• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Narzekali co niektórzy na dużą (nie do kupienia) ilość wydawanych modeli przez PIKO, a tu ROBO chyba nas zaleje dosłownie swoimi modelami. Już czekamy na 6 zapowiedzianych Y-ków a widać już kolejne na horyzoncie. Ciekawe czy i tu pojawią się narzekania...:gwizd:

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Ja się cieszę, że Robo wydaje. Tylko tak trochę chaotycznie. Nie można zrobić składu z każdej epoki z jednego miasta, potem robić kolejne?
W zeszłym roku o ile dobrze pamiętam była ankieta, czy sondaż w jakim trybie wydawać, czy seriami jeden przydział i epoka do oporu i dopiero kolejny, czy dać szansę by każdy mógł sukcesywnie kompletować swój skład w mniej więcej podobnym czasie. Widocznie ta druga opcja przeważyła. Ekonomicznie też ma sens i dla producenta i dla kupujących :)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.157 131 19
Ja się cieszę, że Robo wydaje. Tylko tak trochę chaotycznie. Nie można zrobić składu z każdej epoki z jednego miasta, potem robić kolejne?
Z punktu widzenia mniej zamożnych pasjonatów lub po prostu szalonych miłośników wagonów typu Y polskiej budowy (którzy chcą mieć wszystkie [!] modele tych wagonów - póki co nie znam nikogo takiego) lepiej jest jak producent wypuszcza kolejne modele do danego składu w pewnych odstępach czasowych :) , aniżeli cały skład na raz :eek: - w ten sposób mają szansę nabyć wszystkie interesujące ich modele (y) , do kompletowanego/ych przez siebie składu/ów. Oczywiście "tracą" na tym osoby niecierpliwe :gwizd: , które "od ręki" chciałyby mieć już cały skład. Powiem tak :cenzura: - cierpliwości :podstepny: ... ROBO się rozkręcił :D , także teraz już może sukcesywnie wydawać kolejne modele, więc dla nikogo nie zabraknie ;) ... jeszcze Wam "uszami będą wychodzić" :p ...

Reakcje
89 3 0
No mnie bardzo cieszy zapowiedź ROBO uzupełnienia gdyńskiego składu z epoki IVc. I szczerze mówiąc mój budżet pozwala mi na zakup rocznie jednej lokomotywy i ze trzech wagonów. No jeszcze bonus urodzinowy i bożonarodzeniowy. Zatem z mojego punktu widzenia dwa wagony rocznie od ROBO to w sam raz

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
754 43 0
Z punktu widzenia mniej zamożnych pasjonatów lub po prostu szalonych miłośników wagonów typu Y polskiej budowy (którzy chcą mieć wszystkie [!] modele tych wagonów - póki co nie znam nikogo takiego) lepiej jest jak producent wypuszcza kolejne modele do danego składu w pewnych odstępach czasowych :) , aniżeli cały skład na raz :eek: - w ten sposób mają szansę nabyć wszystkie interesujące ich modele (y) , do kompletowanego/ych przez siebie składu/ów. Oczywiście "tracą" na tym osoby niecierpliwe :gwizd: , które "od ręki" chciałyby mieć już cały skład. Powiem tak :cenzura: - cierpliwości :podstepny: ... ROBO się rozkręcił :D , także teraz już może sukcesywnie wydawać kolejne modele, więc dla nikogo nie zabraknie ;) ... jeszcze Wam "uszami będą wychodzić" :p ...
Nie chodziło mi o cały skład na raz. Ale jak już jedziemy epokę np. V, to może nie skakać po przydziałach, tylko robić np. Wrocław. I przy kązdym wagonie wydawać podobnie z IV i VI epoki np. Szczecin i Kraków. Czyli w każdej dostawie 3 wagony (bo i tak średnio wydaje 3 modele w edycji) z trzech różnych epok i trzech różnych przydziałów (znaczy jedna epoka - jeden przydział). Kolejne wydanie tym samym trybem. Ja bym to tak widział, bo jak dostaję raz Wrocław, raz Warszawę, raz Przemyśl, to nie wiem sam co zbierać, bo nie wiem co będzie wydawane dalej. Do szczecińskiej 2 klasy z VI epoki do dziś nie ma nic więcej od Robo, więc nie wiem czy kiedykolwiek będzie. W ten sposób w roku złoży się 3 składy z 3 epok, więc raczej nikt nie kupi za każdym razem wszystkich trzech modeli. No chyba, że Ci "szaleni" :)

el14

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 17 0
Mnie tam tempo Robo i wypusty pasują, w szczególności, że cały czas coś nowego, a nie tylko klepanie z identycznej formy 20 malowań.

Dziś na fb taka wypowiedź Robo na temat VI epoki w najbliższym czasie: Będą jedynki z ryflowanym dachem w malowaniu ICCC oraz dopełnienie składu Przemyśl/ szczecin, który wydaliśmy jakiś czas temu.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
I super. Cieszę się, że Robo zalewa nam rynek fajnymi wagonami. Jeszcze kilka miesięcy temu miałem dwa wagony Robo i 4 Piko. Teraz mam 9 Robo i 0 Piko :) Dla mnie osobiście wnętrze w wagonach Robo bije konkurenta na głowę nawet kosztem tych 30 zł więcej. Z niecierpliwością czekam na kolejne pozycje do dopełnienia składu :)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Powiem, że właśnie chciałem mieć w kolekcji wszystkie edycje Y-ków od PIKO. Ale w obliczu ilości tych modeli od tego producenta, jak i pojawiające się ciekawe z mojego punktu widzenia pozycje od ROBO to chyba ta utopia się nie urzeczywistni :gwizd:

Mnie tam tempo Robo i wypusty pasują, w szczególności, że cały czas coś nowego, a nie tylko klepanie z identycznej formy 20 malowań.

Dziś na fb taka wypowiedź Robo na temat VI epoki w najbliższym czasie: Będą jedynki z ryflowanym dachem w malowaniu ICCC oraz dopełnienie składu Przemyśl/ szczecin, który wydaliśmy jakiś czas temu.
Dobrze by było aby było jasno określone, które wagony są w jakim temacie wydawane. Widać wyraźnie, że w 6 epoce prym wiedzie Wrocław, Kraków i w trochę mniejszym stopniu Przemyśl i Szczecin. Jakie one w zamyśle autora mają tworzyć składy pociągów? Co z czym łączyć i w efekcie co kupować?

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
lepiej jest jak producent wypuszcza kolejne modele do danego składu
Jakie one w zamyśle autora mają tworzyć składy pociągów? Co z czym łączyć i w efekcie co kupować?
Patrząc na na modele które się dotychczas ukazały, zarówno oznaczenia jak i chronologię, nie widzę niestety żadnego planowania tych poczynań :(
Co jest potencjalnie strzelaniem sobie przez producenta w stopę, biorąc pod uwagę możliwości finansowe (lub inne ograniczenia) klientów: ja sam być może kupiłbym oliwkowe z przydziałem szczecińskim (chyba już można określić je jako zalegające, skoro w DCC24 są na wyprzedaży o wielu tygodni), ale tylko wiedząc, że będę mógł zestawienie uzupełnić, niż pozostać z 3 wagonami.

Dziś na fb taka wypowiedź Robo
Oprócz klarownej wizji/planu produkcji, dodatkowo komunikacja kuleje...
Jeśli sprzedaż prowadzona jest przez ogólnodostępne kanały (sklepy stacjonarne i internetowe), to informacja również powinna być ogólnodostępna. Choćby przez dodanie treści z fb na własnej stronie internetowej.

el14

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 17 0
To jak Robo zacznie snuć długoterminowe, oficjalne plany i coś pójdzie nie tak (a przy małych firmach różnie bywa, nie wspominając o obecnych czasach) i coś się nie wyda, to dopiero by była awantura ;)

Reakcje
89 3 0
W kwestii planów "wydawniczych" od ROBO to po części zgadzam się, ze jakiś harmonogram mógłby ogłosić. Ale żeby sie tego potem trzymać. Nie musi to być nic szczegółowego. Ale np.: planowana jest równoległa realizacja uzupełnień składów z epoki IVc dla Gdyni i Krakowa oraz Warszawy i Wrocławia z epoki VI. Następnie (jeśli będzie potrzeba) po pierwszym wypuście ww. uzupełnień składów, będzie drugi wypust składu szczecińskiego z epoki IVc i pierwszy wypust ryflaków z epoki IVb. Rzecz jasna to tylko moje gdybanie i nie wiem jakie są możliwości i uwarunkowania w tym względzie

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Ja osobiście uważam, że fajnie było by wiedzieć czego się w najbliższym czasie spodziewać by jakoś sobie zaplanować kierunek. No ale w przypadku Robo nie narzekam.