• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.545 16 0
Widać niektórzy patrzą na czarno białe zdjęcia i widzą kolory :) Też myślę jak ty. Oszczędności co do farby szarej zaczęły się w głównie w epoce IVc --- np. w ZNTK Pruszków zaczęto "Bipy" malować całe na oliwkowo. Zrezygnowano nawet z białych, ozdobnych pasów na wagonach bo łatwiej i szybciej będzie.
To jeszcze dorzucę coś w ramach ciekawostki, bo przypomniałem sobie o filmie Wielki Szu, i na filmie (z 1982 roku) są akurat "ryflaki" z TKt48 (161?) na czele. Niestety jakiekolwiek oznaczenia są dla mnie nieczytelne.
Może ktoś nie widział jeszcze, to wrzucę:
Scena 1 | Scena 2

Zrzut ekranu 2025-10-16 122413.jpg Zrzut ekranu 2025-10-16 122439.jpg Zrzut ekranu 2025-10-16 122519.jpg Zrzut ekranu 2025-10-16 122552.jpg

Reakcje
156 6 0
Wracając do tematu epoki III i oliwkowych dachów na wagonach znalazłem taki ciekawy tryptyk. Mieszanka dachów szarych i zielonych. Dla każdego coś miłego. W tle Zieleniak w Gdańsku. Budowę rozpoczęto 1965 r. zakończono w 1971 r.

Załączniki

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.068 455 7
I dochodzimy do teorii, na miarę niemal darwinowskiej - "Interpretacja kolorów na podstawie zdjęć czarno-białych". Foliarze i inni uznający płaskość Ziemi mogą poczuć się urażeni:eek:...

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.347 35 1
Tyle tylko, że Robert z tych zdjęć nic nie zrobi w modelu ( przynajmniej na razie ) :rolleyes: Wagony pokazane na zdjęciach to " Ryflaki" typu 43A
I właśnie na tych wagonach oznaczenie było takie o które pytał kolega @eSeMzOp czyli podwójne oznaczenie klas i napis PKP przy drzwiach środkowych.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
152 29 2
Tyle tylko, że Robert z tych zdjęć nic nie zrobi w modelu ( przynajmniej na razie ) :rolleyes: Wagony pokazane na zdjęciach to " Ryflaki" typu 43A.
Skoro nie rozróżniają typów wagonów, to po co zabierają głos w temacie barw wagonów, których nie widzieli w latach 60 tych ubiegłego wieku, bo jeszcze ich na świecie nie było.