• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ROBO - modele wagonów cystern typu 406R

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Ponoć są to te dwa numery wagonów:

Robo12043011 - cysterna typ 406Ra, Z.Ch. "Oświęcim"
Robo11041012 - cysterna typ 406Rb, PEC

Jak były pierwsze zapowiedzi cystern w czasopiśmie koleje małe i duże numer (36) 1-2 / 2018.

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 21 2
Dziwne, Robo Podaje w katalogu nowości z cysternami a tu cisza. Robo wydało wreszcie katalog gdzie sa pokazane wydane dotychczas modele i to mnie bardzo cieszy. jeszcze bardziej zapowiadane wznowienia tych modeli. Piko poczuje znowu oddech konkurencji albo obejrzy plecy lidera.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.008 447 99
Dziwne, Robo Podaje w katalogu nowości z cysternami a tu cisza. Robo wydało wreszcie katalog gdzie sa pokazane wydane dotychczas modele i to mnie bardzo cieszy. jeszcze bardziej zapowiadane wznowienia tych modeli. Piko poczuje znowu oddech konkurencji albo obejrzy plecy lidera.
Wznowienia wznowieniami, jest też kilka nowości... ale tak... warto wrzucić info idąc za ciosem zapoczątkowanym w wątku o wagonach "igrekach od Robo".... katalog: katalog.pdf (robo.eu.com)

Nowe wydania cystern od strony 15. Ponieważ jak wszystko w sieci - tak i katalog może zniknąć - więc niżej wklejam kilka zrzutów z tego katalogu.

Większość to 'wklejki' wydanych już modeli, ale jest kilka planowanych na 2023, na przykład to - jak ujęto ze stacji Wilkowo Wąskotorowe i to jeszcze napisali, że "zestaw 3 cystern". Mamy rozumieć, że to będzie SET 3 modeli? Okaże się.
Słowo "wąskotorowe" + zdjęcia na platformach wąskich tylko nakręcają wyobraźnię. Ale już się nie rozpędzam (choć było by super) - tzn. .... raczej na platformach wąskotorowych tego nie wydadzą :p:

zap.jpg

406_2023_1.jpg

...mnie bardziej zaciekawiło to, co niżej wkleiłem (napisane IVc, ale malowanie na to nie wskazuje). Wydawało mi się, że epoka IVc charakteryzowała się cysternami w kolorze tlenkowej czerwieni... a tu coś szarego:
406_2023_2.jpg

Katalog ma niedopracowania mogące początkujących wprowadzać w błąd, np. na stronie 20 jest tytuł /epoka IV i w nawiasie lata 1989-2009 - co wraz z wizualizacjami modeli świadczy, że chodzi o V /...

Ostatnio edytowane:

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.908 37 1
...mnie bardziej zaciekawiło to, co niżej wkleiłem (napisane IVc, ale malowanie na to nie wskazuje). Wydawało mi się, że epoka IVc charakteryzowała się cysternami w kolorze tlenkowej czerwieni... a tu coś szarego:
no w kolorze tlenkowej czerwieni to były wagony należące do DEC, a reszta należąca do innych podmiotów to zazwyczaj była szara

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.444 552 30

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.254 118 11
Czy ktoś może pamięta czy cysterny Robo miały woreczek z jakimiś dodatkowymi częściami bądź sprzęgami. Czy sama cysterna miała fabrycznie zamontowane jakiekolwiek sprzęgi?

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.900 33 1
Czy ktoś może pamięta czy cysterny Robo miały woreczek z jakimiś dodatkowymi częściami bądź sprzęgami. Czy sama cysterna miała fabrycznie zamontowane jakiekolwiek sprzęgi?
Tak był dołączony do modelu woreczek z częściami do zamontowania. Były tam sprzęgi oczkowe ponieważ wypraska jest tak zrobiona, iż model mieści się bez założonych sprzęgów i oddzielnie były włożone stopnie od strony pomostu hamulcowego.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.813 65 3
A ściślej to pierwsze edycje miały w worku sprzęgi oczkowe i dwie pary stopni. Sprzęgi hamulcowe (węże) były już zamontowane na czołownicy. Potem sprzęgi hamulcowe także były w worku z częściami dodatkowymi.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.254 118 11
A ściślej to pierwsze edycje miały w worku sprzęgi oczkowe i dwie pary stopni. Sprzęgi hamulcowe (węże) były już zamontowane na czołownicy. Potem sprzęgi hamulcowe także były w worku z częściami dodatkowymi.
Dziękuję i Tobie i @Zbigniew Gałczyński.

Mam właśnie cysterne Rokitę (zakładam że z pierwszego wypustu), i muszę skompletować części dodatkowe do wysyłki

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.657 128 1
W moich modelach, tj. 14053011 (tlenkowy) i 13055011 (biały DEC/CPN), w dodatkowej torebce znajdują się: 2 szt. sprzęgów, 2 szt. schodków do montażu gablotowego i 2 szt. schodków do jazdy.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.254 118 11
Ok. Ja znalazłem w mojej DEC dwie wersje schodków. Zakładam że jedne z nich są tymi "gablotowymi" (jende sa "masywniejsze" i bardziej pod katem). W pudełku z tlenkową nie znalazłem żadnego dodatkowego woreczka.

Tak ciągnę ten temat bo przygotowuje wysyłkę z Rokita do Niemiec i nie chce później dosyłać schodków . Czy w "Rokicie też mam dać 4 szt schodków plus sprzęgi w takim razie?

I jeszcze jedno. Czy schodki maja mieć białe obwódki?

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
Dziwie się, że temat tych modeli stoi w miejscu. Przecież jakby zrobili np. CTL modele by się sprzedały. Nie wspomnę, że pasowałyby do wydanych już modeli firmy Piko.