• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.468 443 99
Z facebook'a:

W międzyczasie jak robią się wagony 609A oraz barowe powstał pomysł wydania bardzo zróżnicowanego składu pociągu TLK Mazury relacji Kraków Płaszów - Olsztyn Główny. W zestawie pierwszym znajdą się poniższe wagony.
Warto dodać, że wagon kuszetka będzie jako wagon 2klasy ze złożonymi łóżkami jako siedzeniami. Nie będą to typowe siedzenia 2klasy jak ma to miejsce w niektórych kuszetkach na rynku lecz będą to złożone łóżka z zachowaniem ich charakterystycznego kształtu. Zestaw pojawi się w okolicach połowy lipca 2022r.

W 2gim zestawie, który planowany jest pod koniec/początek 2023 roku pojawią się poniższe wagony:
- 112At (ogrzewanie nawiewne, dach ryflowany, okna 127A)
- 111Ay (ogrzewanie nawiewne, dach ryflowany, okna 111A)
- 111As (ogrzewanie konwekcyjne, dach ryflowany, okna 127A)
- 111As (z przedziałem rowerowym, ogrzewanie konwekcyjne, dach ryflowany, okna 111A).
Kolejne nowości planowane na początek wakacji pojawią się niebawem w zapowiedziach.

Wizualizacja zestawu "Mazury"....

FB_IMG_1654882381185.jpg

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.293 93 9
Robo ogłosiło ponadto :love:

Następnymi nowościami, które niedługo się ukażą będą to:
Zestaw 2 wagonów do pociągu TLK PRZEMYŚLANIN. Wagony będą ze stacji Przemyśl, dodatkowo pojawi się też wagon z Krakowa w wersji limitowanej jako wzmocnienie do pociągu Przemyślanin. Wielu z Was pytało się kiedy pojawią się następne wagony do tego właśnie składu i wreszcie udało się ustalić niektóre z tych wagonów.
Modele będą posiadały tablice relacyjne z blaszek trawionych naklejone na boki wagonów.
W następnej kolejności chciałbym dodać jeszcze do tego składu wagon 1/2klasy z oknami typu 127A (zaokrąglone) w malowaniu czerwono-kremowym ale z numerami IC oraz jeden lub dwa wagony; z ogrzewaniem nawiewnym i oknami typu 111A oraz ogrzewaniem nawiewnym i nowszymi oknami typu 127A. Do pełni szczęścia pojawi się też kuszetka z Gdyni lub Szczecina, które były ciągnięte w tym składzie.
1654883219041.png

1654883238166.png

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
465 5 3
Które dotychczas wydane wagony były z myślą o tym pociągu ?
Wszystkie te, które wskaże producent ;). Wskaże, że pasują. Ale czy faktycznie ...? Czekamy niecierpliwie?

Od dłuższego czasu mam wrażenie, że okresowymi przypadkami (faktami) bałaganu z zestawianiem składów (co do jednolitości st. macierzystych | BZ | ZPR | PZ | DOKP), można "wyjaśnić" wszystko. Nawet na przestrzeni ostatnich wielu, wielu lat.
Niedługo może się okazać, że Dyr. Wilno też zestawiała i/lub wzmacniała pociągi dalekobieżne wagonami przemyskimi, krakowskimi i wrocławskimi :ROFL:.

A dalej, w kontekście składu TLK Przemyślanin, bardzo jestem ciekaw wspomnianego poniżej "łamańca" typu 112At.
[cyt. za Robo] (...) chciałbym dodać jeszcze do tego składu wagon 1/2klasy z oknami typu 127A (zaokrąglone) w malowaniu czerwono-kremowym ale z numerami IC (...)

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
649 5 2
Na rysunkach przedstawiających poszczególne wagony TLK Mazury zaciekawiła mnie adnotacja dotycząca praw autorskich - PMR Modele 2022. Czyżby początek nowej współpracy? Może być ciekawie

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.458 148 0
Apropos mieszanin wagonów w składach. Wczoraj ok. 10:00 czekałem na pociąg w Legionowie i jechał jakiś skład IC chyba z Gdyni do Katowic. Lok EU07 był z Wrocławia a wagony były z Gdyni, Krakowa i Przemyśla. Czyli można mieszać do woli, co i ja będę czynił w moich składach. W końcu co pasażerów interesuje z jakiej stacji są wagony. Ważne żeby pociąg się zbytnio nie spóźnił. :)

voytecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
52 0 5
Trochę mnie martwi, że Robo nie kończy projektów już zaczętych, a zapowiada kolejne. Brakuje mi warszawskich wagonów Y z V epoki, Gdyńskich z IV, Miałem nadzieję na kolejne numery z Wrocławia i Krakowa/Przemyśla w VI epoce, by uzupełnić składy.
A skład z tego filmu już można złożyć z wagonów Robo. jedynie to przydziały mogą nie pasować.
Wrocławska "jedynka" IC też miała być wznowiona i coś cisza w tym temacie :( Niestety na pierwszą edycję się nie załapałem, a minął już kawałek czasu od tego wydarzenia.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
754 43 0
Z wyżej wymienionych też coś się ukaże wraz z TLK Mazury. Kremowo-zielone IC też będą.
Tylko myslalem o szarych IC do skladu, a nie tych zielono kremowe z VI epoki. Nadal mam wrażenie chaosu wydawniczego. Nie lepiej zbudować sklad w danej epoce jednolity i potem robic inne?

Z wroclawskimi sie udalo w V epoce z trumienką. Warszawa bez trumienki rozgrzebana. Wyszly 3 wagony. Krakow 4 wagony z trumienka plus Zagórz. Szczecin 2 wagony bez trumienki.

W VI szare Krakow, 2 Przemyśle, 4 Wrocław (na 1kl z Wrocka sie nie zalapalem) wiec tez sklad tylko mieszany. Chyba trzeba to będzie łączyć z Piko...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Popieram. IC-ki obu producentów wizualnie dość dobrze - mimo różnego podejścia do tematu - się ze sobą komponują (1 i 2 klasa. Bo kuszetki to już jakby dwa różne typy wagonów obok siebie postawić).

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.267 225 2
Tylko myslalem o szarych IC do skladu
Jakie to są wagony "szare IC"?
a nie tych zielono kremowe z VI epoki.
Przecież TLK Mazury ma być w barwach "ICCC"
Nadal mam wrażenie chaosu wydawniczego. Nie lepiej zbudować sklad w danej epoce jednolity i potem robic inne?
ROBO wychodzi z założenia że będzie wydawać kolejne wagony z danego składu w pewnych odstępach czasu. Bo kogo stać na jednorazowy wydatek na pięć czy sześć wagonów. Lepiej to rozbić w czasie i mieć bardziej zróżnicowaną ofertę.
W VI szare Krakow, 2 Przemyśle
W lipcu będziesz miał dwa Przemyśle kremowo-zielone IC, a Kraków z Przemyślem mógł jeździć bo to jest jeden zakład IC (Południowy).

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.907 111 11
Ja nie rozumiem kolegow którzy podchodzą do sprawy zerojedynkowo. Czyli albo wystawienie składów tylko z jednej stacji macierzystej. Albo zupełna samowolka czyli groch z kapustą z całego kraju. Warto by było spróbować znaleźć może przykłady zestawień po prostu realistycznych. Jak nie sami to przy pomocy kolegów z forum badz przez podobne grupy na choćby Facebooku

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
754 43 0
Jakie to są wagony "szare IC"?

W lipcu będziesz miał dwa Przemyśle kremowo-zielone IC, a Kraków z Przemyślem mógł jeździć bo to jest jeden zakład IC (Południowy).
Szare w sensie aktualne barwy IC (nie ICCC - nie ma takiego tworu!)

Kremowo - zielone wagony IC z VI epoki mnie nie interesują, bo to taka przejściówka była i mi po prostu się kojarzą z V epoką. Jedynek nie mam, więc dwójek też nie kupię. Cały czas czekam na kremowo - zielone i kremowo - czerwone z logo PKP bez trumienki. Jakoś przeważają wagony z VC i logo w trumience. Niestety chyba jeszcze długo poczekam...

Ja nie rozumiem kolegow którzy podchodzą do sprawy zerojedynkowo. Czyli albo wystawienie składów tylko z jednej stacji macierzystej. Albo zupełna samowolka czyli groch z kapustą z całego kraju. Warto by było spróbować znaleźć może przykłady zestawień po prostu realistycznych. Jak nie sami to przy pomocy kolegów z forum badz przez podobne grupy na choćby Facebooku
No właśnie szukam. Niestety u nas w dedykowanym wątku na lekarstwo takich zestawień.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.267 225 2
Szare w sensie aktualne barwy IC (nie ICCC - nie ma takiego tworu!)
No to aktualnych barw IC w wagonach z kwadratowymi wagonami nie będzie, bo takich wagonów nie ma już w eksploatacji. Zresztą wagony z zaokrąglonymi oknami i łamanymi drzwiami też najprawdopodobniej niedostaną szarych barw z czarnym pasem.
Barwy "ICCC" jest takie określenie stosowane przez Andrzeja Etmanowicza w artykułach w Świecie Kolei.