjalny - może ktoś coś wie w tym temacie; tutaj link do filmu na którym przypadkiem go wypatrzyłem:
Proszę tylko tej mojej roboczej nazwy nie brać zbyt na serio, bo to mógł być jakiś wagon techniczny albo socjalny - może ktoś coś wie w tym temacie; tutaj link do filmu na którym przypadkiem go wypatrzyłem:
Twoj pomysł i tak nie wypali... to nie ten typ wagonu

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.130 88 0
Pewnie chodzi o to, że Robo to raczej nie jest "manufaktura" w sensie rozumianym tu na forum i światku modelarskim, ale bardziej firma "wielkoseryjna"....
Zdecydowanie, seryjna.

Manufaktura to masowa produkcja oparta na pracy ręcznej z podziałem zadań wg specjalizacji pracowników.
Czyli coś więcej niż zakład rzemieślniczy, których właśnie w światku modelarskim jest sporo.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.957 121 1
To i ja dołożę swoje "trzy grosze" do dyskusji;)
Czepianie się do ROBO Modele o wydanie "połówkowego" wagonu w malowaniu PKP TLK uważam akurat w tym przypadku za niesłuszne. Prawdziwy wagon w rzeczywistości faktycznie nie powstał (nie został w takie barwy pomalowany) ale z tego co wyczytałem, oficjalnie takie malowanie było przygotowane. Czyli po wielu latach dostaliśmy w modelu to co miało powstać a nie wiadomo dlaczego nie powstało. Dla mnie duży plus:) Natomiast zastrzeżenia co do wydawanych modeli, miałbym do dziwnej praktyki, wznawiania po latach modeli z innym kolorem wnętrza czy podwozia (tutaj mamy prawdziwą fikcję:mad:).
Po drugie, mając duże zastrzeżenia, delikatnie mówiąc, co do jakości produkowanych modeli (dla tego bardzo ograniczyłam zakupy od tego producenta):(, akurat bardzo mi się podoba, że firma ROBO Modele, stara się odszukiwać, wyszukiwać malowania, które choć trochę odbiegały od przyjętego schematu (chociażby warszawska kuszetka w malowaniu śliwkowym czy ostanni zestaw EX Odra, który swój niewątpliwy sukces komercyjny zawdzięcza przecię nie jakąś swą niezwykłością ale pięknym malowaniem - czy byłoby tak wielu chętnych, gdyby modele wagonów były pomalowane w kolorze oliwkowym:niepewny:).
Niestety polska kolej pod względem malowania swojego taboru słabo wypada. Albo malowała wszytko przez wiele lat w kolorze oliwkowym, później trochę ożywienia (zielono, czerwono-kremowym) a teraz tylko w schemacie IC. Z jaką zazdrością przeglądam wątki dedykowane kolejom niemieckim czy francuskim, oglądając tam malowania dedykowane do wymienionych z nazw pociągów...

Zmieniając temat, jakoś niezauważalnie przeszła premiera nowych modeli wagonów w malowaniu PKP Energetyka.
Pierwszy model odzwierciedla wagon w malowaniu Zakładów Mazowieckich, PL-PKPE, 99 51 9 530 384-0 (300101)
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

drugi przedstawia model wagonu diagnostycznego z pantografem, Zakład Świętokrzyski, 615199-88007-7 (300100).
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg

Przeglądając zdjęcia rzeczonych modeli, odniosłem wrażenie (obym się nie mylił), że producent nareszcie wykonał malowanie nie metodą chałupniczą ale w profesjonalnej firmie. Również napisy wydają się nałożone metodą tampondruku a nie poprzez kalkomanie. Pomosty jak i wnętrza wydają się w miarę schludnie wykonane.
Niestety jak to ROBO, nie ustrzegł się błędu, który sam w opisie zaznaczył: W modelu została popełniona pomyłka ponieważ powinien być to wagon na bazie 10 przedziałowego wagonu typu 111A, natomiast model jest na bazie 9 przedziałowego wagonu na bazie 112A. W ramach rekompensaty do każdego modelu będzie dołączana listwa oświetleniowa. Dotyczy to modelu z pantografem:(

Modele można zakupić tylko poprzez internetowy sklep ROBO Modele (również w zestawie - wtedy wychodzi trochę taniej).

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.131 150 7
Niestety jak to ROBO, nie ustrzegł się błędu, który sam w opisie zaznaczył: W modelu została popełniona pomyłka ponieważ powinien być to wagon na bazie 10 przedziałowego wagonu typu 111A, natomiast model jest na bazie 9 przedziałowego wagonu na bazie 112A.
Czyli kolejny fikcyjny model, niezamierzony, ale fikcyjny :ROFL:! Cóż za fatum :eek:. Ale plus, że producent się przyznaje.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
A wy nadal się pałujecie czyimś potknięciem. Jakie to polskie.....

Po raz enty (nie tylko ja) piszę - SAMI ZRÓBCIE LEPIEJ (NAJLEPIEJ TANIEJ) i przestańcie pier.......ić jak to ktoś się "pomylił".
Sami się pomyliliście z tym, co trzeba w życiu robić !!

Gdzie jest, kurde, admin wątku ?!!

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.131 150 7
Kolego @Kris, za przeproszeniem, ale dyskusja jest jak najbardziej na temat. Mówimy o produktach firmy Robo, o zaistniałych faktach. Gdzie w regulaminie forum jest napisane, że można tylko pisać 'och' i 'ach' o modelach? Nikt nikogo nie obraża. Po prostu modele są zwyczajnie oceniane. Mało tego, uważam, że wpis Kolegi jest tutaj niewłaściwy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
Kolego @Rozjazd - z całym szacunkiem - śledzę ten wątek już długo i krytyka wyrobów firmy Robo już dawno przerodziła się w czyste czepialstwo.
Wyrażanie swojej opinii jest w moim przekonaniu : wyrażeniem opinii - do tego wystarczy JEDEN post.
A wy (tu do ogółu "znawców") wylewacie pomyje na pół strony - NIC to nie zmieni, a merytoryczne INFORMACJE dotyczące tematu giną w tym syfie.
"Chcę chodzić po lesie, ale nie brodząc w gąszczu śmieci pseudogrzybiarzy"......

Nie jestem adwokatem firmy, ani Pana Roberta, ale jestem zadowolonym klientem. Jestem też uczestnikiem tego forum i staram się dbać o to, by dyskusje były merytoryczne (także przez takie moje posty "pseudoporządkowe" - nie czepiać się słówek, to moja branża ;) ) .
Jeśli czegoś nie wiem, to się do tego przyznaję. Zaś część osób tu "WIE" NIBY LEPIEJ, ale na tym "wiedzeniu" się kończy....
Mnie to osobiście irytuje (jak widać, nie tylko mnie), dlatego reaguję.

Bez urazy, pozdrawiam :)

ogi76

Użytkownik
Reakcje
142 10 0
W modelu została popełniona pomyłka ponieważ powinien być to wagon na bazie 10 przedziałowego wagonu typu 111A, natomiast model jest na bazie 9 przedziałowego wagonu na bazie 112A. W ramach rekompensaty do każdego modelu będzie dołączana listwa oświetleniowa.
Miły gest, ale w ten sposób wyposażamy ten wagon w dodatkową wadę - świecące ściany boczne (widoczne na zdjęciu).
W wersji bez oświetlenia nie zgadza się ilość okien, w wersji z oświetleniem mamy jedno wielkie okno zamiast ściany bocznej. Nie wiem czy to lepiej.
To jest świetny przykład powiedzenia że dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane.
Poza tymi dwiema wadami, model świetny.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.131 150 7
Kończąc mój wywód w tym temacie, to:
krytyka wyrobów firmy Robo już dawno przerodziła się w czyste czepialstwo.
Czepialstwa o szczegóły też nie popieram, ale przepraszam, produkcja wagonów fikcyjnych, czytaj pomyłka bazy wagonu, no to jest wielbłąd, a nie czepialstwo. Kwestia skali błędu jest tu istotna.

jestem zadowolonym klientem. Jestem też uczestnikiem tego forum i staram się dbać o to, by dyskusje były merytoryczne
Żeby było jasne, jestem fanem produktów Robo i sam mam kilka wagonów i zamierzam mieć kolejne. Ale jak krytyka się należy, to nie widzę podstaw, żeby o tym nie mówić. Dyskusja o wielbłądach producenta, choć nie jest najprzyjemniejsza, jest jak najbardziej merytoryczna (niestety).

Admin (moim zdaniem) nie powinien usuwać wpisów dotyczących fikcyjnego 'łamańca' jak i pomyłki producenta wagonu PKP Energetyki, gdyż są to fakty o produktach i słusznie, że Koledzy @Noah i @am-70 o tym wspomnieli. Jest to niestety ciemna strona tych nowości, ale prawdziwa.

PS. Również pozdrawiam :)

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Cóż, kolega Kris (i reszta) jakoś nie reaguje w temacie ET22, że wystarczy jeden wpis na temat babola w postaci cieni (a wcześniej nieprawidłowych dat rewizji i "wyłupiastych" okien - tematy rzeka na wieeeele stron) jakie rzucają oznaczenia lokomotywy. W tematach Piko można na 10 stron powielać wpisy o tym samym błędzie. Chociaż należało by zrewidować pojęcie błędu. Bo skoro wg arcy-producenta ROBO wykonanie modelu na bazie innego typu wagonu jest POMYŁKĄ :)ROFL::ROFL::ROFL:) to nie wiem już teraz co mogło by kandydować do miana błędu?
W temacie modeli ROBO można tylko raz wspomnieć o danym błędzie znaczy pomyłce-to lepiej brzmi niż błąd rzecz jasna. Czemu raz ? No bo jeden wpis ma wiele większą szansę zniknąć w tłumie i osoba nieeobeznana w temacie ma wiele mniejszą szansę na odkrycie błędu. I ta wieczna retoryka, że wszyscy dowalają ROBO i wyłącznie się czepiają i najważniejsza...umiesz lepiej zrób sam. Żenada. ROBO podlega pod te sama prawa rynkowe co inni producenci i nie można na forum (wolnym?) stosować cenzury jak z poprzedniego systemu. Wybaczcie, ale płacę i mam prawo oczekiwać. Praktycznie ciągle ROBO zalicza jakieś wtopy, staranność i dokładność malowania na poziomie przedszkola, ale mówić o tym nie można. Trzeba grzecznie 300zł na wagon wydać i absolutnie nie zadawać żadnych pytań, a broń Boże krytykować, bo...jak umiesz lepiej to zrób sam :rolleyes:.

Zawsze będę popierał rzeczową i konstruktywną krytykę KAŻDEGO modelu i KAŻDEJ firmy (zaraz kolega grosik się czepi więc tak, Piko też nie jeden raz krytykowałem). Klient ma prawo wiedzieć za co płaci. Ma prawo widzieć co jest w modelu nie tak jak być powinno. I każdy kto twierdzi inaczej jest w błędzie. Jeśli ROBO będzie rozdawał modele za darmo to ok, krytyka jest zbędna. Ale za to się płaci, a ktoś zarabia. Zarabia za pełnowartościowy produkt, a takiego nie dostarcza. Ale cicho sza.....

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1
Chłopaki - dajcie sobie na luz, bo za bardzo się spinacie. Może ktoś coś by powiedział w temacie tego "pasażerskiego" w barwach Cargo, którego fotę wrzuciłem wyżej jako podpowiedź kolejnego nietypowego modelu dla Robo. Może ktoś coś wie że był taki nasz "Y-grek", bo ten na zdjęciu to chyba Bautzen.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
Zgadzam się całkowicie, ale we wszystkim trzeba zachować umiar. A z tym bywa tu na forum różnie....i o to mi chodzi. Tyle na ten temat.
Myślę, że wyczerpaliśmy tę kwestię i nie wracajmy już do tego.

Miłego weekendu

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.267 225 2
Ale za to się płaci, a ktoś zarabia. Zarabia za pełnowartościowy produkt, a takiego nie dostarcza
Ale w czym masz problem. Przecież nikt ciebie nie zmusza do zakupu. Jak ktoś chcę mieć fikcyjny wagon to jego sprawa i jego pieniądze. Jak się model nie sprzeda to wtedy producent wyciągnie wnioski że swej pomyłki.
A wy to macie nieustający ból dupy o błędy Robo, a jak ja napisałem o błędach dat rewizji wagonów IC to Pan z Piko Polska vel lakiernik samochodowy wraz ze swoimi przydupasami próbowali mnie zdyskredytować.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.468 443 99
A wy to macie nieustający ból dupy o błędy Robo, a jak ja napisałem o błędach dat rewizji wagonów IC to Pan z Piko Polska vel lakiernik samochodowy wraz ze swoimi przydupasami próbowali mnie zdyskredytować.
Czy więc w związku z powyższym trzeba teraz dyskredytować innych by ulżyło za dawne czasy z opiniami dla PIKO...? Myślę, że nikt tu nie ma "bólu dupy", tylko wyraża (grzecznie) swoje opinie. "Ból dupy" mają ci, którzy agresywnie na te opinie reagują.