• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 21 0
Rzeczowej informacji i odpowiedzi na ten temat może udzielić jedynie ROBO. Dlaczego tak postępuje itd.
Tak, że myślę nie ma co dalej wałkować tematu. Nie widzę w tym sensu.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Nie musi podawać nad jakimi konstrukcjami/typami pracuje, ale mógłby podać (jak z resztą raz czy dwa zrobił), że w przygotowaniu jest np. 8-wagonowy pociąg ze Szczecina z epoki Vb oraz 14-wagonowy pociąg TLK Szczecin/Przemyśl z przełomu V i VI epoki. To by klientom raczej wystarczyło, choć wiadomo, że im więcej szczegółów tym klient bardziej zadowolony.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.549 60 1
To jest jakaś dziwna teoria, że upadek polskich producentów związany jest z ujawnieniem planu wydawniczego. No czegoś się "chycić czeba" ;)
Trochę odbiegając od tematu, trochę nie (bo Robo współpracował z SM): EU07 dwie firmy wydały prawie jednocześnie, SM zapowiedziało jako kolejny model SU46 po czym PIKO to samo, no ok, ale jak po zapowiedziach SM odnośnie prac nad wagonami 401Z PIKO znowu zdublowało to zaskakujący zbieg okoliczności :niepewny:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Ciekaw. Ale jak Heris zapowiedział Y-ka to Piko wydało go o wiele później. A może zbieg okoliczności, bo wszyscy oczekiwali tych modeli. A patrząc na program wydawniczy PIKO wchodzi prawie we wszystko nawet w to co Roco czy Matrix nie zważając na potentatów. A jeśli Robo chce coś wypuścić to i tak powinien szerzej to przedstawić. A nie tylko Facebook.

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
696 21 0
PIKO wchodzi prawie we wszystko nawet w to co Roco czy Matrix nie zważając na potentatów
A już najbardziej żenującym i rażącym przykładem polityki wydawniczej PIKO tzn. wpieprzania się wszystkim i wszędzie jest zapowiedź wagonu z Zagórza.
Wiem, że ROBO ten wagon planował już od jakiegoś czasu i miał się ukazać jeszcze w zeszłym roku. Będzie na początku 2021 r.
Jak PIKO ma zamiar wydać dokładnie ten sam nr wagonu to proponuję zmienić plany, mają jeszcze czas.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Tylko ciekawe jest to, że PIKO ładuje się wszystkim w ich wyroby, ale wagony ze Szczecina, Gdyni i Warszawy i (Poznania) pierwsze wykonał Heris i są one uzupełnieniem powyższych firm. No ale Poznania innych jeszcze nie ma. Ale jak Heris to planował, bo takie podałem im numery aby chociaż połączyć po dwa wagony, to o tym Piko nie wiedziało. A i Piko i Robo poszli dalej w te wagonownie tworząc składy. Heris, niestety na tym stracił, bo ponownie wypuszcza te same numery wagonów a nie inne.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.262 225 2
PIKO tzn. wpieprzania się wszystkim i wszędzie jest zapowiedź wagonu z Zagórza.
Wiem, że ROBO ten wagon planował już od jakiegoś czasu i miał się ukazać jeszcze w zeszłym roku. Będzie na początku 2021 r.
Jak PIKO ma zamiar wydać dokładnie ten sam nr wagonu to proponuję zmienić plany, mają jeszcze czas.
No przecież Robo wydaje teraz wagon 1/2 klasy z Zagórza, tyle że inny numer i z wcześniejszą datą rewizji.

el14

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 17 0
A co w tym jest złego, że dwóch producentów robi podobne modele, człowiek ma wybór, jeden kupi to, drugi tamto i każdy będzie zadowolony.
Wydaje się że dla konsumenta nic. Do ewentualnego czasu aż duży połknie małego i tego wyboru już nie będzie. Póki co w Ygrekach Robo broni się jakością (ale w beczkach chyba poległ).

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.368 473 107
Tylko ciekawe jest to, że PIKO ładuje się wszystkim w ich wyroby, ale wagony ze Szczecina, Gdyni i Warszawy i (Poznania) pierwsze wykonał Heris i są one uzupełnieniem powyższych firm. No ale Poznania innych jeszcze nie ma. Ale jak Heris to planował, bo takie podałem im numery aby chociaż połączyć po dwa wagony, to o tym Piko nie wiedziało. A i Piko i Robo poszli dalej w te wagonownie tworząc składy. Heris, niestety na tym stracił, bo ponownie wypuszcza te same numery wagonów a nie inne.
No tak. Jest jeszcze możliwość, że to ROBO i SM wiedzieli o planach PIKO i postanowili ubiec wielkiego konkurenta. Może dlatego PIKO zmieniło plany odnośnie wcześniejszego wydania EU07? Ale kto by wierzył w takie bzdury :D:D:D...:niepewny:

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.260 21 0
No w sumie była o tym dyskusja w którymś wątku i wyszło, że chyba parę osób znało długofalowe plany PIKO, bo powstały jeszcze w czasach wydawania SP42.
Pytanie czy nie były to plany SK-Model? SP/SM42 to też chyba SK-Model, o ile mnie pamięć nie myli. Były tylko produkowane w Piko.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
Widzę, że Wam się fest nudzi......
Kilkadziesiąt stron nic nie wnoszącej dyskusji .....po co?
Robo, Piko i inni czytają, słuchają i biorą pod rozwagę (lub nie), ale robią swoje. ROBIĄ. ROBIĄ.

Robią, żebyście mieli, o czym klepać w klawiaturę lub czym się podniecać :)
Więc może zamiast bez sensu gadać też byście coś zrobili? Swój model czegoś.....pooceniamy....pokrytykujemy i popierdolimy przez 68 stron o niczym... Fajnie będzie :podstepny:(y)
Lub poprostu ograniczcie się do KONKRETÓW....

To nie mój wątek, ale czytam, bo mam wagon tej firmy i interesuje mnie ten temat. Ale interesują mnie KONKRETY...

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Życzę dużo zdrówka i pinionszkuff. :)